تهران- ایرنا- رییس مجلس شورای اسلامی با تایید گزارش رییس سازمان برنامه بودجه درباره میزان درآمد سازمان هدفمندی یارانه ها گفت:‌ درآمد دولت از هدفمندی یارانه ها همان 36 هزار میلیارد تومان است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، حمیدرضا حاجی بابایی در جلسه علنی نوبت سوم روز شنبه مجلس شورای اسلامی در مخالفت با تبصره هدفمندی یارانه ها گفت: دولت اعلام كرده است، 31 هزار میلیارد تومان به مردم می دهیم كه طبق گزارش دیوان محاسبات این رقم 36 هزار میلیارد تومان است و با رقم اعلامی دولت 5هزار میلیارد تومان تفاوت دارد.
وی ادامه داد: گزارش مركز پژوهش ها در این زمینه نیز 87 هزار میلیارد تومان بود كه نماینده دولت آن را رد نكرد و گفت برای شركت های دولتی است.
نماینده مردم همدان افزود: در ازای افزایش قیمت گاز، آب و برق پولی دریافت می شود، و حرف این است كه پولی كه دارید 26 هزار میلیارد تومان آن فقط برای بنزین است، پس چگونه می گویید 36 هزار میلیارد تومان درآمد دارید.
وی با بیان اینكه دیوان محاسبات اعلام كرده بدون 14 هزار میلیارد تومان خالص صادرات و بدون 2.2 میلیارد تومان هزینه آب امسال، درآمد دولت 70 هزار میلیارد تومان است، گفت: مركز پژوهش ها این رقم را 87 هزار میلیارد تومان اعلام كرده كه البته دوستان می گویند برای پخش و پالایش و شركت های دولتی است كه آن را قبول داریم اما حق نمایندگان است كه این پول در بودجه مصوب شود و اگر اكنون در خزانه دولت است، اسناد آن را باید در مجلس توزیع كنید چرا كه این پول وارد خزانه نشده است.
لاریجانی نیز در پاسخ وی عنوان كرد: جداول تفاوتی با هم دارند، خود مجلس اعلام كرد شركت های گاز، آب و برق كه منابعی برای دولت می فرستند خودشان هزینه هایی دارند كه مجلس اینگونه تفسیر كرد كه هزینه خود را برداشته و مابقی را به عنوان درآمد اعلام كرده اند و مركز پژوهش ها نیز همین نظر را داشته است.
سپس علی اصغر یوسف نژاد نماینده مردم ساری در مجلس نیز در موافقت با بخش درآمدی تبصره 14 كه مربوط به هدفمندی یارانه است، تصریح كرد:‌ حاجی بابایی اگر اظهارات شان را به درآمدهای شركت ها مستند می كنند، باید بگویم كه هم اكنون 370 شركت وجود دارد كه درآمدهای آن ها به خزانه برمی گردد و در این عرصه باید درآمدهای خالص محاسبه شود.
وی گفت: از طرفی دیگر براساس قانون، مابه التفاوت قیمت حامل های انرژی باید به خزانه واریز شود نه اینكه درآمدهای حاصل از این حوزه به خزانه واریز گردد. حاجی بابایی شما در دوره هشتم بودید چرا در آن موقع درباره این مصوبات صحبت نكردید شما به جای استناد به گزارش دیوان محاسبات كه درآمد حاصل از هدفمندی را كه 36 هزار میلیارد تومان اعلام كرده است، به درآمدهای ناخالص استناد می كنید این درحالی است كه از این درآمدها باید هزینه ها كم شود. همچنین شركت های دولتی دارای ساختار و اركان متفاوتی هستند و هزاران گرفتاری دارند.
یوسف نژاد ادامه داد: براساس گزارش دیوان محاسبات مجموع درآمد حاصل از هدفمند كردن یارانه ها حدود 36 هزار میلیارد تومان است، گفت: گزارش نوبخت در این عرصه با گزارش دیوان محاسبات یكسان بود به طوری كه درآمدهای خالص از حوزه هدفمندی از فروش فرآورده های نفتی 23 هزار میلیارد تومان، از فروش منابع گاز، 10 هزار میلیارد تومان و در كل 36.4 هزار میلیارد تومان است.
وی تصریح كرد: در سال 88 در حوزه هدفمندی، انحراف اولیه ای در مجلس صورت گرفت. اشتباه از آنجا آغاز شد كه به جای آنكه از محل درآمدها، هزینه ها را بچینیم. آمدیم هزینه ها را بزرگ جلوه دادیم اما درآمدها اندك بود كه این مسئله موجب شد كه دولت ها به بودجه های دیگر از جمله اعتبارات بانك ها دست اندازی كنند، چون مردم و خانوارها منتظر دریافت یارانه بودند.
محمدباقر نوبخت نیز در موافقت با این تبصره و به عنوان نماینده دولت گفت: درآمد شركت پالایش و پخش به شماره حساب 1271، درآمد شركت گاز به شماره حساب 170 و درآمد شركت برق به شماره حساب 228 واریز شده است.
وی با بیان اینكه این شركت‌ها هر آنچه كه از ناحیه نفت سفید، بنزین، گاز و برق به‌دست آورده‌اند به شماره حساب‌های مذكور كه همگی شماره حساب خزانه كل كشور است، واریز كرده‌اند، گفت:‌ دولت روزانه 74 میلیون لیتر بنزین می‌فروشد كه 68 میلیون لیتر به صورت عادی و بقیه بنزین سوپر است. آیا این فروش به خزانه می‌رود یا خیر؟ بنده این مسأله را به‌جای فردا، همین امشب روشن می‌كنم. شركت‌های گاز، آبفا و توانیر هرچه فروختند به حساب خزانه واریز كردند.
وی افزود:‌ حتی در برخی ماه‌های قبل از تاخیر شركت‌های فوق، از اختیار خزانه استفاده كردیم و پول این شركت‌ها را از طریق خزانه بلوكه كردیم و برای پرداخت یارانه‌ها اختصاص دادیم.
نوبخت گفت:‌ گزارشی كه امشب ارائه می‌كنم، رسمی است'، و نباید در افكار عمومی به گونه‌ای سخن گفته می‌شود كه منجر به تحریك مردم می‌شود، در حالی كه این سخنان واقعیت ندارد.
وی با اشاره به اینكه شركت‌های پالایش و پخش، گاز و برق هرچه فروختند به سه شماره حساب فوق واریز كردند، اظهار داشت: 245 هزار میلیارد تومان بودجه عمومی كشور و در كنار آن 800 هزار میلیارد تومان بودجه شركت‌های دولتی است. این اعداد هر كدام به تناسب به عنوان درآمد شركت‌های مذكور منظور می‌شود.
معاون رییس جمهوری ادامه داد:‌ بخشی از 80 هزار میلیارد تومان درآمد ناخالص یارانه‌ها مربوط به شركت‌های توانیر، گاز و پالایش و پخش است.
سخنگوی دولت گفت: دیوان محاسبات اعلام كرد 2200 میلیارد تومان از این درآمد از درآمد شركت توانیر محاسبه شده است در حالی كه این شركت مستحق پرداخت مبلغ مذكور نبود، چراكه هر كیلووات برق تولیدی برای توانیر 83 تومان هزینه دارد اما این شركت، برق را به مردم 63 تومان می‌فروشد.
نوبخت افزود: ما 31 هزار 200 میلیارد تومان را محاسبه كردیم اما فصل‌الخطاب را گزارش دیوان محاسبات قرار می‌دهیم. اگر دیوان محاسبات مورد تایید نمایندگان منتقد نیست، كمیته‌ای 4 - 5 نفره تشكیل شود تا حرف دولت و نمایندگان منتقد را بررسی كند، هر آنچه این كمیته اعلام كرد همه آن را قبول كنیم و به این حاشیه‌ها پایان دهیم.
غلامرضا تاجگردون رییس كمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 96 كل كشور در توضیح تبصره 14 لایحه بودجه سال 96 كه پیرامون هدفمندی یارانه ها است، گفت: 5 سال پیش كه رئیس كمیسیون تلفیق آقای نادران بود و رئیس جمهوری شخص دیگری بود، می گفتند درآمدهای ناشی از اجرای هدفمندی آنقدر است كه ما می توانیم 100 تا 250 هزار تومان به مردم بدهیم.
نماینده مردم گچساران در مجلس ادامه داد: مردم تصور می كردند، درآمد دولت از محل یارانه ها 80 هزار میلیارد تومان است اما 40 هزار میلیارد تومان آن اعلام می شود لذا دنبال حق خود بودند در صورتی كه هنوز هم نتوانسته ایم بدهی بانك مركزی از سال اول اجرای هدفمندی را تسویه كنیم.
وی افزود: در آن چند سال شفاف سازی نكردیم و شركت ها چپاول شدند، مردم از ما گاز، آب و برق می خواهند اما گفته شد 3 هزار میلیارد تومان برای قیر راه روستایی كنار بگذاریم كه از محل درآمد هدفمندی ها بود.
تاجگردون ادامه داد: خزانه زنبیلی نیست كه همه پول ها آن جا برود بلكه خزانه مجموعه ای است كه پول ها به آنجا رفته و بازمی گردد؛ شركت پالایش، بودجه دارد اما آن ها باید پول آب، برق و گاز و حق و حقوق كارمندان خود را بدهند.
رئیس كمیسیون تلفیق بودجه در پایان خاطرنشان كرد: 5 تا 6 سال است كه مجلس روی مبلغ 48 هزار میلیارد تومان مقاومت كرده و نگذاشته ایم كه بالا برود چرا كه به تبع آن قیمت آب، برق و گاز نیز افزایش می یافت لذا مردم را نباید در تقابل اعداد واهی بگذاریم.
پس از این لاریجانی بخش درامدی تبصره 14 بودجه سال96 كل كشور را به رای نمایندگان گذاشت كه نمایندگان مجلس با آن موافقت كردند.
سپس رییس مجلس در توضیح اختلاف نظرات پیش آمده در خصوص تبصره هدفمندی لایحه بودجه سال 96 گفت: آقای حاجی بابایی معتقد است قانون برنامه در نقاطی باید اصلاح شود كه درست است و به آقای تاجگردون نیز ابلاغ كردیم.
وی در ادامه با بیان اینكه گزارش دیوان محاسبات در خصوص تفریغ بودجه سال 94 بود، عنوان كرد: در صفحه 407 آن، منابع گفته شده كه در مجموع 43 هزار میلیارد تومان است كه منهای هزینه های شركت های دولتی، همان 36 هزار میلیارد تومان باقی می ماند كه در این قسمت آقای حاجی بابایی معتقد است باید تفاوت ضرب و تقسیم های بنزین نیز در آن بیاید.
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان كرد: دولت نیز معتقد است باید با همین منابع درآمدی، كار هم بكند لذا ما در مجلس گفتیم هزینه موردنیاز خود را برداشته و مابقی پول را اعلام كند كه این رقم نیز به خزانه می رود و هیچ كدام خلاف نیست.
شبد*9103*9122* خبرنگار:‌حمید شهریاری* انتشار دهنده: مهدی نعمتی