مشهد- ایرنا- خراسان رضوی از جمله استانهای دارای مزیتهای فوق العاده صنعتی و معدنی است كه 90 درصد بهره برداران آن در زمره بنگاهها و صنایع كوچكی هستند كه در برابر تكانه های اقتصادی آسیب پذیر می باشند.

بنگاههای كوچك و متوسط كه اتكا آنها به سرمایه اندك و بهره بردن از فضای مطلوب بازار بود، در دوران ركود بیش از سایر بخشها متضرر شدند و برخی از آنها كه توان رقابت و مقابله كمتری با فشارهای اقتصادی داشتند به دلایل مختلف تعطیل شدند.
دولت تدبیر و امید برای فعالیت مجدد واحدهای تعطیل و جلوگیری از تعطیلی بیشتر بنگاههای اقتصادی، با اجرای طرحی با نام 'رونق تولید' 160 هزار میلیارد ریال تسهیلات به واحدهای تولیدی كوچك و متوسط در سطح كشور اختصاص داد.
خراسان رضوی نیز برای بهره مندی از این تسهیلات نسبت به شناسایی واحدهای تولیدی تعطیل شده، عارضه یابی آنها و بررسی مشكلاتشان در كارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان اقدام كرد تا رونق دوباره به بخش تولید بازگردد.

* شناسایی 654 واحد تولیدی تعطیل
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در این مورد به خبرنگار ایرنا گفت: تاكنون تعداد واحدهای تعطیل شناسایی شده در این استان 654 مورد است كه 260 مورد آنها فاقد پروانه فعالیت بودند لذا از فهرست واحدها حذف شدند.
راضیه علیرضایی افزود: هم اینك در مجموع 394 واحد تولیدی تعطیل در خراسان رضوی شناسایی شده اند كه معادل هفت درصد از كل واحدهای تولیدی استان هستند.
وی ادامه داد: واحدهای تعطیل شده شامل واحدهای شن و ماسه، كوره های آجر سنتی و گچ، صنایع ذوب فلزات، صنایع فلزی و ماشین سازی، صنایع لاستیك و پلاستیك، لوازم و تجهیزات خانگی، واحدهای نساجی و پوشاك است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در تشریح دلایل تعطیلی هر گروه از واحدهای تولیدی گفت: دلیل تعطیلی واحدهای مربوط به صنعت ساختمان از جمله واحدهای شن و ماسه و واحدهای كوره های آجر سنتی و گچ وجود ركود در بازار این صنعت بود كه منجر به تعطیلی آنها شد.
وی افزود: در مورد صنایع ذوب فلزات نیز به دلیل نبود كوره های القایی و معدن مازوت، تولید در اینگونه واحدها به لحاظ قیمت تمام شده صرفه اقتصادی نداشت و منجر به تعطیلی آنها شد.
علیرضایی ادامه داد: واحدهای بخش صنایع فلزی و ماشین سازی مانند تراشكاریها به دلیل فرسودگی ماشین آلات، فقدان بازسازی و نوسازی و رقابت پذیری تعطیل شدند.
وی گفت: همچنین حذف یارانه مواد اولیه(پتروشیمی) دلیل اصلی تعطیلی برخی واحدها در صنایع لاستیك و پلاستیك بود.
او دلیل تعطیلی واحدهای مربوط به تولید لوازم و تجهیزات خانگی به ویژه بخاری گازسوز را نیز تغییر رویكرد مصرف مردم از بخاری به سامانه گرمایشی پكیج ذكر كرد.
وی افزود: واحدهای نساجی و پوشاك نیز به دلیل بالا بودن قیمت تمام شده و واردات بی رویه به تعطیلی كشانده شدند.

* راهكارهای دولت برای احیا و رونق بخش تولید
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی همچنین گفت: دولت برای احیا و رونق مجدد بخش تولید به ویژه تامین نقدینگی آنها طرحهای مختلفی را به اجرا درآورد كه بخش عمده آن مربوط به پرداخت تسهیلات بود.
وی افزود: پرداخت تسهیلات برای فعالیت مجدد واحدهای تعطیل و رونق واحدهای نیمه فعال در استان، در قالب تسهیلات رونق تولید، تسهیلات مستقیم بانكها به واحدهای تولیدی و تسهیلات صیانت از تولید بوده است.
علیرضایی ادامه داد: بخشی از این كمكها به صورت تسهیلات یوزانس مدتدار برای تامین نقدینگی واحدهای تولیدی بخصوص واحدهای قطعه سازی استان انجام شد.
وی گفت: پرداخت بخش زیادی از مطالبات واحدهای تولیدی از دولت و شركتهای دولتی به خصوص واحدهای قطعه ساز از خودروسازان، از طریق تسهیلات انجام گرفت.
او افزود: تامین نقدینگی واحدهای قطعه سازی خراسان رضوی نیز از طریق عقد تفاهم نامه مشترك سه جانبه بین بانك صادرات، ساپكو و قطعه سازان انجام شد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: طرح مشكلات واحدهای تولیدی و گروههای كاری پنجگانه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید از جمله مباحث مربوط به تامین اجتماعی، مالیات و امور بانكی و محیط زیست نیز انجام گرفته است.
وی استفاده از ظرفیت بخشنامه بخشودگی جرائم كارفرمایان خوش حساب و بخشودگی بخشی از جرائم تامین اجتماعی واحدهای مشمول را از دیگر كمكهای دولت به بخش تولید برشمرد.

* تلاش كارگروه ستاد تسهیل برای رونق تولید در خراسان رضوی
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی همچنین گفت: در راستای اجرای برنامه های ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و مصوبات كارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در سال جاری دستورالعمل تامین مالی بنگاههای تولیدی كوچك و متوسط و واحدهای دارای پیشرفت فیزیكی بالای 60 درصد برای اجرا به استانها ابلاغ شد.
علیرضایی افزود: بر اساس ضوابط مذكور درخواست متقاضیان به خصوص واحدهای تعطیل و نیمه فعال كه با تزریق تسهیلات امكان ادامه فعالیت و افزایش تولید برای آنها فراهم می گردد، مورد بررسی قرار گرفت.
وی ادامه داد: در 10 ماه گذشته امسال كارگروه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید خراسان رضوی 92 جلسه برگزار كرده كه در این جلسات به 504 پرونده رسیدگی و منجر به شكل گیری 607 مصوبه شد. درباره 260 مورد از این مصوبات اقدام شده، 363 مورد از آنها در دست اقدام است و 47 مورد در نتیجه عدم پیگیری واحد ذینفع به نتیجه نرسیده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: گروههای كاری این ستاد نیز شامل 'امور مالیات، تامین اجتماعی و گمرك'، 'زیربنایی، طرحها و سرمایه گذاری'، 'معدن و منابع طبیعی' و 'انرژی، محیط زیست و شهركها' می شوند.
وی افزود: این كارگروهها تاكنون 71 جلسه برگزار كرده اند كه منجر به رسیدگی به 357 پرونده و شكل گیری 466 مصوبه شده است. از این مصوبات151 مورد اقدام شده، 268 مورد در دست اقدام است و 47 مورد به دلیل عدم پیگیری واحد بی نتیجه مانده است.
او ادامه داد: تعداد كل واحدهای ثبت نام شده در سامانه بهین یاب استان دو هزار و 690 واحد است كه از این تعداد 983 واحد صنعتی و هزار و 707 واحد كشاورزی می باشند.
علیرضایی گفت: تعداد كل واحدهای معرفی شده به بانكها در استان تاكنون هزار و 835 واحد است كه از این تعداد 896 واحد صنعتی و 939 واحد كشاورزی می باشد.
وی افزود: مبلغ كل تسهیلات پرداخت شده توسط بانكها به میزان چهار هزار و 360 میلیارد ریال است كه از این میزان سه هزار و 660 میلیارد ریال در بخش صنعت و 700 میلیارد ریال در بخش كشاورزی پرداخت شده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: 71 مورد از واحدهای تولیدی تعطیل این استان در سامانه بهین یاب طرح رونق تولید كه توسط ستاد تسهیل معرفی شدند، ثبت نام كرده و تاكنون به چهار واحد تسهیلاتی به مبلغ 45 میلیارد ریال پرداخت و برای 157 نفر ایجاد شغل شده است.
وی گفت: 13 فقره از واحدهای تعطیل در خراسان رضوی پس از طرح مشكل آنها در گروههای كاری ذیل ستاد تسهیل استان مجددا راه اندازی و منجر به ایجاد اشتغال برای 800 نفر شده است.
پنج هزار و 745 واحد صنعتی با سرمایه گذاری 110 هزار میلیارد ریال و اشتغالزایی مستقیم برای 185هزار نفر در خراسان رضوی فعالیت دارند.
7489/1858
خبرنگار: میترا عبداللهی **انتشاردهنده: حسین كریم زاده