به گزارش ایرنا، این روزها عدهای از مردم كهگیلویه و بویراحمد برای كسب درآمد اندك، راهی كوهها میشوند و اقدام به جمعآوری گیاهان خوراكی و دارویی میكنند.
بوته كنی گیاهان خوراكی در این استان كه هرساله از اواخر بهمن شروع میشود تا پایان فروردین ادامه دارد.
اشتیاق مردم كهگیلویه و بویراحمد برای مصرف گیاهان خوراكی بهاندازهای است كه بسیاری از افراد این گیاهان را برای دیگر فصول بهصورت خشكشده یا یخ زده ذخیره میكنند.
باورهای غلطی مانند خاصیت درمانی گیاهان خوراكی مذكور در سالهای اخیر میزان استقبال مردم از این گیاهان را افزایش داده است.
درحالیكه بر اساس پژوهشهای انجامشده بیماریزا بودن گیاه بیلهر، بن سرخ و جاشیر به اثبات رسیده است اما مردم به خاصیتهای درمانی آن اعتقاد دارند، باوری كه باعث افزایش مصرف این گیاهان شده است.
یك كارشناس علوم اجتماعی گفت: كاهش بوته كنی گیاهان خوراكی و دارویی نیازمند آگاهی بخشی اصولی به مردم بهعنوان مصرفكنندگان آن است.
صدیقه حیدری افزود: تشریح تهدیدهای مصرف این گیاهان برای سلامتی و خطراتی كه انقراض این گنجینههای خدادادی را تهدید میكند از راهكارهای كاهش این مشكلات است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه و بویراحمد گفت: كشت گیاهان دارویی در مراتع راهبرد دولت برای كاهش بوته كنی بیرویه است.
عزتالله بهشتی فر افزود: كاهش این سنت نیازمند فرهنگسازی از سوی رسانههای ارتباطجمعی است.
وی ابراز داشت: تاكنون 24 هزار هكتار از مراتع این استان زیر كشت گیاهان دارویی ازجمله آنغوزه و باریجه رفته است كه افزون بر ایجاد اشتغال برای جوامع محلی فرصتی برای صیانت از مراتع است.
بهشتی فر بیان كرد: طرح كشت گیاهان دارویی آنغوزه و باریجه سال 93 در مراتع كهگیلویه و بویراحمد آغاز شد.
وی گفت: بهطور میانگین از هر هكتار 160 كیلوگرم شیره آنغوزه تولید و به كشورهای حوزه خلیجفارس صادر میشود كه پس از بستهبندی در این كشورها به كشورهای اروپایی صادر میشود.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه و بویراحمد اظهار كرد: از كشت هر هكتار گیاه آنغوزه 1.5 فرصت شغلی ایجاد میشود.
آنغوزه از گیاهان دارویی مهم تیره چتریان است كه طول آنگاه به 2 متر هم میرسد و این گیاه تولیدكننده آنغوزه به نامهای فارسی خوراكما، آنگوزاكما و كورن كما، بوتهای بزرگ و علفی و چندساله است.
به گفته كارشناسان آنغوزه حاوی تعدادی ترپن و مواد محلول در چربی است كه تركیب آن 20 درصد اسانس، 60 درصد رزین و حدود 30 درصد صمغ است.
آنغوزه یكی از گیاهان مهم و صادراتی ایران به شمار میآید كه خریداران، آن را با روشهای پیچیده، تجزیه و دهها ماده ارزشمند از آن تولید میكنند.
وی بیان كرد: گروههای صیانت از منابع طبیعی در حال حفاظت مراتع و پیشگیری از بوته كنی هستند.
عزتالله بهشتی فرد افزود: جریمه مالی و معرفی به دستگاههای قضائی از برنامههای دیگر برای كاهش بوته كنی است.
وی اظهار داشت: اجرای فعالیتهای مشاركتی مؤثر برای جلوگیری از تخریب كشت گیاهان داروئی در اولویت كارشناسان خواهد بود.
وی بیان كرد: كشاورزان در این طرح از تجربیات كارشناسان برای استفاده بهینه كشت گیاهان داروئی در راستای درآمدزایی بیشتر بهرهمند خواهند شد.
بهشتی فر افزود: كهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن بیش از 400 گونه گیاه دارویی یكی از متنوعترین استانهای كشور درزمینه تولید گیاهان دارویی است.
وی بیان كرد: این استان دارای 46 گونه گیاهی بومی و سه گیاه دارویی كمیاب دنیا شامل باریجه، آنغوزه و گزانگبین است كه به وفور در ارتفاعات این استان یافت میشود.
بهشتی فر، بومادران، بیلهر، جاشیر خوراكی، تره كوهی، كلوس، بن سرخ، كارده، آویشن، لاله واژگون، ترنجبین، خارو، خشت، چوش، درمه، برنجاس، كاسنی و سیاه دانه را ازجمله گیاهان دارویی و خوراكی در كهگیلویه و بویراحمد اعلام كرد.
كهگیلویه و بویراحمد دارای یكمیلیون و 700 هزار هكتار جنگل و مرتع است.
خبرنگار: فرزانه شریفی ** انتشار دهنده: سید ولی موسوی نژاد
6110/8005
تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۵
یاسوج - ایرنا - هرساله با گرم شدن نسبی هوا از آغاز اسفند تا پایان فروردین در كهگیلویه و بویراحمد بوته كنی بیرویه گیاهان دارویی و خوراكی، بهار طبیعت را خزان میكند.