به گزارش خبرنگار حقوقی ایرنا، حجت الاسلام مجید انصاری روز سه شنبه در حاشیه همایش گزینش گران سراسر كشور در جمع خبرنگاران افزود: خوشبختانه دبیر هیات عالی گزینش كشور اعلام كرده است كه كار بازنگری تشكیلاتی در این مجموعه در حال انجام است.
وی به اهمیت موضوع رضایتمندی مردم به عنوان شاخص در گزینش افراد اشاره كرد و ادامه داد: بر این اساس باید شیوه ای در پیش گرفته شود تا ارزیابی ها به دور از حب و بغض انجام شود و بتوان بر اساس آن افراد را با عملكرد آنان تطبیق داد.
وی با اشاره به گزارش دبیر هیات عالی گزینش كشور ادامه داد: موارد قانونی، مقررات، شیوه های كاری در حال آسیب شناسی است.
انصاری با بیان اینكه هسته های گزینش و مجموعه تشكیلات گزینش در 37 سال گذشته زحمات زیادی كشیده اند و نباید این زحمات نادیده گرفته شود، خاطرنشان كرد: اوایل انقلاب بدلیل مشاهده شدن برخی انحرافات در طرح سوال ، برخی تندروی ها و گیردادن های بی جهت به مردم با طرح سوالات واهی، مضحك و غیرضروری كه بعضا سر از تجسس و كنكاش در زندگی خصوصی مردم در می آورد ، موجب برآشفتن امام راحل و اعلام آن پیام تاریخی ایشان در زمینه استخدام شد.
معاون حقوقی رئیس جمهوری با دعوت جوانان به خواندن این پیام امام راحل، ادامه داد: جوانان با خواندن آن پیام از دید وسیع معمار انقلاب نسبت به استخدام مطلع خواهند شد.
وی اضافه كرد: بعد از آن عتاب و خطاب امام و انحلال برخی هیات های گزینش قبلی و تشكیل هیات های جدید، متاسفانه باز هم در حال بازگشت به آن شرایط هستیم و برخی شكایت می كنند كه در گزینش سوالاتی بدون ارتباط با موضوع كاری از افراد در گزینش پرسیده می شود.
معاون رئیس جمهوری با بیان كاهش استخدام و كاهش تعداد ورودی به دستگاه ها، اظهار كرد: هسته های گزینش باید كار خود را روی بحث ارتقای كارآمدی دستگاه های دولتی و سالم سازی دستگاه های دولتی متمركز كنند.
وی ادامه داد: بحث رشوه، تبعیض، پارتی بازی و خویشاوندبازی اصلا زیبنده نظام و ادارات (هر سه قوه وشهرداری ها) نیست؛ لذا در بحث نخست گزینش، شایسته گزینی باید از ابتدا وجود داشته باشند؛ ثقل اصلی شایسته گزینی باید توجه به كارآمدی افراد، تخصص ها و توانایی های آنان باشد.
انصاری با بیان اینكه مجموعه نظام كلی از كارآمدی بالا برخوردار نیست، این را در اثر ضعف در گزینش آموزش و مهارت آموزی كاركنان دانست و تصریح كرد: تحول اصلی باید در نظام آموزشی كشور بوجود بیاوریم و آموزش متكی بر مدرك گرایی و محفوظات ذهنی باید جای خود را به حرفه آموزی و مهارت آموزی بدهد و در این صورت نظام اداری كارآمدی خواهیم داشت و مردم هم رضایتمندی بیشتری خواهند داشت.
اجتمام**7329 ** 1569
خبرنگار: لیلا اسماعیل نژاد ** انتشار: علی حبیبی
*آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۳
تهران - ایرنا - معاون حقوقی رییس جمهوری با بیان اینكه تشكیلات گزینش به یك بازنگری كلی نیاز دارد، گفت: رضایتمندی مردم باید یكی از شاخص ها در گزینش افراد باشد.