پيمان ميرزايي دانشجوي مقطع كارشناسي رشته انتقال و توزيع برق، كارمند اداره برق آستارا و سازنده اين دستگاه عيب ياب روز چهارشنبه با حضور در خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) دفتر آستارا گفت: دستگاه هاي عيب ياب موجود، به اندازه يك خودرو بزرگ هستند اما دستگاه عيب ياب من با سه و نيم كيلوگرم وزن و امكان حمل انفرادي، نقطه اتصال يا سست خط انتقال برق را با شمارش الكترون هاي پرتاب شده و صداي آلتراسونيك (بالاتر از محدوده شنوايي انسان) محل اتصال تشخيص مي دهد.
وي افزود: اين دستگاه عيب ياب از داخل خودرو در حال حركت، اتصالات ضعيف خط انتقال برق حاشيه جاده و نشتي هاي ريز ترك هاي مويي مقره ها را كه به ظاهر سالم هستند اما در آينده قطع خواهند شد، تشخيص مي دهد و از اين نظر نمونه داخلي و خارجي ندارد.
وي اظهار كرد: اين دستگاه، آزمايش كارايي را با موفقيت سپري كرده است و براي طي مرحله نهايي ثبت اختراع، در حال ساخت نمونه اي كوچك تر آن هستم.
ميرزايي بيان كرد: دو سنسور از قطعات جانبي اين عيب ياب است و براي ساخت سه نمونه از اين دستگاه در مدت بيش از سه سال، 50 ميليون ريال از خودم و بيش از 70 ميليون ريال از تسهيلات كم بهره مركز رشد واحدهاي فناور آستارا هزينه كرده ام.
او ادامه داد: در ماموريت هاي اداري براي رفع خاموشي ها و اتصلات برق در آستارا به وجود اين دستگاه عيب ياب و ساير تجهيزات ديگر احساس نياز مي كردم و به تدريج ايده هاي خود را به مرحله توليد و تجاري سازي رساندم.
اين مخترع 37 ساله گفت: فاز متر كابل هاي فشار قوي برق با كاربرد از روي عايق، دومين اختراع يا ابتكار من است و اين وسيله جريان برق كابل را حتي در داخل لوله هاي آهني و پلاستيكي تشخيص مي دهد و با وجود اين فاز متر، به بريدن كابل يا پاره كردن جداره آن براي لمس فازمترهاي معمولي نياز وجود ندارد.
ميرزايي افزود: در حال حاضر براي تشخيص برق دار بودن كابل، بدون ايجاد پارگي در جداره آن از يك دستگاه خودروي مجهز ساخت آلمان استفاده مي شود اما فازمتر من بسيار كوچك، قابل حمل، بي خطر و دقيق است.
وي اظهار كرد: براي طراحي و ساخت اين فازمتر در مدت يك ماه، 2 ميليون ريال هزينه كرده ام و قطعات داخلي آن را يك سنسور، برد الكترونيكي و باطري تشكيل مي دهد.
وي سومين اختراع خود را فازمتر جيبي از راه دور معرفي كرد و گفت: اين وسيله قادر است وجود برق از 100 تا 24 هزار ولت را از راه دور تشخيص و با علامت صوت و نور اطلاع دهد و برق 220 ولت و پايين تر را از فاصله 10 سانتي متري و ولتاژ هاي بالاتر را از فاصله يك و نيم متري تشخيص مي دهد.
اين مبتكر افزود: فازمتر جيبي من نياز به حمل فازمترهاي يك و دو متري را برطرف كرده است و اين دستگاه مي تواند در جيب برقكار روشن بماند و به محض قرار گرفتن وي در ميدان مغناطيسي، وضعيت را با صداي آژير يا انتشار نور اعلام و از برق گرفتگي برقكار جلوگيري كند.
ميرزايي اظهار كرد: باطري كم مصرف اين فازمتر پنج سال كارايي دارد و براي ساخت نمونه اوليه اين وسيله در عرض يك ماه، سه ميليون ريال هزينه كرده ام و پيش بيني مي كنم نمونه هاي بعدي با هزينه هاي كم تر ساخته شود.
**
وي فاز متر ديجيتال كنترل از راه دور صوتي و تصويري را چهارمين اختراع خود اعلام كرد و گفت: اين وسيله، وجود برق فشار قوي 63 تا 400 كيلوولت را از فاصله 40 متري، 20 كيلوولت را از 15 متري و 220 ولت را از 10 سانتي متري تشخيص مي دهد و حساسيت آن قابل كاهش و افزايش است.
وي بيان كرد: فركانس هاي ناخواسته و مزاحم براي اين فازمتر فيلتر شده است و فقط به فركانس 50 هرتز جريان برق حساسيت دارد و آن را در صفحه نمايشگر نشان مي دهد و از اين نظر، از دقت عمل بالايي برخوردار است و براي ساخت آن، يك ماه زمان و يك ميليون ريال هزينه صرف شده است.
اين مخترع آستارايي ادامه داد: در صورت ايجاد خط توليد براي دستگاه ها و اختراعات من، براي 10 نفر شغل ثابت ايجاد خواهد شد و اميدوارم مسئولان آستارا به لحاظ نقش مثبت مركز رشد واحدهاي فناور اين شهرستان در ايده پروري و توسعه مشاغل دانش بنيان، به تجهيز آزمايشگاه و امكانات آن مركز اهتمام لازم را داشته باشند.
ميرزايي گفت: در مركز رشد واحدهاي فناور به ازاي فضايي كه براي فعاليت عملي صاحبان ايده و مبتكران داده مي شود، وجهي بابت اجاره يا هر عنوان ديگر دريافت مي شود و شايد پرداخت آن از توان برخي جوانان صاحب ايده و مبتكر خارج باشد و اراده و مانعي براي فعاليت علمي و ابتكاري آنها باشد.
وي ساخت عينك الكترونيك براي تماشاي آهسته صحنه هاي زودگذر و حساس فوتبال و توليد ژنراتور برق بدون نياز به سوخت با كارايي هميشگي را از ايده ها و برنامه هاي آينده خود اعلام كرد.
او به جوانان بيكار و داراي ايده هاي فناور توصيه كرد با تشكيل تيم هاي دوستانه و مشاركت مالي اندك اعضا، ايده هاي خود را به مرحله توليد و تجاري سازي برسانند و تسليم بيكاري و بي انگيزگي نشوند.
مركز رشد واحدهاي فناور آستارا در سال 88 تاسيس و تاكنون هفت شركت فناور در آن مستقر و فعال شده است.
شهرستان آستارا با 86 هزار نفر جمعيت در غرب استان گيلان و در همسايگي جمهوري آذربايجان قرار دارد.
مصاحبه از عيسي پاشاپور ** انتشار : نصراله ابراهيمي
7124/6070
تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۴
آستارا - ايرنا - دستگاه عيب ياب مقره تيرهاي برق و اتصالات سست خط انتقال با قابليت شمارش تعداد الكترون هاي پرتاب شده از نقطه اتصال با هدف تامين جريان پايدار و كاهش خاموشي، در آستارا ساخته شد.