ابراهيم يخكشي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : گام نخست در اين زمينه دور كردن مردم از حريم رودخانه هاست تا مديريت سيلاب به صورت اساسي انجام شود.
طول رودخانه هاي مازندران هفت هزار كيلومتر است و بر اساس آمارهاي رسمي هم اكنون 500 كيلومتر آن در محدوده مسكوني شهرها و حاشيه روستاها قرار دارد.
تجاوز به حريم رودخانه ها و ساخت و ساز در اين محدوده در سال هاي گذشته سبب شد تا لايروبي مسير با مشكل مواجه شده و با هر بارندگي شديد تابستاني و پائيزي ، خسارت سنگيني به حاشيه نشينان وارد شود.
مازندران در منطقه آب و هوائي معتدله قرار دارد و سالانه در اين منطقه به طور ميانگين 730 ميلي متر باران مي بارد و اين استان از لحاظ بروز سيل در كشور رتبه سوم را دارد.
مدير عامل آب منطقه اي مازندران گفت كه در 2 سال گذشته براي 300 كيلومتر از مسير رودخانه هاي استان حريم قانوني تعيين و با صدور اطلاعيه هاي متعدد ، اعلام عمومي شد .
وي افزود : مطالعات براي تعيين حريم يكهزار و 500 كيلومتر از مسير رودخانه هاي استان نيز در دست اجراست كه تا كنون نقشه برداري از يكهزار كيلومتر آن به سرانجام رسيد و پس از پياده سازي به مرور اعلام عمومي خواهد شد .
** لايروبي و ساماندهي ؛ گام دوم
مديرعامل شركت آب منطقه اي مازندران ، شناسايي و انجام عمليات لايروبي مناطق سيل گير رودخانه هاي استان را از برنامه هاي مهم در حال اجراي دولت يازدهم برشمرد و گفت : گام دوم براي عبور سيلاب رودخانه ها، لايروبي و ساماندهي آن است.
وي توضيح داد : حدود 500 كيلومتر رودخانه هاي استان از داخل و حاشيه شهرها و روستاها عبور مي كند كه ساختمان هاي تجاري و مسكوني زيادي در مسير عبور آنها وجود دارد .
او افزود : لايروبي مسير رودخانه ها زماني تكميل و سبب ايجاد امنيت در برابر سيلاب ها مي شود كه اين مسير 500 كيلومتري را هم شامل شود تا بارندگي و بالا آمدن آب رودخانه ها به سيلاب تبديل نشود.
يخكشي گفت : از 2 سال پيش تاكنون 175 كيلومتر از مناطق حادثه خيز و سيل گير رودخانه هاي استان لايروبي شده است.
وي اضافه كرد : براي انجام لايروبي اين مناطق يك ميليارد و 200 ميليون تومان هزينه شده است.
** ضرورت مشاركت مردمي در نگهداري
مديرعامل شركت آب منطقه اي مازندران با بيان اينكه ساماندهي و باز سازي سردهنه هاي رودخانه هاي منتهي به زمين هاي كشاورزي مازندران در اجراي عمليات لايروبي مورد توجه است ، بيان داشت : مردم بايد در نگهداري بعد از لايروبي رودخانه ها ،مشاركت جدي تري داشته باشند.
وي به نقش رودخانه هاي مازندران در مشروب سازي زمين هاي كشاورزي ، بويژه شاليزارها اشاره كرد و بيان داشت : با لايروبي رودخانه ها ، سردهنه ها نيز از خطر سيلاب در امان مي مانند.
يخكشي گفت : به دليل لايروبي نشدن ، با هر بارندگي حتي در حد كم دبي آب رودخانه ها افزايش مي يابد و سبب مي شود تا بندهاي انحرافي و سردهنه هايي را كه كشاورزان با چوب و كيسه هاي پر از گل ايجاد مي كنند ، تخريب شوند.
اگر چه آب مورد نياز بيشتر شاليزارهاي مازندران از رودخانه ها و با ايجاد بندهاي انحرافي از سردهنه ها تامين مي شود ، ولي 85 درصد از سردهنه هاي رودخانه هاي استان همچنان سنتي است.
مازندران با توليد سالانه حدود يك ميليون تن برنج سفيد از 230 هزار هكتار زمين هاي شاليزاري ،42درصد برنج مورد نياز كشور را تامين مي كند.
در اين استان 120 رشته رودخانه اصلي و فرعي جاري است كه حدود 460 هزار هكتار از اراضي زراعي و باغي استان را به روش هاي مختلف مشروب مي كند.
تلار ، تجن، بابل رود ، چشمه كيله ، سردآبررود ، نكارود و هراز از جمله مهم ترين رودخانه هاي شيلاتي و كشاورزي مازندران هستند.
خبرنگار : سيد رضا هاشمي كروئي ** انتشار دهنده : حسن فلاحتي
6990/1654
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۸
ساري - ايرنا - مدير عامل شركت آب منطقه اي مازندران گفت كه دولت يازدهم بازگرداندن امنيت به حريم رودخانه هاي اين استان را با شناسائي مناطق سيل گير ، لايروبي مسير و دور كردن مردم از نقاط حادثه خيز به صورت جدي در دست اجرا دارد.