اسلام آباد - ایرنا - وزیر امور خارجه تركیه روابط كشورش و جمهوری اسلامی ایران را برادرانه توصیف كرد و با یادآوری كودتای نافرجام 25 تیر گفت: هرگز همراهی و حمایت ایران از دولت و ملت تركیه را در كودتای نافرجام 25 تیر فراموش نمی كنیم.

'مولود چاوش اوغلو' كه برای شركت در بیست و دومین اجلاس شورای وزیران سازمان همكاری های اقتصادی (اكو) به پاكستان سفر كرده است، روز چهارشنبه در حاشیه این اجلاس و ساعاتی قبل از ملاقات دكتر 'حسن روحانی' و 'رجب طیب اردوغان' روسای جمهوری ایران و تركیه در اسلام آباد، با وجود تراكم برنامه های كاری، با خبرنگار ایرنا در اسلام آباد برای دقایقی به گفت و گو نشست.
وی در بخشی از گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا، به كودتای نافرجام 25 تیر امسال در كشورش اشاره كرد و گفت: محمدجواد ظریف همتای ایرانی ام را برادر خود می دانم و هیچ وقت 'شب كودتا' را فراموش نمی كنم كه ظریف تا صبح همراه ما بیدار بود و آن شب تا صبح چهار بار با من تماس گرفت و ما همیشه قدردان این توجه ارزشمند خواهیم بود.
چاوش اوغلو مولود افزود: معتقدم ایران و تركیه درخصوص طیف وسیعی از موضوع های مختلف، تفاهم و اشتراك نظر دارند. با وجود این، دو كشور برای تقویت بیشتر روابط دوستانه خود، نیازمند تماس و گفت وگوهای بیشتر درخصوص موضوع های مختلف برای جلوگیری از ایجاد فضای سوءتفاهم هستند.

** روحانی و اردوغان هیچ فرصتی را برای ملاقات و گفت و گو از دست نمی دهند
چاوش اوغلو در خصوص ملاقات دوجانبه ای كه قرار است امروز و تا ساعاتی دیگر بین دكتر حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران و رجب طیب اردوغان همتای تركیه ای وی در حاشیه اجلاس سران اكو در اسلام آباد برگزار شود، گفت: روحانی و اردوغان هرگز هیچ فرصتی را برای ملاقات یكدیگر از دست نمی دهند و از هر فرصت مناسب و هر مناسبت ممكن برای تجدید ملاقات و انجام گفت و گو استفاده می كنند و این نشان می دهد كه روابط دو كشور تا چه حد دوستانه و به هم نزدیك است.

** روحانی و اردوغان درباره سوریه و عراق گفت و گو می كنند
وزیر امور خارجه تركیه همچنین در خصوص مسئله سوریه گفت: تركیه و ایران هر دو اشتراك نظر دارند كه آتش بس در سوریه امری ضروری است، بحران سوریه باید از طریق راه های سیاسی و دیپلماتیك حل و فصل شود و كمك های انسانه دوستانه به سوریه باید بدون تبعیض انجام شود.
'بنابراین، مسائل مربوط به تحولات سوریه، عراق و برخی دیگر مسائل منطقه ای طبیعتا در ملاقات امروز روحانی و اردوغان مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.'
وزیر امور خارجه تركیه در بخشی دیگر از این گفت و گو اظهار داشت: اشتراكات فراوان میان ایران و تركیه و مردم دو كشور وجود دارد و تعامل میان مردم ایران و تركیه نیز در گسترش روابط برادرانه دو كشور در حوزه های مختلف بسیار موثر است.
وی با اشاره به اینكه ایران و تركیه دارای مكانیسم شورای گفت و گوهای راهبردی در سطح عالی برای انجام گفت و گوهای منظم در خصوص روابط و موضوع های دوجانبه از جمله تجارت، حمل و نقل، انرژی، سرمایه گذاری و فعالیت های بانكی هستند، گفت: با این وجود، هر دو كشور باید تلاش های خود را برای ارتقای میزان همكاری های دوجانبه افزایش دهند.

** مثلث قدرتمند ایران - تركیه - پاكستان
مولود چاوش اوغلو درباره توانمندی های ایران، تركیه و پاكستان به عنوان سه كشور بینانگذار سازمان همكاری های منطقه ای(اكو) برای تقویت همكاری و تعامل میان كشورهای مختلف عضو اكو و همكاری های منطقه ای گفت: این سه كشور كه از روابط دوستانه و برادرانه با یكدیگر برخوردارند، قادر هستند تا كارهای بزرگ نه تنها برای پیشرفت و توسعه اقتصاد و تجارت در منطقه، بلكه برای تقویت صلح و ثبات منطقه انجام دهند.
وی اظهار داشت: ضرورت دارد ایران ، تركیه و پاكستان بیش از پیش تماس های میان خود را افزایش دهند و گام های بلند به سمت اجرای موثر تصمیم های منطقه ای برای تقویت صلح و ثبات منطقه بردارند.
'ایران و تركیه هر دو كشورهای بزرگ با بازارهای بزرگ و اقتصاد بزرگ هستند و به عنوان دو مسیر عمده ترانزیت برای یكدیگر و سایر كشورها برای انجام فعالیت های حمل و نقل و همكاری در حوزه انرژی محسوب می شوند.'
وی افزود: ایران یك كشور بزرگ تولید كننده نفت و انرژی است و تركیه این آمادگی را دارد تا به عنوان مسیر ترانزیت، انتقال نفت و گاز ایران به بازارهای اروپا را تسهیل كند.'
چاوش اوغلو در ادامه اظهار داشت: ایران همچنین می تواند مسیر ترانزیت خوبی برای منابع انرژی كشورهای آسیای میانه باشد و به همین دلیل بود كه من در اجلاس شورای وزیران اكو، اهمیت طرح احداث یك راهروی اقتصادی را برای متصل كردن پاكستان، ایران و تركیه به یكدیگر مورد تاكید قرار دادم.
وزیر امور خارجه تركیه افزود: فرصت های بسیاری برای همكاری وجود دارد و برای استفاده از این فرصت ها، نیازمند تقویت سازمان اكو و نیز انجام اصلاحاتی در آن هستیم تا بتوانیم اكو را به یك سازمان موثرتر در حوزه همكاری های اقتصادی منطقه ای تبدیل كنیم.

** تاكید بر افزایش پروازھای مستقیم میان ایران و تركیه
وزیر امور خارجه تركیه با بیان اینكه كشورش احترام زیادی به مردم ایران و اهمیت زیادی نسبت به تقویت روابط بین دو ملت قائل است گفت: از اینكه همه ساله پذیرای تعداد زیادی از گردشگران خوب ایرانی هستیم خوشحالیم و دوست داریم مردم تركیه هم از مناطق دیدنی ایران به عنوان یك كشور با تمدن بزرگ و فرهنگ و تاریخی قوی بازدید كنند.
وی همچنین خواستار افزایش پروازهای مستقیم میان ایران و تركیه به ویژه از شهرهای مختلف ایران به شهر آنتالیا شد و گفت كه افزایش این پروازها می تواند به تقویت هر چه بیشتر روابط دو ملت و دو كشور كمك كند.
آساق**1723 - مصاحبه و انتشار دهنده: محمدرضا منافی