تهران- ایرنا-محققان كره‌ای با استفاده از ویروس هاری موفق به كاهش ابعاد تومور درمغز موش‌های آزمایشگاهی شدند، آنها در این پروژه از قابلیت عبور ویروس هاری از سد خونی مغز استفاده كرده اند.

به گزارش روزدوشنبه گروه علمی ایرنا ازستاد ویژه توسعه فناوری نانو، ویروس هاری سالانه هزاران نفررا به كام مرگ می‌كشد، اما تحقیقات اخیرمحققان نشان می دهد كه می‌توان از آن برای مقابله با سرطان مغز استفاده كرد.
این ویروس می‌تواند وارد سلول‌های عصبی شود، بنابراین محققان مختلفی از این ویژگی ویروس هاری برای انتقال نانوذرات از بین برنده تومورسرطانی استفاده كرده‌اند.
یك تیم تحقیقاتی این روش را روی موش‌های آزمایشگاهی مورد استفاده قرار داد ونتایج مثبتی به دست آورد، این نانو ذرات با استفاده از این روش می‌توانند بدون آسیب زدن به سلول‌های سالم، وارد تومور سرطانی شوند.
ویروس هاری می‌تواند بعد از وارد شدن به بدن، از طریق عضلات به سرعت وارد مغز شود وبرای این كار به راحتی از سد خونی مغز عبور می‌كند، این درحالی است كه داروهای ضدسرطان پشت این سدخونی به دام می‌افتند؛ بنابراین محققان به فكر استفاده از ویروس هاری به عنوان انتقال دهنده دارو به درون مغز افتادند.
پیش از این محققان اقدام به ساخت نانوذرات حاوی داروی ضدسرطان كرده بودند، به طوری كه سطح این داروها با استفاده از پروتئین سطح ویروس هاری پوشش داده شده است، بنابراین این نانوذرات بعد از وارد شدن به بدن به راحتی وارد سیستم عصبی می‌شوند.
محققان دانشگاه سوان دركره جنوبی اندكی این روش را تغییر دادند، آنها از نانوذرات طلا با ساختار میله‌ای استفاده كردند كه شبیه به ویروس هاری استن با این كار مساحت سطحی نانودارو افزایش یافته و می‌توان پروتئین بیشتری را روی سطح این ساختار قرار داد؛ این كار شانس بیشتری برای اتصال آنها با گیرنده‌های سطح سلول عصبی فراهم می‌كند.
این گروه دارویی وارد این نانوذرات نكردند، در عوض از ویژگی ذاتی نانوذرات طلا استفاده كردند، این نانومیله‌ها می‌توانند نور لیزر را جذب كرده و گرم شوند، با این كار تومورسرطانی از بین می‌رود، این گروه تحقیقاتی این نانوذرات را به چهار موش مبتلا به تومور مغز تزریق كردند، نانوذرات به سرعت در محل تومور تجمع یافتند، محققان با استفاده از لیزر مادون قرمز نانوذرات را تا دمای 50 درجه سانتیگراد گرم كردند و تومور با این گرما پخته شد.
برای تجاری‌سازی این روش هنوز راه زیادی مانده و باید اثرات جانبی آن به دقت مورد بررسی قرار گیرد، برای مثال باید تجمع نانوذرات در كبد در دراز مدت مورد بررسی قرار گیرد.
علمی ** 9340**1440
دریافت كننده: منیر ابراهیمی زاده**انتشاردهنده: معصومه گلشن