به گزارش ایرنا، دخالتهای مستقیم و غیرمستقیم و بهره برداریهای غیراصولی انسانی را شاید بتوان مهمترین و جدیترین تهدید از نظر پژوهشها و ارزیابیهای انجام شده در این رهگذر به شمار آورد.
براساس آمارها، بیش از 80 درصد از مساحت كشور را منابع طبیعی تجدید شونده شامل «جنگلها و مراتع» تشكیل داده كه بخش عمدهای از جمعیت كشور به ویژه عشایر و روستائیان در حال بهره برداریهای مستقیم یا غیر مستقیم از این عرصهها هستند.
گرچه حفظ و حراست از محیط زیست به عنوان سرمایهای جهانی ضرورت استفاده از راهكارها و راهبردهای بینالمللی را میطلبد و تا حدودی نیز ذهنیت و رویكرد صاحبنظران و دلسوزانی از كشورهای مختلف جهان به این مهم معطوف شده اما ارائه یك برنامه اصولی و منسجم با برشهای ملی، منطقهای و حتی استانی در این زمینه ضروری است.
كارشناسان، متولیان امر و دلسوزان عرصههای طبیعی و زیست محیطی در استان كهگیلویه و بویراحمد در میزگرد تخصصی خبرگزاری جمهوری اسلامی ایرنا مركز یاسوج به بررسی و بازبینی برخی چالشها و آسیبهای جدی فرآروی حوزه مسائل زیست محیطی پرداختند.
متولیان امر، كارشناسان و دوستداران محیط زیست كهگیلویه و بویراحمد در این میزگرد تخصصی آشتی دادن اصولی و تكیه بر مشاركتهای مردمی به ویژه جوامع محلی، تقویت نهادهای مردم نهاد، تعامل بین بخشی و فرهنگسازی از سوی رسانهها را از جمله راهكارها و كاركردهای مناسب در راستای حفظ و صیانت از عرصههای زیست محیطی بیان كردند.
كهگیلویه و بویراحمد با داشتن افزون بر یك میلیون هكتار عرصه طبیعی و مرتعی و حدود 312 هزار و 466 هكتار منطقه حفاظت شده از جمله مناطق غنی و سرشار در حوزه زاگرس مركزی محسوب میشود كه خطرات و آسیبهای جدی از جمله خشكیدگی درختان بلوط، بیابان شدن عرصههای جنگلی و تخریبهای روزافزون زیست محیطی، آینده پرمخاطره و بحرانی را برای این سرزمین سبز ترسیم كرده است.
بر اساس آمار سازمان جهانی خواروبار كشاورزی (فائو)، مساحت جنگلهای جهان سه میلیون 870 هكتار معادل 6/29 درصد وسعت كره زمین را تشكیل داده است.
مساحت كل عرصههای زیست محیطی و طبیعی در كشورمان افزون بر 135 میلیون هكتار اعلام شده است.
كارشناسان و دستاندركاران امر اما با درك شرایط همواره بر این نكته كه تنها عامل نجات دهنده در جلوگیری از تخریبها و بحرانهای گسترده زیست محیطی همراهی، مشاركت و تعامل با مردم به جای تقابل با آنهاست، تاكید دارند.
آنان معتقدند كه بدون همراهی، مشاركت و همكاری مردم حراست و صیانت از منابع ملی و طبیعی ناممكن است اما بهرهوری از طبیعت نیز باید همراه با فعالیتهای احیایی باشد.
این میزگرد تخصصی با حضور سید اسدالله هاشمی مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه و بویراحمد و جمعی از اعضای تشكل مردم نهاد نهضت سبز زاگرس یكی از فعالترین تشكل زیستی محیطی این استان در ایرنا مركز یاسوج برگزار شد.
مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه و بویراحمد بر ضرورت همكاریهای گسترده رسانهای، اطلاع رسانی عمیق و مشاركت هدفمند و قانونمند مردم در زمینه مسائل زیست محیطی تاكید دارد و معتقد است: هر میزان هزینه در این راستا، سرمایه گذاری برای آیندگان است.
سید اسدالله هاشمی گفت كه رسانهها و تشكلهای مردم نهاد نیز با ایجاد حساسیت، آگاهی بخشی و فرهنگ سازی نقش تعیین كنندهای در جلب و همراهی جوامع محلی با دستگاهها و نهادهای متولی مربوط به حوزه مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی در استان دارند.
وی با استقبال از نقش آفرینی رسانههای جمعی و حتی شبكههای اجتماعی و تشكلهای مردم نهاد در آگاهی بخشی، اطلاع رسانی و تحریك پذیری جامعه در راستای تخریب حوزههای زیست محیطی بر ادامه همكاریها و ارائه راهكارهای مناسب از سوی آنها تاكید كرد.
هاشمی اظهار داشت كه سازمانهای مردم نهاد (سمنها) با ساختار و شرایطی سازماندهی شده بهترین حلقه اتصال بین مردم و سازمانهای متولی در حوزه مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی هستند.
وی با بیان اینكه امكانات و نیروی انسانی از سوی نهادهای متولی برای حفاظت و صیانت از عرصههای طبیعی و زیست محیطی به هیچ وجه جوابگو نیست، افزود: بسیاری از تخریبها و چالشهای این حوزه ناشی از سهل انگاریها و دخالتهای انسانی است.
هاشمی با اشاره به چالشها و بحران موجود تغییرات آب و هوایی در سطح جهان و كشور ایران، گفت: باید برش منطقهای و استانی مناسبی از همه تهدیدها و خطرات موجود در این راستا تهیه و راهكارهای لازم و كارشناسی نیز برای آن تدوین و ارائه شود.
وی مدیریت صحیح در مصرف منابع آبی و بحرانهای خشكسالی، استفاده بهینه از حوزه زیست محیطی و منابع طبیعی استان در زمینه اجرای طرحهای عمرانی را از دیگر راهكارهای مناسب برای كاهش خطرات و تهدیدهای زیست محیطی و تغییرات آب و هوایی ذكر كرد.
هاشمی یكی از چالشهای جدی زیست محیطی در كهگیلویه و بویر احمد را مربوط به تولید، پایش و بازیافت زبالهها و موضوع پسماندهای خانگی و صنعتی دانست و افزود: رفع این معضل منوط به اجرای طرح جامع پسماند در شهرهای مختلف استان است.
مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه و بویراحمد با بیان اینكه این طرح تمامی فرآیندهای تولید پایش و بازیافت پسماندها را در بر میگیرد، از اتمام مطالعات این طرح در شهرهای یاسوج و سی سخت خبر داد و گفت كه در بقیه شهرهای این استان نیز این طرح در حال مطالعه است.
هاشمی با تأكید بر اینكه پسابهای خانگی در سطح روستاها نیز سبب آلودگیهای زیست محیطی، آبهای سطحی، سفرههای زیرزمینی و دشتهای آبخوان شده، بر ضرورت نگاه ویژه دولت برای اجرای طرحهای دفع بهداشتی فاضلاب در سطح روستاها و همكاری بیشتر دهیاران در این زمینه نیز تاكید كرد.
وی بوته كنیهای گسترده گیاهان خوراكی و دارویی، افزایش بی رویه شكار گونههای جانوری، كاهش محسوس منابع آبی، استفادههای بی رویه از سموم در زمینهای كشاورزی به جای مبارزه بیولوژیكی از سوی كشاورزان را از دیگر آسیبها و چالشهای موجود زیست محیطی در كشور و این استان دانست.
مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه و بویراحمد گفت كه برخی از چالشهای زیست محیطی گر چه علل فرا ملی و منطقهای دارند اما بروز بسیاری از این دغدغههای جدی ناشی از دخالتهای انسانی است.
وی با اشاره به مشكل شكار ممنوع در مناطق حفاظت شده استان نیز گفت: تخریبها و دخالتهای انسانی سبب نابودی برخی از گونههای گیاهی و جانوری شده است.
كهگیلویه و بویراحمد با توجه به موقعیت اكولوژیكی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونهای كه افزون بر 20 درصد پوشش جنگلی زاگرس و حدود 40 درصد گونههای دارویی كشور را در خود جای داده است.
هم اینك هفت منطقه حفاظت شده با وسعت 93 هزار و 660 هكتار، دنای شرقی با وسعت 28 هزار و 202 هكتار، خاییز سرخ با مساحت 33 هزار و 235 هكتار، خامی با وسعت 25 هزار و 671 هكتار، دیل با 10 هزار و 381 هكتار، سولك با 2 هزار 4287 هكتار و سیوك با 12 هزار 858 هكتار در این استان زیبای طبیعی وجود دارد.
كهگیلویه وبویراحمد همچنین دارای پنج منطقه شكار ممنوع شامل پادنای سمیرم، خرم ناز، لار و ماغر، حاتم و كوه تلرش است.
مناطق شكار ممنوع به مناطقی گفته میشود كه برای حفاظت و حمایت از جمعیت یك یا چند گونه از پستانداران و پرندگان در آن ایجاد شده و قادر به پذیرش شكار مجاز از طریق صدور پروانه نیست.
منطقه حفاظت شده و گنجینه ارزشمند و نهان در این كوه قامت برافراشته دنا همواره مورد تعرض و تهدیدهای برخی سودجویان، طمع ورزان و تازیانههای بی رحمانه شكارچیان در طول سالیان متمادی بوده است.
زخمهای ناشی از فعالیتهای توسعهای و غیركارشناسی در منطقه، آتش سوزیها، چرای بی رویه دام، توسعه زمینهای زراعی و بهره برداری بی رویه از جنگلها و مراتع از جمله تهدیدهای جدی در این منطقه است.
مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه و بویراحمد گفت: گرچه تاكنون مطالعه دقیق و جامعی برای شناسایی گونههای گیاهی در استان انجام نشده اما برخی گونههای جانوری در این منطقه هم اینك در معرض خطر تهدید قرار دارند.
هاشمی با اشاره به بیش از یكهزار و 200 گونه گیاهی معادل 16 درصد گونههای گیاهی كل كشور در منطقه حفاظت شده دنا، گفت: 25 درصد گونههای دارویی كشور در این منطقه رشد میكند.
وی با تاكید بر اینكه ظرفیتهای موجود زیست محیطی مناطق حفاظت شده و گونههای گیاهی و جانوری امروزه از سرمایههای اصلی و منابع مهم توسعه پایدار محسوب میشوند، خواستار همكاری و اهتمام ویژه مردم، مسئولان و دستگاههای مختلف اجرایی برای حفاظت از این منابع ارزشمند شد.
** ضرورت تقویت تشكلهای زیست محیطی
دبیر اجرایی تشكل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» ضرورت حمایت و تقویت بیش از پیش مسئولان و متولیان امر در حوزه مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی كهگیلویه و بویر احمد را یادآور شد و گفت كه غفلت از این سرمایه ارزشمند انسانی تشدید بحرانهای زیست محیطی را به دنبال دارد.
امید سجادیان یادآور شد كه یكی از اهداف و سیاستهای اصلی این تشكل مردمی ترویج و ارائه آموزش، فرهنگ سازی توام با برنامههای احیایی جنگلها در عرصههای طبیعی است.
كهگیلویه و بویراحمد دارای 18 تشكل زیست محیطی فعال با حدود هفت هزار و 252 عضو است.
** طمع شكارچیان به مناطق حفاظت شده
مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه و بویراحمد در این زمینه گفت: مناطق حفاظت شده این استان و در رأس آنها منطقه حفاظت شده و پارك ملی دنا همواره مورد طمع شكارچیان بوده است.
هاشمی گفت كه هم اینك حدود 12 گونه جانوری در این استان در معرض تهدید قرار دارند.
وی اظهار داشت: گوزن زرد، كل و بز، كركس مصری، فاخته خاوری، خرس و پلنگ ایرانی برخی از این گونههای در معرض تهدید هستند.
وی یادآور شد: هفت هزار و 576 گونه گیاهی در كشور وجود دارد كه بیش از 2 هزار گونه از این تعداد در كهگیلویه و بویراحمد است.
هاشمی ادامه داد كه هم اینك افزون بر 480 گونه گیاهی نیز در كشور در معرض خطر است كه هنوز مطالعات جامع در زمینه گونههای گیاهی در معرض خطر تهدید و انقراض در استان بهدست نیامده است.
البته برخی آمارها در سالهای گذشته حاكی از در معرض خطر و حتی انقراض بودن حدود هشت گونه گیاهی در این استان است.
سیر و موسیر، كرفس كوهی، آنغوزه و بیلهر از جمله گونههای گیاهی در معرض تهدید و انقراض در كهگیلویه و بویراحمد عنوان شده است.
وی تصریح كرد كه كار تحقیقاتی و میدانی بررسی وضعیت سه گونه جانوری در استان شامل خرس، پلنگ ایرانی و سیاه گوش نیز در برخی مناطق حفاظت شده استان آغاز شده است.
تعداد محیطبانان در استان كهگیلویه و بویراحمد به نسبت وسعت مناطق حفاظت شده نیست و هم اینك به ازای هر 10 هزار هكتار منطقه حفاظت شده یك محیط بان در استان وجود دارد.
این در حالی است كه طبق استانداردهای بینالمللی برای هر 2 تا سه هزار هكتار یك محیط بان باید مشغول فعالیت باشد.
**فرهنگ سازی و آموزش جوامع محلی
مدیر عامل تشكل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» ابراز داشت كه این تشكل برنامههای فرهنگ سازی و آموزش با مشاركت و همراهی برخی نهادهای فرهنگی و اجتماعی در استان را آغاز كرده و در سال جاری چندین برنامه ترویجی همراه با احیای جنگلها در مناطق حفاظت شده استان انجام شده است.
غریب سجادیان گفت كه تعدادی از دانش آموزان مدرسه سما با همراهی گروهی از دوستداران طبیعت و به همت این تشكل مردمی اقدام به كاشت بذر و شناسنامه دار كردن درختان بلوط در 2 منطقه شامل ذخیره گاه دنا و روستای گنجه كهنه شهرستان بویراحمد این استان كردند.
وی گفت كه این اقدام زیست محیطی در قالب طرح ملی «هر مدرسه یك نهالستان» و به همت این تشكل مردمی انجام شد.
وی افزود: بیش از 400 دانش آموز به همراه تعدادی از فرهنگیان در این طرح شركت داشتند و علاوه بر ایفای نقش آنها در ترویج فرهنگ صیانت از جنگلها و منابع طبیعی به عنوان همیاران و دوستداران طبیعت آموزشهای لازم را نیز در این راستا فرا گرفتند.
كهگیلویه و بویراحمد دارای بیش از 871 هزار هكتار جنگل است كه بلوط گونه غالب این سطح از جنگلها محسوب میشود.
سجادیان بیان كرد كه این طرح به منظور حفاظت از رویشگاههای زاگرس اجرا میشود كه بر اساس آن برای هر مدرسه منطقهای در نزدیكی رویشگاهها برای كاشت بلوط در نظر گرفته میشود.
وی عنوان كرد: اقدام خلاقانه دانش آموزان به عنوان جنگلبانان و حافظان افتخاری عرصههای جنگلی در راستای حفاظت و صیانت از منابع زیست محیطی و انبوه درختان بلوط بوده است.
مدیر عامل تشكل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» ابراز داشت كه دانش آموزان در این طرح به عنوان وارثان منابع حیاتی و زیست محیطی در كنار سایر دوستداران طبیعت و برخی از اصحاب رسانه در این كار خیرخواهانه سهیم شدند و شناسنامههایی برای بذرهای كاشته شده توسط آنها در اختیارشان قرار گرفت.
**آموزش كاشت بلوط به دانش آموزان
دبیر اجرایی تشكل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» با بیان اینكه آموزش طرح كاشت بذر بلوط برای دانش آموزان یكی از مهمترین برنامه های این نهاد مردمی است، گفت كه در فصلهای بهار و تابستان اجرای آن قوت بیشتری پیدا میكند.
سجادیان ادامه داد: دانش آموزان و دوستداران طبیعت ضمن مشاركت در كاشت بذر بلوط با فواید جنگلها، گونههای بومی منطقه و همچنین روش كاشت صحیح بذرها توسط كارشناسان نیز آشنا خواهند شد.
وی افزود: آموزش معلمان برای مراقبت از بذرهای كاشته شده تا زمان انتقال به عرصه از دیگر اقدامات مؤثر در طرح جنگل كاری توسط این تشكل مردمی زیست محیطی است.
سجادیان با اشاره به طرح «هر مدرسه یك نهالستان» گفت: تاكنون بیش از 10 مدرسه در منطقه ذخیره گاه دنا از جمله روستاهای دشت رز، خونگاه، آب سپاه، بن زرد علیا، بن زرد سفلی، كره و همچنین در منطقه گنجهای كهنه در این استان توسط دانش آموزان دبستان سمای یاسوج اجرا شده است.
وی عنوان كرد: با اجرای این طرح نه تنها خسارتهای جنگلی ناشی از جاده سازی، توسعه زمینهای كشاورزی و تخریب جنگلها جبران میشود بلكه در چند سال آینده شاهد افزایش رویشگاههای جنگلی در كشور خواهیم بود.
سجادیان ابراز داشت كه با تقویت احساس مسئولیت پذیری در دانش آموزان میتوان از ظرفیتهای بالقوه آنان برای حفظ و نگهداری این میراث سبز بیش از پیش بهره برد.
یكهزار و 260 هكتار از جنگلها و مراتع كهگیلویه و بویراحمد در سال 1394 بر اثر وقوع 75 فقره آتش سوزی از بین رفت كه این آتش سوزیها در 10 تا 15 درصد عرصههای ارزشمند منابع طبیعی رخ داد.
كاهش سطح و پوشش جنگلها در كهگیلویه و بویراحمد در حالی است كه ذخیره گاههای جنگلی علاوه بر حفاظت از منابع آب و خاك و كاهش آلودگیهای ناشی از ریزگردها، سبب ذخیره بیشتر آب میشود.
بر اساس نظر كارشناسان میزان ذخیره آب در مناطق دارای پوشش گیاهی و جنگلی 40 برابر زمینهای بدون پوشش گیاهی است.
سجادیان گفت كه تشكل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» از قدیمیترین و فعالترین تشكلهای كهگیلویه و بویراحمد با ایدهها و طرحهای خلاقانه و تخصصی است كه به طور رسمی از سال 1378 داوطلبانه و به منظور نشر آگاهی و احقاق حقوق شهروندی و با ارائه آموزشهای عمومی (فرهنگی، اجتماعی و زیست محیطی) تأسیس شده است.
وی حفظ، احیاء و توسعه طبیعت را از اهداف مهم این تشكل دانست و اظهار داشت: آموزش در مدارس با استفاده از بازیهای آموزشی، رقابتهای زیست محیطی، آموزش جوامع محلی، پژوهش، صیانت مناطق در معرض خطر انقراض گونههای گیاهی، احیاء گیاهان در معرض انقراض در قالب كاشت و توزیع بذر گیاهان در حال انقراض، برنامههای كاشت بلوط و درختكاری در قالب جنگلانه و خیریههای محیط زیست، كمپینهای محیط زیستی و فعالیتهای مشترك كشوری از جمله اقدامات انجام شده توسط این تشكل است.
وی افزود كه تشكل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» برای ادامه روند اقدامهای مؤثر و تأثیرگذار خود نیازمند توجه و حمایت ویژه توسط نهادهای متولی و مسئولان اجرایی در سطح ملی و این استان است.
** كم توجهی به پیوست های زیست محیطی چالش جدی
مدیركل حفاظت محیط زیست كهگیلویه و بویراحمد یكی از مشكلات و چالشهای دیگر این حوزه را بی توجهی برخی دستگاهها به موضوع پیوستهای زیست محیطی در اجرای طرحهای عمرانی در این استان دانست.
هاشمی ابراز داشت كه با وجود تأكیدهای فراوان، قوانین و دستورالعملها در این زمینه اما در بسیاری از طرحهای عمرانی اهتمامی به ملاحظات زیست محیطی و منابع طبیعی صورت نمیگیرد.
وی گفت كه در صورتی كه باید استعلامها و مشاورههای لازم از سوی منابع طبیعی و محیط زیست قبل از عملیاتی شدن و اجرای طرحها باشد اما در مواقعی نهادهای حاكمیتی و نظارتی در یك عمل انجام شده قرار میگیرند و در چنین شرایطی حتی مخالفت و یا تخریب طرح نیز چندان راهگشا نخواهد بود.
هاشمی اجرای طرح بین المللی حفاظت از تنوع زیستی زاگرس مركزی را راهكاری مناسب برای عملیاتی كردن این مهم دانست و گفت: یكی از اهداف و الزامات اساسی در این طرح توجه به موضوع پیوستهای زیست محیطی و همسو سازی طرحهای عمرانی است.
هاشمی با اشاره به مشكل شكار ممنوع در مناطق حفاظت شده كهگیلویه و بویر احمد، گفت: تخریبها و دخالتهای انسانی سبب نابودی برخی از گونههای گیاهی و جانوری در این استان شده است.
وی با بیان اینكه حدود 13.5 درصد از مساحت حدود 15 هزار و 500 كیلومتر مربعی استان را مناطق حفاظت شده و یا شكار ممنوع تشكیل داده، افزود: برخی از این گونهها بر اثر شكار بی رویه در معرض آسیب و تهدید جدی قرار دارند.
هاشمی با اشاره به ظرفیتهای بالقوه و منحصر به فرد زیست كره زاگرس مركزی و طبیعت بكر و سرشار كهگیلویه و بویراحمد، افزود: تخریبها و هجوم برای نابودی منابع طبیعی و محیط زیست در استان به شدت در حال افزایش و نگران كننده است.
** كمپین شهر پاك/ یاسوج شهر پایلوت
یكی دیگر از اعضای اصلی تشكل مردمی نهاد نهضت سبز زاگرس با اشاره به راه اندازی كمپینگ شهر پاك به عنوان یكی از برنامههای راهبردی و آموزشی این تشكل گفت: این برنامه ترویجی، آموزشی و فرهنگی در قالب حدود هفت پویش زیست محیطی در روزهای سه شنبه هر هفته اجرا میشود.
زهرا خلیلی اظهار داشت كه محورهای شهر پاك شامل (ترافیك) سه شنبه بدون خودرو، (سلامت و تغذیه) سه شنبه بدون گوشت و بدون دخانیات، (محیط زیست و پوشش گیاهی) اطفای حریق، بدون خشونت، یك روز درختكاری و خرید پاك (استفاده نكردن از خودرو است.
وی با بیان اینكه شهر یاسوج به عنوان پایلوت كشوری در این راستا معرفی شده گفت كه اجرای هر كدام از این پویشها نیز در قالب ایده شهر پاك توسط «نهضت سبز زاگرس» به گروه قرار سبز پیشنهاد داده میشود.
خلیلی عنوان كرد كه كمپین در قالب «شهر پاك» با حمایت اداره كل حفاظت محیط زیست و همكاری مردم، تشكلهای مردمی، سازمانهای دولتی و رسانهها در كهگیلویه و بویراحمد تشكیل شد.
وی ابراز داشت كه یاسوج نخستین شهر كشور است كه ایده شهر پاك را اجرا میكند و گزارشهای پیشرفت كار نیز هر هفته به گروه قرار سبز و برنامه سرزمین ما ارسال میشود تا دیگر شهرهای كشور نیز بتوانند از تجربههای آن استفاده كنند.
وی آموزش جوامع محلی و دانش آموزان، پژوهشهای محیط زیستی، صیانت و كاشت عرصههای جنگلی، ایجاد رویشگاههای طبیعی گیاهان در حال انقراض، برپایی نمایشگاههای محیط زیستی، پیگیری پویشهای مردمی در قالب كمپینگ شهر پاك، تهیه پوستر و بنرهای آموزشی برای دستگاههای اجرایی، ایجاد نهالستان بلوط و كاشت بلوط در گلدان در مدارس، برگزاری كارگاههای آموزشی، اجرای برنامههای درختكاری و بلوط كاری، فعالیت در فضای مجازی، رسانه و برگزاری نشست با مسئولان برای پیگیری معضلات زیست محیطی را بخشی از فعالیت های این نهاد مردمی ذكر كرد.
وی عنوان كرد كه تشكل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» سازمانی مردم نهاد، غیرانتفاعی و غیرسیاسی است كه داوطلبانه به منظور نشر آگاهی و احقاق حقوق شهروندی و با ارائه آموزشهای عمومی، فرهنگی، اجتماعی و زیست محیطی و مشاركت مردمی در راستای حفظ، احیاء و توسعه طبیعت و زمین فعالیت میكند و یكی از قدیمیترین تشكلهای كهگیلویه و بویراحمد است.
یكی دیگر از اعضای اصلی تشكل زیست محیطی نهضت سبز زاگرس نیز گفت كه اجرای طرح «سه شنبه بدون كیسه پلاستیكی» از دیگر كاركردهای اساسی و برنامه های ترویجی در زمینه حفاظت و محیط زیست پایدار است.
فهیمه میرزایی افزود كه اجرای این طرح كه در یاسوج مركز استان آغاز شده با هدف نهادینه شدن فرهنگ استفاده نكردن از كیسههای پلاستیكی كه نقش مخربی در آلودگیهای زیست محیطی دارد اجرایی میشود.
وی افزود كه در هر مرحله از اجرای این طرح افزون بر 100 عدد كیسه پارچهای با شعارهای زیست محیطی در فروشگاه رفاه یاسوج توزیع میشود.
این عضو اصلی تشكل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» بیان كرد كه این طرح روزهای سه شنبه هر هفته در یكی از فروشگاههای مختلف یاسوج اجرا میشود.
مریم بخشنده از دیگر اعضای این تشكل مردمی با تاكید بر ضرورت و اهمیت اجرای این طرح و همراهی و مشاركت مردم و متولیان امر گفت كه حدود 500 سال برای تجزیه كیسههای پلاستیكی زمان لازم است و رها شدن این كیسهها در طبیعت نیز ضررهای چشمگیری به دنبال خواهد داشت.
وی اظهار داشت: آموزش جوامع محلی و دانش آموزان، انجام پژوهشهای زیست محیطی، صیانت و كاشت عرصههای جنگلی، ایجاد رویشگاههای طبیعی گیاهان در حال انقراض، برپایی نمایشگاههای محیط زیستی و بررسی معضلات زیست محیطی و شهری از جمله فعالیتهای تشكل مردمی «نهضت سبز زاگرس» است.
این عضو تشكل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» گفت كه هدف از اجرای طرح «سه شنبه بدون خودرو» جلب مشاركت مردمی برای كاهش آلودگی هوا و در نهایت یك زندگی سالمتر است.
تشكل زیست محیطی «نهضت سبز زاگرس» كهگیلویه و بویراحمد فعالیت خود را از سال 1378 آغاز كرده و هم اینك دارای 150 عضو است.
این تشكل با برخی استانهای كشور نیز همكاری داشته و برنامههای مشترك در زمینه مسائل زیست محیطی با آنها اجرا میكند.
گزارشگر: حمید جهان**انتشار دهنده:حسینعلی راشكی
3016/6110 /8005
تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۱
یاسوج -ایرنا- تخریبها، بی مهریها و سودجوییهای روزافزون عرصههای زیست محیطی در كنار تغییرات اقلیمی، كاهش منابع آبی، آلودگیهای زیستی و برهم خوردن تعادل اكوسیستمهای طبیعی امروزه به بحرانی جدی در سطح ملی و بینالمللی تبدیل شده است.