تهران - ايرنا - محققان آلماني توانستند براي اولين بار سلول‌هاي كبد را در خارج از بدن به‌گونه‌اي برنامه‌ريزي كنند كه به سلول‌هاي پانكراس تبديل شوند.

به گزارش روز سه شنبه گروه اخبار علمي ايرنا از نشريه نيچر، محققان از طريق برنامه ‌ريزي مجدد سلول‌هاي كبد موش، اين سلول‌ها را دچار نوعي بحران هويتي كردند و سپس از طريق جايگزيني يكي از ژن‌ها موسوم به TGIF2 موجب ادامه رشد اين سلول‌ها به عنوان به عنوان سلول‌هاي پانكراس شدند.
ژن TGIF2 كه در فرآيند برنامه‌ريزي مجدد سلول‌هاي كبد به عنوان سلول‌هاي پانكراس نقش اساسي دارد، به‌طور طبيعي در بافت پانكراس وجود دارد؛ اما درون سلول‌هاي كبد اثري از آن نيست. وقتي محققان اين ژن را به سلول‌هاي كبد وارد كردند، اين سلول‌ها ابتدا ويژگي‌هاي اصلي خود را از دست دادند و سپس ويژگي هاي سلول‌هاي پانكراس را به دست آوردند. اين تغيير در ماهيت سلول‌ها منجر به افزايش ميزان گلوكز در بدن موش‌ها شد كه نشانه توليد انسولين است.
به اعتقاد پژوهشگران اين تحقيقات مي‌تواند امكان درمان ديابت نوع يك را از طريق توليد سلول‌هاي پانكراس در خارج از بدن فراهم كند. اما بين بدن انسان و موش تفاوت‌هاي اساسي وجود دارد و هنوز راه درازي براي دستيابي به درمان هاي ديابت نوع يك با استفاده از اين شيوه باقي مانده است.
در ديابت نوع يك سلول‌هاي سيستم ايمني شخص بيمار به سلول‌هاي توليدكننده انسولين در پانكراس حمله مي‌كنند و اين سلول‌ها را از بين مي‌برند. در نتيجه ميزان قند خون در بدن بيمار افزايش مي‌يابد و براي تامين نياز بدن به انسولين بايد اين ماده به بدن بيمار تزريق شود.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Nature Communications منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده علي كاشاني** انتشاردهنده: معصومه گلشن