یاسوج- ایرنا- تپه‌ماهورهای برهوت شهرستان لنده در استان كهگیلویه و بویراحمد به دلیل سازگاری منطقه با توسعه كشت بادام دیم در سال‌های اخیر به منبع درآمدزایی خوبی برای مردم این منطقه تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، بیش از 32 هزار هكتار از مراتع كهگیلویه و بویراحمد زیر كشت بادام تلخ رفته كه این استان مقام نخست كشور را در زمینه كشت بادام تلخ دارد.
این میزان عرصه بادام كاری سالانه 120 میلیون متر مكعب آب را جذب سفره‌های زیر زمینی دركهگیلویه و بویر احمد می‌كنند.
شهرستان كهگیلویه در استان كهگیلویه و بویر احمد با كاشت 10 هزار و 555 هكتار بادام به‌عنوان منطقه پایلوت بادام كاری در كشور از سوی معاون سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری كشور انتخاب شده است.
فریبرز غیبی معاون سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری كشور سال گذشته در بازدید از طرح‌های بادام در شهرستان كهگیلویه گفته بود: الگوهای برتر در زمینه كاشت طرح‌های بادام كاری در كهگیلویه و بویراحمد در دیگر استان‌ها اجرا خواهد شد.
به گفته وی كهگیلویه و بویراحمد استان برتر در زمینه طرح‌های مشاركتی بادام كاری است و در سال 93 بیشترین میزان اعتبار این بخش به این استان اختصاص یافت.
سالانه پنج هزار تن محصول از مراتع كشت بادام كهگیلویه و بویر احمد برداشت می‌شود كه 60 درصد به خارج استان ارسال و بخشی نیز به خارج از كشور صادر می‌شود.
**درآمد زدایی با كاشت بادام در شهرستان لنده
شهرستان لنده دارای 85 هزار هكتار عرصه طبیعی است كه از این سطح 53 هزار هكتار جنگل و 32 هزار هكتار مرتع است.
ذخیره سالانه آب در هر هكتار طرح بادام كاری در شهرستان لنده سالانه چهار هزار متر مكعب است.
درختان بادام علاوه بر جنبه اقتصادی جذابیت‌های گردشگری و احیای پوشش جنگلی هم دارند.
تپه‌ماهورهای لنده سال‌های زیادی بود كه هیچ‌گونه ظرفیتی نداشته و فاقد هرگونه درختكاری بوده است.
این تپه‌ماهورها در شهرستان لنده با تلاش مسئولان و استقبال مردم به زمین‌های دارای قابلیت‌های اقتصادی تبدیل شده است.
شهرستان 22 هزار نفری لنده در 230 كیلومتری یاسوج مركز استان كهگیلویه و بویر احمد واقع شده است.
مسئولان با تأمین امكانات لازم زمینه كشت بادام ‌كوهی تلخ را در این تپه‌ماهورهای برای مردم بیكار این شهرستان فراهم كردند.
این تپه‌ماهورها با كاشت درختان بادام علاوه بر جنبه اقتصادی و درآمدزایی برای مردم به مكانی زیبا و دلنواز برای گردشگران در شهرستان لنده تبدیل شده است.
تپه‌ماهورهای لنده با مساحتی بیش از یكهزار و 300 هكتار كه از سال 79 تاكنون بیش از 65 هزار اصله درخت بادام از سوی مردم روستایی كاشته شده است.
علی جوادی یكی از روستانشینان لنده با اشاره به اقتصاد مقاومتی مورد تأكید رهبر فرزانه انقلاب گفت: 120 هكتار بادام در این راستا با حمایت مسئولان كشت كردم.
وی افزود: طرح‌های بادام كاری درآمدزایی خوبی برای روستانشینان به خصوص در شهرستان لنده دارد.
حسین محمدی یكی دیگر از متقاضیان طرح‌های بادام كاری در لنده عنوان كرد: با توجه به اینكه در شهر هیچ‌گونه درآمدی نداشتم با مهاجرت به روستا و اجرای طرح بادام كاری در 100 هكتار از مراتع لنده توانستم درآمد خوبی كسب كنم.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری لنده اظهار داشت: طرح‌های بادام كاری بیش از 15 سال است كه در این شهرستان انجام می‌شود.
ذبیح‌الله محمدی مهمترین مزایای طرح بادام كاری را ایجاد پوشش درختی و درختچه‌ای، حفظ منابع آب‌وخاك، جلوگیری از فرسایش خاك، بهبود پوشش گیاهی و تولید بذر برای كمك به معیشت خانوارهای بهره‌بردار ذكر كرد.
وی عنوان كرد: از مغز بادام تلخ برای تنقلات و لوازم‌ آرایشی بهداشتی نیز استفاده زیادی می‌شود.
محمدی بیان كرد: بادام از گونه های مقاوم در راستای سازگاری با خاك‌های ضعیف است كه در لایه‌های گچی نیز قابل رویش است.
وی افزود: تلاش می‌شود در سال آینده نیز یكهزار هكتار از مراتع شهرستان لنده زیر كشت بادام برود.
خبرنگار: حسین خدمتی ** انتشار دهنده:حسینعلی راشكی
7531/6110