اروميه- ايرنا- مدير عامل شركت آب منطقه اي آذربايجان غربي گفت: عمليات رهاسازي آب پشت سدهاي شهرچاي اروميه، زولاي سلماس و ساروق تكاب به سمت درياچه اروميه آغاز شد.

كيومرث دانشجو روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: با رهاسازي كامل برنامه ريزي هاي انجام شده در اين خصوص قرار است 67 ميليون متر مكعب آب وارد درياچه اروميه شود.
وي اضافه كرد: از اين ميزان 42 ميليون متر مكعب سهم سد شهرچاي، 15 ميليون متر مكعب سد ساروق تكاب و 10 ميليون متر مكعب نيز سهم سد زولاي سلماس است.
وي اظهار كرد: پيشتر نيز 60 ميليون متر مكعب آب پشت سد بوكان به سمت درياچه اروميه رهاسازي شده بود كه اين ميزان آب در بستر درياچه اروميه قرار دارد.
وي ادامه داد: در نظر داريم از هفته آينده نيز عمليات رهاسازي 50 ميليون متر مكعب آب پشت سد حسنلوي نقده را به سمت درياچه اروميه آغاز كنيم.
مديرعامل شركت آب منطقه اي آذربايجان غربي گفت: طبق برنامه ريزي ها انتظار داريم تا پايان اين فصل از رهاسازي ها، در مجموع نزديك به 250 ميليون متر مكعب آب پشت سدها را به سمت درياچه اروميه رهاسازي كنيم.
دانشجو از مردمي كه در مسير رهاسازي اين آب ها تا درياچه اروميه قرار دارند خواست كه در اين مدت از نزديك شدن به حريم بستر رودخانه ها خودداري كنند.
به گزارش ايرنا، سد شهرچاي اروميه در 12 كيلومتري غرب شهر اروميه و در جاده اي زيبا در مسير اروميه به سيلوانا واقع شده و حجم مخزن آن تا تراز نرمال بيش از 221 مليون متر مكعب است. آب اين سد از رودخانه شهر چاي تامين مي گردد .
سد ساروق تكاب نيز از نوع خاكي با هسته رسي است كه در 17 كيلومتري شهرستان تكاب واقع در جنوب استان آذربايجان غربي بر روي رودخانه ساروق احداث شده است.
حجم مخزني آن بيش از 38 ميليون مترمكعب در تراز نرمال و حجم قابل تنظيم 51 ميليون و 600 هزار مترمكعب و دبي سرريز آن پنج مترمكعب در ثانيه است.
همچنين سد مخزني زولا در 15 كيلومتري شهرستان سلماس بر روي رودخانه زولا چاي واقع شده است كه اين سد از نوع خاكي و با طول تاج 323 متر و ظرفيت مفيد مخزن 72 ميليون متر مكعب در فروردين سال 89 به بهره برداري رسيد.
سد بوكان از سدهاي بزرگ ايران با هسته رسي است كه در 35 كيلومتري جنوب شرقي شهر بوكان در جنوب استان آذربايجان غربي قرار دارد.
طول تاج سد بوكان 530 متر و ارتفاع آن از پي 50 متر است.
با افزايش حجم مخزن سد در سال 1384 حجم كل مخزن سد به 762 ميليون مترمكعب رسيد.
درياچه اروميه در 19 سال گذشته به دليل مواجه شدن با مشكل خشكسالي، دچار كم آبي شد و حتي آب آن در برخي موارد به كمتر از يك ميليارد مترمكعب كاهش يافت.
با روي كار آمدن دولت تدبير و اميد، اين درياچه كه بزرگترين درياچه داخلي ايران و دومين درياچه شور جهان به شمار مي رود، مورد توجه جدي دولت قرار گرفت و مقرر شد كه برنامه ويژه براي احياي آن تدوين و تصويب شود.
پس از تلاش كارشناسان و مسئولان مرتبط، 27 طرح اجرايي براي احياي درياچه اروميه به تصويب هيات وزيران رسيد كه يكي از آنها، رها كردن آب سدهاي اقماري به سمت درياچه اروميه بود.
در حال حاضر اين درياچه بيش از 2 ميليون متر مكعب آب دارد.
2093/3072 ** خبرنگار: صابر چهرقاني ** انتشاردهنده: عليرضا فولادي