ساري – ايرنا – برغم شناسايي 146 بازي بومي و سنتي مختص مازندران كه ظرفيت خوبي براي احياي فرهنگ و رسوم استان و همچنين جذب گردشگر به شمار مي رود هنوز در بسته هاي تفريحات گردشگري اين استان قرار نگرفته است .

احياي و پررنگ تر شدن بازي هاي بومي و سنتي و نقش آنها به عنوان بخش مهمي از آداب و رسوم سنتي در مازندران مي تواند علاوه بر حفظ يك بخش مهمي از سنت استان در ايجاد فضايي شاد و مفرح براي گردشگران نيز تاثير داشته باشد .
در كنار ايجاد شور و شادي افراد از انجام بازي هاي بومي و سنتي ،ريشه دار بودن اين بازي ها در بسياري از مسائل فرهنگي و رسوم مازندران مي تواند در بستر استفاده در حوزه گردشگري علاوه بر احياي اين بازي ها زمينه آشنايي با فرهنگ و رسوم استان را فراهم بكند .
بورده بودره ، لال بازي ، مال كاه ، پلنگ لاش ، بازي انكرا ونكرو ، مرده بازي ، آغوزكاه ، ميچكا پرتيكاپر ، اينك را اونك را ، مرغنه جنگي ، يك چك دو چك و چرخك كا از بازي هاي بومي و محلي مازندران هستند كه هر چند در روستاها و در شهرهاي مازندران درحال فراموشي هستند .
*** مازندران سرشار از بازي هاي بومي اما تهي از اجرا
مسئول پژوهش و مردم شناسي و ثبت ميراث معنوي اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مازندران گفت : در اين استان 146 بازي بومي و محلي شناسايي شده است .
طوبي اصانلو در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : بازي هاي بومي برگرفته و متناسب با فرهنگ و رسوم هر منطقه است كه اجراي بخش عمده اي از اين بازي ها تنها در روستاهاي مازندران صورت مي گيرد .
وي ادامه داد : تلاش و همتي از نوع احياي و رونق دوباره بازي هاي بومي در مازندران شكل گرفته كه متولي آن هيات ورزشي بازي هاي بومي و محلي زير نظر اداره كل ورزش و جوانان است .
اين كارشناس حوزه فرهنگ بومي و سنتي مازندران افزود : هم اكنون با اجراي برخي از اين بازي هاي بومي در قالب جشنواره هاي ورزشي در روستاهاي استان تلاش خوبي براي احياي اين سنت در حال فراموش شده است .
اصانلو از ثبت بازي هاي بومي در فهرست ميراث معنوي به عنوان گامي ديگر براي احياي اين نوع فرهنگ و سنت مازندران نام برد و گفت : تاكنون كشتي لوچو ، ميس ميس ، ورزاء جنگ و رسن بازي استان در اين فهرست ثبت شده است .
وي تاكيد كرد : همانگونه بازي هاي بومي و سنتي در ايجاد هيجان و سرگرمي افراد بومي تاثير مي گذارد مي توان در آن ريشه هايي از فرهنگ و رسوم مازندران را به مسافران عرضه كرد .
*** اقامتگاه هاي بومگردي قرارگاه احياي بازي هاي بومي و محلي
مسئول طبيعت گردي اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مازندران از وجود اقامتگاه هاي بوم گردي به عنوان فضايي براي احياي برخي آداب و رسوم سنتي و بومي نام برد .
تهمينه اسدي تعداد اقامتگاه هاي بوم گردي داراي مجوز استان را 51 واحد اعلام كرد و گفت : دراين مدل از فضاهاي گردشگري بر حفظ آداب و رسوم سنتي و بومي روستاها تاكيد مي شود تا ازظرفيت هاي موجود براي پذيرايي و ميزباني از مسافران و گردشگران استفاده شود.
وي اين استان را برخوردار از انواع ظرفيت هاي گردشگري روستايي دانست و گفت : همگام با حضور مسافران در خانه هاي قديمي به همراه غذاهاي محلي انجام بازي هاي بومي و سنتي در مناسبت ها از جمله ظرفيت هاي موجود در حوزه گردشگري مازندران است .
اين مسئول حوزه گردشگري بومي مازندران افزود : بسته هاي گردشگري و حضور مسافران در مازندران به دليل درست معرفي نشدن ظرفيت ها تنها به حضور مسافران به دريا ، سواحل دريا و جنگل و خريد انواع محصولات خانگي خلاصه شده است .
*** بازي هاي بومي و محلي شاخه جديد گردشگري
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري مازندران كه شاخه هاي گردشگري و جذب مسافر و توريست را متعدد برشمرد ، گفت : ورزش و بازي هاي بومي محلي و سنتي خاص هر استان مي تواند در اين مهم تاثير خود را داشته باشد .
مهران حسني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : برخورداري مازندران از طبيعت جذاب و زيباي دريا و جنگل باعث شده تا سالانه حدود 30 ميليون مسافر به اين استان سفر بكنند .
وي ادامه داد : همراه با حضور اين خيل عظيم مسافر كه به دنبال داشتن سفري خاطره انگيز و به ياد ماندني در مازندران هستند اجراي برنامه ها و فعاليت هاي از نوع سنت و فرهنگ استان مي تواند در تحقق اين مهم تاثيربيشتري بگذارد .
معاون گردشگري مازندران اين استان را برخوردار از بازي هاي بومي و محلي متعدد نام برد و افزود : استفاده از اين بخش مي تواند در جذب گردشگر بيشتر و ايجاد فضايي مناسب براي حضور آنان موثر باشد.
خبرنگار: فاطمه قنبري قاديكلايي **انتشار دهنده:سيد محسن حسن نيا
/1899/2096