میرولی صفرزاده روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر اساس آخرین سرشماری،جمعیت عشایر كشور220 هزار خانوار با یك میلیون و 200 هزار نفر است كه 24 میلیون راس دام دراختیار دارند.
وی اظهار داشت: اكنون حدود 38 درصد از مراتع كشور معادل 32 میلیون هكتار مرتع به چرای دام های عشایر اختصاص دارد.
صفرزاده افزود: 28 درصد دام سبك و 4 درصد دام سنگین كشور توسط عشایر پرورش داده می شود.
وی گفت: در مجموع حدود 60 میلیون هكتار از كل 84.7 میلیون هكتار اراضی مرتعی كشور در قالب 300 هزار پروانه را مورد بهره برداری قرار می گیرد.
صفرزاده ادامه داد: همچنین 790 هزار هكتار از اراضی كشاورزی در اختیار عشایر است كه 70 هزار هكتار آن را اراضی باغی و 650 هزار هكتار را نیز اراضی زراعی شامل می شود.
***تولیدات بیش از 5 هزار تن فرآورده دامی و كشاورزی توسط عشایر
قائم مقام سازمان امورعشایر كشور گفت: عشایر در سال حدود 5 میلیون و 700 هزار تن انواع فرآورده دامی، زراعی و باغی را تولید می كنند كه به طور متوسط 5 درصد محصولات كشاورزی كشور را شامل می شود.
وی اضافه كرد: این در حالی است كه عشایر 25 درصد گوشت قرمز و 25 درصد لبنیات را تولید می كند كه مقداری از آن به مصرف خود عشایر رسیده و مابقی روانه بازار می شود.
صفرزاده بیان داشت: همچنین عشایر سالانه 430 هزار تن شیر تولید می كنند كه بخشی تبدیل به لبنیات سنتی و بخشی نیز به صورت خرید شیر در اختیار كارخانه ها قرار می گیرد.
***تولید 35 درصد صنایع دستی به دست هنرمندان عشایر
صفرزاده گفت: 35 درصد صنایع دستی كشور كه 1 میلیون و 470 هزار مترمربع انواع صنایع دستی است را عشایر تولید می كنند كه بخشی را به بازار داخلی و بخشی به خارج از كشور صادر می شود.
وی افزود: در سال زراعی گذشته حدود 2 هزار راس دام به صورت مستقیم توسط تشكل های عشایری به خارج از كشور صادر شد و 100 هزار راس دام عشایر نیز توسط صادركنندگان روانه بازارهای جهانی شد.
وی با بیان اینكه بیشتر گوشت قرمز تولید شده توسط عشایر در داخل كشور مصرف می شود، بیان داشت: كیفیت این گوشت ها نزدیك به ارگانیك و در برندهای سالم توزیع می شود و درصدد هستیم تا در مناطقی گوشت سالم تولید می شود را به مردم معرفی كنیم.
***59 درصد عرصه های كشور در قلمرو عشایر است
صفرزاده در ادامه با بیان اینكه در تمام استان های كشور عشایر وجود دارند، گفت: ولی عرصه های مورد قلمرو عشایر از ییلاق تا قشلاق 59 درصد عرصه های كشور هستند كه در آن تردد می كنند.
وی افزود: عشایر شامل 104 ایل، 552 طایفه مستقل و 21 هزار كوچكترین رده با عناوینی همچون تش، مال، اوبا و ...هستند كه در 15 هزار نقطه به عنوان سامانه عرفی استقرار دارند.
***یكجانشینی 90 هزار خانوار عشایری
قائم مقام سازمان امور عشایری كشور ادامه داد: برای اسكان و یكجانشینی عشایر از برنامه دوم توسعه تا كنون حدود 90 هزار خانوار با جمعیتی بالغ بر 600 هزار نفر در 1600 كانون ساكن شده اند.
وی گفت: 350 كانون، هدایتی و نوبنیان بوده و مابقی در مناطق قشلاقی مستقر هستند اما دولت به آن ها برای تامین زیربناهای استقرار كمك می كند.
وی افزود: بر اساس برنامه ریزی، پیش بینی می شود تا پایان برنامه ششم توسعه 33 هزار خانوار عشایری دیگر نیز اسكان یابند كه این موضوع امری داوطلبانه است.
6156/ 6155 خبرنگار: نوشین طهماسبی**پردازشگر: محمد عزیزپور
تاریخ انتشار: ۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۱:۵۵
كرج-ایرنا- قائم مقام سازمان امورعشایر كشور گفت كه 25 درصد گوشت قرمز و 25 درصد لبنیات مورد نیاز كشور توسط عشایر تولید می شود.