به گزارش ايرنا، غار هامپوئيل كه در ميان مردم محلي به 'غار كبوتر' معروف است، در 15 كيلومتر جنوب شرقي مراغه و در حوالي روستاي 'گشايش' اين شهرستان واقع شده و جذابيت هايش، آن را به تفرجگاهي براي مسافران، گردشگران و نيز محلي مناسب و بكر براي برگزاري مسابقات و دوره هاي غارنوردي در سطح ملي و بين المللي تبديل كرده است.
اين اثر طبيعي در دامنه كوهي صخره اي، زيبايي هاي بسياري را در دل خاموش و خسته خود نهفته كرده تا عشق دوستداران طبيعت را در اين قلب عميق و بزرگ خود احساس كرده و آن را در اعماق وجود خود به يادگار نگاه دارد.
اهميت غار هامپوئيل به دليل وجود چاههاي عميق و مخوفي است كه به صورت تنوره هاي سنگي و تالارهاي بزرگ ديده مي شود و آن را اثري مجذوب كننده براي غارشناسان، محققان و كوهنورداني كرده كه همه ساله براي بازديد از آن به اين منطقه سفر مي كنند.
اين غار آهكي بزرگ و مخوف كه هنوز بخش هايي از آن كشف نشده، سرشار از عجايب و شگفتي هاي طبيعت اطراف سهند است و در نزديكي آن آثار حضور 200 هزار ساله بشري (عصر حجر) كشف شده و نظير اين غار فقط در ايالت كاليفرنياي آمريكا وجود دارد.
بر اساس اظهارات دانشمندان و غارشناسان برجسته داخلي و خارجي اين غار از جمله مهم ترين و جالب ترين غارهاي خاكستري جهان است كه نظيرش در چند ايالت آمريكا وجود دارد و احتمال مي رود تحقيقات زمين شناسي و بررسي هاي علمي در آينده زواياي روشني از پيشينه، منشا و اسرار آن روشن سازد.
اين جاذبه طبيعي را مي توان به جرات كهن ترين غار ايران و دومين غار جهان از نظر قدمت دانست كه در زمره ظرفيت هاي گردشگري و حتي ورزش غارنوردي كشور و خطه آذربايجان دانست.
غاري به ظاهر مخوف اما سرشار از رازهاي كشف نشده از چاه ها و تنوره ها تا تالارهاي سنگي و آهكي زيبايش همه در غباري از خاكستر آرميده و به انتظار توجهي از سوي دوستداران طبيعت و ميراث هاي ماندگار طبيعي است.
** غار هامپوئيل بهشت غارنوردان و گردشگران طبيعت بكر آذربايجان
وجود قنديل ها و صخره هاي زيباي آهكي به عنوان موهبت زيباي الهي در عمق اين غار سر به مهر، جاذبه اي صدچندان به اين اثر طبيعي و كهن كه شاهد تاريخ پر از فراز و نشيب مردمان اين سرزمين است، بخشيده و همچون مغناطيسي قدرتمند دانشمندان، غارنوردان و محققان دوستدارش را به سوي خود جذب كرده است.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مراغه با اشاره به قدمت اين غار كهن مي گويد: اين غار آهكي به علت برخورداري از چاه ها و جاذبه هاي زيباي درون غاري، به شماره 235 در فهرست آثار طبيعي ملي كشور به ثبت رسيد و تحت حفاظت و نظارت قرار گرفته است.
يعقوب طالبي افزود: با توجه به مناظر زيبا و طبعيت بكر غار هامپوئيل امسال حدود 300 هزار نفر گردشگر داخلي و خارجي از اين اثر و جاذبه طبيعي بازديد كرده اند.
وي با اشاره به اقدامات انجام شده در ايجاد تسهيلات لازم براي گردشگران و بازديدكنندگان از اين جاذبه طبيعي ادامه داد: بهسازي، ايجاد و آسفالت ريزي راه دسترسي به اين اثر طبيعي با اعتبارات دولتي و توسط سازمان ميراث فرهنگي كشور انجام شده است.
طالبي اضافه كرد: هم اكنون نيز طرح ايجاد برخي امكانات رفاهي شامل نمازخانه و سرويس هاي بهداشتي در حال اجرا و از 95 درصد پيشرفت فيزيكي برخوردار است.
وي با اشاره به سرمايه گذاري بخش خصوصي براي ايجاد امكانات در كنار اين جاذبه طبيعي گفت: با توجه به تصويب منطقه نمونه گردشگري 'دره گشايش' كه شامل اين غار كهن نيز است، سرمايه گذاري مناسبي از سوي بخش خصوصي در اين منطقه در حال انجام است.
وي افزود: با واگذاري 6 هكتار از اراضي منابع طبيعي در اين منطقه گردشگري و احداث زيرساخت هاي گردشگري، شاهد ارتقاي چشمگير و شكوفايي اين جاذبه و اثر ملي و گردشگري در سال آينده خواهيم بود.
** تهديد زيست محيطي غار هامپوئيل
مديرعامل انجمن حفاظت محيط زيست و منابع طبيعي مراغه نيز در گفت و گو با ايرنا با اشاره به جاذبه گردشگري غار هامپوئيل اين شهرستان گفت: اين اثر تاريخي طبيعي و ارزشمند هم اكنون در حال تخريب زيست محيطي است.
علي مشتاق پور افزود: اين جاذبه طبيعي به عنوان يكي از زيستگاه هاي مهم خفاش شب شكار بومي آذربايجان و گونه هاي كبوتر چاهي بوده و بر اثر آلودگي هاي زيست محيطي در معرض خطر قرار دارد.
وي ادامه داد: در سال هاي اخير بر اثر بي توجهي برخي بازديدكنندگان و گردشگران در تخريب زيست محيطي اين غار، ديواره هاي و آثار طبيعي و زيباي اين جاذبه ملي در حال از بين رفتن است.
وي اضافه كرد: در حال حاضر نيز ديواره و ورودي هاي غار هامپوئيل بر اثر گذشت زمان و فرسايش محيطي در حال تخريب و ريزش بوده كه در آينده مي تواند موجب مسدود شدن ورودي آن و به وجود آمدن برخي خطرات براي بازديدكنندگان از اين اثر طبيعي شود.
وي با اشاره به ثبت اين جاذبه طبيعي در فهرست ميراث طبيعي ملي كشور از سوي سازمان ميزاث فرهنگي، خواستار ثبت آن در فهرست آثار تاريخ طبيعي توسط سازمان محيط زيست كشور شد.
مدير اين انجمن مردم نهاد با انتقاد از تخريب منابع و پوشش گياهي و طبيعي اين غار زيبا گفت: بازديدكنندگان و گردشگران در بازديد از اين جاذبه ملي و طبيعي از تخريب گونه هاي گياهي، به جا گذاشتن پسماند و زباله و نيز تخريب ديواتره ها و قنديل هاي آهكي اين غار خودداري كنند.
** مردم قدر اين نعمت خدادادي طبيعي را بدانند
يكي از بازديدكنندگان از اين جاذبه طبيعي مي گويد: متاسفانه برخي از طبيعت گردان و بازديد كنندگان از اين غار اقدام به كندن برخي از قنديل ها و كريستال هاي طبيعي و زيبا به عنوان يادگاري مي كنند و اين در حالي است كه براي تشكيل اين زيبائي هاي خلقت صدها و شايد هزاران سال زمان صرف شده است.
سحر ابراهيمي افزود: ريختن انواع زباله و پسماندها در محيط دروني اين غار توسط برخي از بازديدكنندگان موجب آلوده شدن، از بين رفتن برخي موجودات زنده و به وجود آمدن جلوه نامناسبي در اين جاذبه بكر و طبيعي شده است.
به گزارش ايرنا، غار هامپوئيل يا كبوتر با قدمت 150 ميليون ساله در 15 كيلومتري جنوب شرق مراغه واقع شده است.
اين غار در كمرگاه كوهي صخره اي، رو به جنوب قرار گرفته و از بستر رودخانه 'موردي چاي' حدود 1600 متر ارتفاع دارد؛ عرض دهانه غار هشت متر و ارتفاع آن به 25 تا 40 متر است.
در ابتداي ورود به غار، كتيبه اي به زبان روسي ديده مي شود كه تاريخ آن مربوط به سال 1925 ميلادي است؛ اهميت غار كبوتر به خاطر وجود چاههاي عميق و مخوفي است كه به صورت تنوره هاي سنگي و تالارهاي بزرگ ديده مي شود.
اين غار بيش از غارهاي ديگر مورد توجه غارشناسان، محققان و كوهنورداني است كه همه ساله براي بازديد از آن به اين منطقه سفر ميكنند.
شهرستان مراغه با حدود 250 هزار نفر جمعيت در 127 كيلومتري تبريز، مركز آذربايجان شرقي واقع است.
گزارش از: ابراهيم مطلوبي**انتشاردهنده: محمد عزيزي راد
7487/3077/518
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۴
مراغه - ايرنا - غار هامپوئيل (كبوتر) مراغه به عنوان اثري طبيعي و گردشگري با آثار تمدني 200 هزار ساله مربوط به عصر حجر، جاذبه اي كهن اما مجذوب كننده براي گردشگران و غارنوردان داخلي و خارجي است.