به گزارش ایرنا، بابك عشرتی روز دوشنبه در كارگاه آموزشی بیماری های واگیر در شیراز افزود: موضوع آلودگی یك جامعه به شپش می تواند موجب نگرانی عمومی شود و حتی یك وزیر را جابه جا كند و این در حالی است كه بیماری های غیر واگیر این قدرت را ندارد.
وی اظهار كرد: البته آلودگی به شپش شاخص فراگیری یا عدم فراگیری بهداشتی در جامعه نیست اما جامعه به این نوع آلودگی حساس است.
این مقام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی افزود: هر چند عوامل مرگ و میر و ناتوانی در بیماری های غیر واگیر مانند دیابت، سرطان، بیماری های قلبی و تصادفات بسیار بیشتر است اما شاخص هایی مانند آلودگی جامعه به شپش میتواند برای جامعه درگیری فكری ایجاد كند .
رئیس اداره بیماری های منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی بر ضرورت آگاه سازی جامعه از وجود عوامل انتقال آلودگی به شپش تاكید كرد و گفت: برخی موارد تشخیص های درستی از تعداد افراد مبتلا به شپش ارائه نمی شود و ابعاد موضوع بسیار گسترده بیان می شود.
وی ادامه داد: در حالی كه گفته می شود در یك مدرسه 100 نفر درگیر با آلودگی به شپش هستند اما بعد از انجام بررسی ها تعداد به زیر 10 نفر برآورد می شود ، اما آنچه مهمتر از اعداد 100 و 10 است معانی این ارقام است ، برای جامعه ما زیبنده نیست كه همین تعداد هم درگیر با آلودگی به شپش باشد .
استاد حشره شناسی دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكی تهران نیز در حاشیه این همایش در گفت و گو با خبرنگارایرنا بیان داشت: متاسفانه آلودگی به شپش سر در جامعه رو به افزایش است ، یك مورد از مرگ و میر به علت استفاده نادرست از سم برای از بین بردن شپش در استان مازنداران در هفته های گذشته شاهد بودیم.
دكتر جواد رفیع نژاد افزود: شپش در جامعه ما نوعی ننگ تلقی می شود شاید به همین خاطر خانواده هایی كه فرد آلوده ای به شپش دارند می خواهند هر چه زودتر از این وضعیت رهایی یابند و آلودگی به شپش بار روانی برای آنها ایجاد می كند.
این استاد دانشگاه اظهار كرد: آلودگی به شپش بالا و پایین شهر و فقیر و غنی ندارد و رعایت نشدن بهداشت می تواند در هر شرایطی افراد را مبتلا كند .
رفیع نژاد بیان كرد : شپش سر هیچ نوع بیماری را منتقل نمی كند بلكه خودش نوعی آلودگی تلقی می شود، این نوع آلودگی وابسته به دما است و در استان های سردسیر به خاطر نوع پوشش امكان شیوع بیشتر دارد .
شیوع شپش سر به ویژه در فصول سرد سال در اماكن عمومی مثل باشگاه ورزشی، مدارس و آسایشگاه سالمندان و معلولین، زندانها و اماكن عمومی بیشتر می شود ، هر چند این مشكل تازه ای نیست. شاید در گذشته اگر فردی مبتلا به این انگل بود، اقداماتی برای دور نگهداشتن فرد از دیگران انجام می دادند اما الان وضعیت فرق كرده است.
به طور كلی، ابتلا به شپش مساله نگران كننده ای نیست. كارشناسان برای رهایی فرد از این حشره، چاره كار را شستشوی لباس ها با آب جوش، پوشیدن لباس های تمیز و اتو كشیده و استفاده از شامپو می دانند.
شپش حشره ای كه در صورت یافتن شرایط مناسب در بدن انسان جا خوش می كند و برای زنده ماندن مجبور است تا از خون بدن انسان تغذیه كند.
تا پیش از این تصور عمومی این بود كه شیوع و سرایت این حشره بیشتر ناشی از حضور در محیط های كثبف و آلوده است و عموما طبقات اجتماعی كه به لحاظ فرهنگی و اقتصادی از سطح پایینی برخوردار هستند، بیشتر در معرض این حشره قرار می گیرند اما تحقیقات نشان می دهد گرچه رعایت بهداشت در كاهش بیماری و جلوگیری از شیوع و سرایت آن موثر است اما این مساله ارتباطی با سطح درآمد و سطح فرهنگی جامعه ندارد بلكه این مساله همگانی است و حتی گزارش ها حاكی از شیوع این انگل در كشورهای پیشرفته بویژه در سطح مدارس است.
شیوع این آلودگی متناسب با فصول گرم و سرد سال كم یا زیاد می شود و با شدت سرما میزان ابتلا به آن بیشتر خواهد شد.
6113/ 2027
خبرنگار : نیكنام خشنودی ** انتشاردهنده: سیداحمد نجفی
تاریخ انتشار: ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۴
شیراز - ایرنا- رئیس اداره بیماری های منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی گفت: روند آلودگی به شپش در كشور رو به افزایش است و تقویت آگاهی عمومی برای توقف این روند ضرورت دارد.