تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۰

رشت - ایرنا - خانه هایی به نام امن در كشور ایجاد شده كه منزلگاه، پشتوانه و تكیه گاهی برای زنان خشونت دیده خانگی و مأمنی برای این قشر از آسیب دیدگان است اما پاسخگویی به این پدیده ناهنجار، نیازمند مشاركت بخش های مردم نهاد در كنار استفاده از ظرفیت های دولتی است.

سازمان بهزیستی در كشور خانه های امن را به عنوان سرپناهی برای زنان بی پناه از خشونت های خانگی راه اندازی كرده است و بنا به اعلام این سازمان، در زمان حاضر 18 استان كشور از این خانه های امن برخوردارند؛ بهزیستی گیلان نیز یكی از این استان هاست كه برای زنان خشونت دیده خانگی این استان خانه امن ایجاد كرده است.
خشونت علیه زنان یكی از پدیده های رایج در جامعه است بنابراین ایجاد خانه های امن با فكر و ایده بهزیستی می تواند پناهگاه و منزلگاهی برای زنان، به منظور دور ماندن از خشونت های خانگی و رفع مشكلات این قشر باشد.

**حمایت قانونی از زنان خشونت دیده در خانه امن
كارشناس مسئول دفتر امور آسیب دیدگان بهزیستی استان گیلان در رابطه با خانه های امن به خبرنگار ایرنا گفت: در این خانه ها ، زنان خشونت دیده پذیرش، مراقبت و حمایت قانونی می شوند.
سیده سهیلا اكبری افزود: خانه های امن مكانی مطمئن برای زنان خشونت دیده یا در معرض خشونت است البته زنان در خانه های امن برای همیشه نمی مانند.
وی اظهار كرد: در این خانه زنان خشونت دیده از 2 تا شش ماه نگهداری می شوند و برای رفع مشكلات آنها اقدامات لازم انجام می گیرد.
اكبری بیان كرد: با فراهم كردن امكانات لازم در خانه های امن زنان خشونت دیده خانگی می توانند فرزندان دختر از شیرخوارگی تا دبیرستان و فرزندان پسر تا 12 سالگی را به همراه خود داشته باشند كه البته فرزندان پسر بعد از سن یاد شده، در مكانی دیگر نگهداری می شوند.
كارشناس مسئول دفتر امور آسیب دیدگان بهزیستی استان گیلان بیان كرد: در این خانه ها تیم ویژه شامل مددكار، مشاور حقوقی، روانشناس، روانپزشك فعالیت دارند و با توجه به خشونت هایی كه ممكن است برای زنان اتفاق بیفتد، از همكاران پزشكی قانونی نیز برای تعیین میزان خشونت كمك گرفته می شود.
اكبری در رابطه با تعیین میزان خشونت برای پرونده سازی در صورت نیاز تصریح كرد: اگر خشونت خانگی علیه یك زن تكرار شود، از این پرونده برای مسایل مربوط به دادگستری استفاده می شود اما تمام سعی مان را به كار می گیریم تا به این مرحله نرسد و به آشتی ختم شود.

**فعالیت یك خانه امن دولتی با امكانات مناسب در گیلان
معاون امور اجتماعی بهزیستی گیلان نیز به ایرنا گفت: در زمان حاضر، یك خانه امن دولتی با امكانات مناسب در مركز استان (رشت) فعال است.
رضا جعفری سدهی افزود: خانه های امن سازمان بهزیستی برای اسكان زنانی است كه به نوعی خشونت دیده یا در معرض خشونت هستند و در واقع هدف كلی از طرح ایجاد خانه های امن ، حمایت و توانمند سازی زنان خشونت دیده یا در معرض خشونتی است كه به خدمات اعم از سرپایی یا اقامتی نیاز دارند.
وی در رابطه با اهداف اختصاصی راه اندازی خانه های امن بیان كرد: تامین محل امن برای زنان در معرض خشونت یا خشونت دیده و فرزندان آنها (با در نظر گرفتن محدودیت های سنی شرعی برای پسران) از جمله اهداف ایجاد این خانه هاست.
جعفری سدهی اظهار كرد: خانه امن با هدف مداخله در مشكل یا وضعیت فرد خشونت دیده یا در معرض خشونت بمنظور ارتقاء سطح دانش و آگاهی آنها و خانواده هایشان و كمك به درك موقعیت خود در شرایط خشونت زا و به كارگیری شیوه های پیشگیرانه راه اندازی شده است.
وی تصریح كرد: ارتقاء توانمندی های زنان در معرض خشونت و خشونت دیده و خانواده هایشان برای مقابله با مسایل فردی و اجتماعی در شرایط بحرانی از طریق ارائه خدمات تخصصی بموقع از دیگر اهداف فعالیت خانه امن است.
وی یادآور شد: شناسایی سایر آسیب های اجتماعی مرتبط با خشونت علیه زنان و مداخله برای كنترل و یا رفع آنها و اطلاع رسانی و آگاه سازی عمومی در رابطه با خشونت علیه زنان، نشانه ها و راهكارها از دیگر اهداف اختصاصی راه اندازی این خانه هاست.
معاون اجتماعی بهزیستی استان گیلان بیان داشت: خدمت گیرندگان می توانند به صورت خودمعرف یا ارجاع درون سازمان یا برون سازمان از خدمات خانه امن بهره مند شوند.
وی بیان داشت: ارجاع درون سازمانی توسط خط اورژانس 123، مركز مداخله در بحران، خدمات سیار اورژانس اجتماعی، پایگاه های خدمات اجتماعی و توسط سایر مراكز وابسته به سازمان بهزیستی در حوزه های مختلف است.
به گفته جعفری سدهی، ارجاع برون سازمان نیز توسط مراجع قضایی، مراجع انتظامی، سایر سازمان ها و نهادها شامل آموزش و پرورش، مراكز مشاوره، سازمان زندان ها، پزشكی قانونی ، دانشگاه ها، سازمان های غیردولتی و ... است.
وی خاطر نشان كرد: زنان خشونت دیده پس از ترك موقعیت و پذیرش در خانه های امن از خدمات مختلف شامل تخصصی، مددكاری، روانشناسی، بهداشتی و درمانی، فرهنگی، آموزشی و اشتغال، حمایت های ملی، قانونی و مشاوره حقوقی بهره مند می شوند.

** گیلان از استان های پایلوت برای راه اندازی خانه امن غیردولتی
مدیركل بهزیستی استان گیلان نیز در گفت وگو با ایرنا بیان داشت: گیلان به عنوان یكی از استان های پایلوت برای راه اندازی خانه امن زنان تحت خشونت خانگی غیردولتی است.
محمدرضا پارسی اظهار كرد: تجربه نشان می دهد كه هیچگاه فعالیت یك سازمان یا یك بخش نمی تواند به تنهایی پاسخگوی مسئله خشونت علیه زنان باشد، از اینرو استفاده از ظرفیت های غیردولتی و نهادهای مردمی برای توانمندسازی زنان تحت خشونت خانگی می تواند بسیار كمك كننده باشد.
وی بیان داشت: بهزیستی گیلان جزو استان هایی است كه از خانه امن دولتی برخوردار است و در زمان حاضر یك خانه امن دولتی در استان فعال می باشد.
پارسی خانه های امن را مكانی برای زنان خشونت دیده یا در معرض خشونت دانست و اظهار كرد: در این خانه ها زنان مورد حمایت قانونی قرار می گیرند.
70هزار خانوار به تعداد یكصد و 30 هزار نفر، از خدمات مختلف بهزیستی استان گیلان بهره مند هستند.
گزارش از: شادی خورشیدی سدهی ** انتشاردهنده: امیرحسین كبیری
7286/2007