تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۹

يزد - ايرنا - مدير كل بهزيستي يزد از آغاز برنامه غربالگري، تشخيص و مداخله در اختلال طيف اتيسم در اين استان خبر داد و گفت: جامعه هدف اين طرح كودكان 2 تا 5 سال است.

به گزارش ايرنا جليل عفتي روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران استان افزود: به همين منظور براي شناسايي و تشخيص اوليه كودكان مبتلا به اين اختلال، از طريق پرسشنامه 10 گزينه اي، 10 تست معتبر صورت مي گيرد.
وي اظهار كرد:خانواده ها با انجام اين تست بر روي كودكان خود در صورت مشاهده 3 علامت و يا بيشتر در رفتار آنان بايد نسبت به ابتلاي كودك به اتيسم مشكوك شوند و براي اقدامات پيشگيري به مراكز بهزيستي و تخصصي مراجعه كنند.
عفتي با بيان اينكه پرسشنامه ها در مراكز توانبخشي ، مراكز مددكاري، مهدهاي كودك، مراكز مشاوره و مراكز بهداشتي توزيع مي شود اظهار كرد: خانواده ها در صورت مشكوك بودن كودك 2 تا 5 سال به اختلال اتيسم، براي بررسي هاي بيشتر توسط كارشناسان و دريافت راهنمايي هاي لازم به مركز آموزشي و توانبخشي اختلال طيف اتيسم ارجاع داده مي شود.
مدير كل بهزيستي يزد خاطر نشان كرد: با ارجاع كودكان به مراكز تخصصي، با ارائه خدمات آموزشي و توانبخشي لازم به تدريج رفتارهايي كه در كودك مناسب نيست كاهش مي يابد و رفتارهاي مناسب جايگزين آن مي شوند.
وي با بيان اينكه در زمان حاضر يك درصد جامعه مبتلا به اختلالات اتيسم هستند افزود: براساس اين آمار، يكهزار و 500 كودك مبتلا به اين اختلال در استان وجود دارد.
عفتي با بيان اينكه خانواده در زمينه غربالگري و هم در زمينه مداخلات توانبخشي بيشترين نقش را دارند گفت: ضروري است كه براي تشخيص به هنگام اين اختلال در فرزندان 2 تا پنج سال خود پرسشنامه اين طرح را از مكانهاي مورد اشاره تهيه و پس از تكميل درصورتي كه سه سوال يا بيشتر مثبت بود نسبت به پيگيري هاي بعدي اقدام نمايند.
وي عوامل محيطي ، ژنتيك و هورموني را از جمله دلايل و عوامل اين اختلال نام برد و افزود: در زمينه تشخيص كودك مبتلا به اتيسم هيچ تست يزشكي متخصص نداريم به همين دليل بايد براساس بروز رفتارهاي كودكان تشخيص داد.
مدير كل بهزيستي يزد از فعاليت سه مركز اختلال طيف اتيسم در استان خبر داد و گفت: اين طرح به صورت دائمي اجرا مي شود.
وي يادآور شد: اتيسم در حال تبديل شدن به يك نگراني در جامعه است و بايد كار غربالگري علمي آن هرچه زودتر انجام شود.
***به ازاي هر 5.9 ازدواج يك مورد به طلاق مي انجامد
مدير بهزيستي يزد با بيان اينكه آمار طلاق در حال افزايش است گفت: در استان به ازاي هر 5.9 ازدواج يك مورد به طلاق مي انجامد.
وي اظهار كرد: در 20 سال گذشته از هر 20 ازدواج يك مورد طلاق صورت مي گرفت اكنون رشد طلاق نگران كننده است.
عفتي خاطرنشان كرد: متاسفانه فرزندان ما در نظام اموزشي مهارت زندگي و اموزش زندگي را فرا نمي گيرند و همين امر موجب افزايش طلاق مي شود.
مدير كل بهزيستي يزد اظهار كرد: خانواده ها هزينه هنگفتي براي دوران تحصيل دانشگاه فرزندان پرداخت مي كنند اما براي ورود فرزندان به زندگي سالم اهميتي چنداني قائل نيستند و فرزندان ما بايد بدانند براي يك انتخاب درست مبادي تصميم گيري چه مي تواند باشد.
عفتي خاطر نشان كرد:بهزيستي استان براي رفع اين معضل با دادگستري و اداره كل ثبت اسناد استان يزد تفاهم نامه همكاري با موضوع آموزش زندگي خانواده به جوانان در آستانه ازدواج منعقد نموده است.
وي اظهار كرد: در اين راستا شرط ارائه سند ازدواج، ارائه گواهي آموزشهاي ازدواج است.
طرح غربالگري اختلالات اتيسم در سال هاي 91 و 92 در پنج استان كشور به صورت پايلوت اجرا شد كه نتيجه اجراي غربالگري در اين استان ها نشان داد كه شيوع و بروز اختلال طيف اوتيسم در كشور در حال افزايش است.
اتيسم (Autism) نوعي اختلال پيچيده رشد است كه معمولا در سه سال نخست زندگي، خود را نشان مي دهد و توانايي هاي گفتاري و ارتباطي كودك، رشد عادي مغز و تعاملات اجتماعي را تحت تاثير قرار مي دهد.
اتيسم با يك سري از رفتارهاي ويژه همراه است و مي توان آن را يك اختلال با يك طيف در نظر گرفت كه در كودكان مبتلا به صورت هاي گوناگون و با شدت هاي متفاوت خود را نشان مي دهد.
در افراد مبتلا به اتيسم حركات تكراري دست زدن، پريدن، پاسخ هاي غير معمول به افراد، دلبستگي به اشيا و يا مقاومت در مقابل تغيير نيز ديده مي شود و ممكن است در حواس پنجگانه (بينايي، شنوايي، لامسه، بويايي و چشايي) نيز حساسيت هاي غير معمول نشان دهند.
اختلال اوتيسم در پسران شايع تر از دختران است.
در استان يزد 50 هزار معلول وجود دارد كه 25 هزار و 200 نفر آنان در بهزيستي داراي پرونده بوده و بطور مستقيم و بقيه نيز به صورت غيرمستقيم از خدمات اين سازمان بهره مند مي شود.
40 درصد معلولان استان جسمي- حركتي، 27 درصد معلول ذهني و بقيه داراي معلوليت شنوايي، بينايي و ديگر معلوليت ها هستند.
همچنين 145 مركز و موسسه غيردولتي و 23 مركز دولتي خدماتي در حوزه توانبخشي به معلولان استان و سالمندان خدمات ارائه مي كنند.
2088/6197 خبرنگار: كبري دانشي دهج**انتشار: محمدحسين فلاح تفتي