تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۸:۰۲

تهران - ایرنا - نام «ابوبكر البغدادی» در سال 2010 ابتدا در عراق بر سر زبان ها افتاد و پس از آن در سال 2012 بود كه وی و عناصرش به دستور آمریكا و كشورهای عربستان، تركیه و قطر راهی سوریه شدند و از همان زمان گروه تروریستی - تكفیری داعش پا به عرصه منطقه گذاشت و نام ابوبكر البغدادی به كمك غربی ها و كشورهای مرتجع عرب بین المللی شد.

با آغاز عملیات آزادسازی موصل (استان نینوی در شمال عراق) در 26 مهرماه سال جاری (1395) به دستور حیدر العبادی نخست وزیر و فرمانده كل نیروهای مسلح عراق، عملا شمارش معكوس پایان داعش در عراق كلید خورد.
نیروهای ارتش و بسیج مردمی عراق طی چند ماه عملیات توانستند بخش های زیادی از استان نینوی و شرق موصل را به عنوان پایتخت فرهنگی داعش از دست این گروه تروریستی آزاد كنند و هم اكنون نیز تلاش نیروهای عراقی برای آزادسازی غرب موصل متمركز شده است.
شرایط داعش در عراق در ماه ها و روزهای اخیر به گونه ای پیش رفته كه روز گذشته، رسانه ها خبری از «ابوبكر البغدادی» سركرده گروه تروریستی داعش منتشر كردند كه وی در سخنانی به عنوان خطبه وداع، به شكست دولت ادعایی خود اعتراف كرد و از عناصر این گروه خواسته تا به مناطق كوهستانی در عراق و سوریه پناه ببرند.
پایگاه خبری السومریه نیوز به نقل از منبعی كه سخنان البغدادی را فاش كرده نوشت: سركردگان این گروه تروریستی موسوم به «شورای مجاهدین» از تلعفر و نینوا به طرف اراضی سوریه گریخته و شماری از آنها در مرز سوریه و عراق در حال تردد هستند.

** تشكیل گروه تروریستی القاعده و گروه موسوم به دولت اسلامی در عراق
پس از تشكیل گروه تكفیری - تروریستی موسوم به «توحید و جهاد» در عراق به سركردگی
«ابومصعب الزرقاوی» در سال 2004 میلادی و بیعت او با «اسامه بن لادن» سركرده سابق
'القاعده'، این گروه به شاخه سازمان القاعده در عراق تبدیل شد.
این گروه با گسترش عملیات خود به یكی از قدرتمندترین گروه های تروریستی در عراق تبدیل شد، تا اینكه الزرقاوی در سال 2006 در اظهاراتی ضبط شده به صورت مصور از تشكیل شورایی به نام «شورای مجاهدین» به سركردگی 'عبدالله رشید البغدادی' خبر داد.
این گروه با دو هدف تشكیل شد:
نخست: مقابله با نیروهای آمریكایی وارد شده در عراق.
دوم: ترور شیعیان عراقی.
القاعده توانست در ابتدای تشكیل در عراق شمار زیادی از نظامیان بعث عراق را كه توانایی های بالای نظامی داشتند، پس از دستگیری و اعدام صدام (رییس جمهور معدوم عراق)، جذب كند.
پس از هلاكت زرقاوی در سال 2006، «ابوحمزه المهاجر» به عنوان سركرده این گروه تعیین شد؛ در پایان آن سال نیز گروه «دولت اسلامی عراق» به ریاست «ابوعمر البغدادی» تشكیل شد.
در ماه چهارم سال 2010 میلادی نیروهای مشترك عراقی و آمریكایی در عملیاتی در منطقه
'الثرثار' منزلی را كه 'ابوعمر البغدادی' و 'ابوحمزه المهاجر' در آن پناه گرفته بودند، هدف قرار دادند؛ با شدت گرفتن تبادل آتش، بمب افكن های آمریكایی آن منزل را بمباران كردند كه در نتیجه آن، این دو نفر از پای در آمدند و اجساد آنها در معرض دید عموم گذاشته شد.
یك هفته بعد، این گروه در بیانیه ای در اینترنت به هلاكت این دو تروریست اذعان كرد و پس از حدود 10 روز «ابوبكر البغدادی» به عنوان جانشین و سركرده جدید آن تعیین شد و 'الناصر لدین الله سلیمان' نیز به عنوان وزیر جنگ این گروهك تروریستی معرفی گردید.
سال 2012 با آغاز روند شكست گروه های تروریستی در سوریه و به منظور جلوگیری از افزایش این شكست ها، آمریكا، عربستان، تركیه و قطر در اقدامی هماهنگ و به منظور نابودی جبهه مقاومت اسلامی ضدصهیونیستی، داعش را وارد صحنه سوریه كردند؛ این گروهك تروریستی از زمان ورود به سوریه اقدامات جنایت بارش را آغاز كرد و ضمن قتل عام شهروندان سوری با ورود به حیطه دیگر گروه های تروریستی با آن گروه ها نیز درگیر شد كه تاكنون منجر به هلاكت هزاران تروریست شده است.

** ابوبكر البغدادی كیست؟
گفته شده كه ابوبكر البغدادی در سال 1971 در شهر سامرای عراق متولد شد و بر اساس ادعای سایت های حامی گروه های تروریستی، البغدادی از دانشگاه بغداد مدرك دكترای مطالعات اسلامی! گرفته است؛ وی پس از سال ها عضویت در القاعده و همرزمی با تروریست های سرشناس این گروه جنایتكار، در سال 2010 سركرده گروه موسوم به «دولت اسلامی در عراق» شد.
البغدادی با آغاز بحران در سوریه، در سال2012 فرصت را غنیمت شمرد و به دستور كشورهای آمریكا، عربستان، تركیه و قطر با اعزام تروریست های تحت فرمانش به سوریه نخستین گامهای خود را برای تحقق رؤیایش برای فرمانروایی بر سرزمین شام، برداشت.
در همین راستا، معاون پیشین وی 'ابومحمد الجولانی' با الهام گرفتن از روش القاعده، گروه جنایتكار دیگری را تحت عنوان «جبهه النصره» (فتح الشام فعلی) در سوریه تشكیل داد.
اما پس از افزایش نفوذ الجولانی در سوریه و مخالفتش با ادغام گروهش با فرماندهی البغدادی و تشكیل گروه داعش، دو گروه از یكدیگر جدا شده و درگیریهای خونبار و سنگینی بین دو طرف صورت گرفت.
البته درگیری این دو گروه برای اعضای نزدیك به القاعده موضوع عجیب و غافلگیركننده ای نبود، چرا كه پس از اعلام مرگ اسامه بن لادن سركرده تشكیلات القاعده، گفته شده است كه ابوبكر البغدادی تنها كسی بود كه با 'ایمن الظواهری' به عنوان جانشین بن لادن بیعت نكرد.
به گفته نزدیكان ابوبكر البغدادی، وی معتقد است كه تمركز در یك مكان، عناصر او را با شكست مواجه می كند و او مسائل غافلگیر كننده بسیاری را برای دشمنانش دارد.

** ابوبكر البغدادی كجاست؟
با ورود عملیات آزادسازی موصل به مرحله جدید و شكست های پی درپی تروریست های داعش در این شهر و این كه این گروه تا روزهای آینده از موصل عقب رانده و این شهر آزاد خواهد شد، سوالی كه در اذهان مطرح می باشد این است كه ابوبكر البغدادی هم اكنون كجاست؟
پایگاه خبری السومریه نیوز چند روز پیش در گزارشی به نقل از منابع محلی در موصل نوشت كه سرنوشت البغدادی مساله اهالی موصل هم هست. آنها می خواهند بدانند فردی كه بیش از 32 ماه زیر یوغش زندگی نكت باری داشته اند، به كدام سو متواری شده و یا اكنون در دامان كیست؟؛ البته این سوال فقط مربوط به اهالی موصل نیست بلكه تمامی مردم عراق و منطقه به دنبال روشن شدن آن هستند.
اصلا آیا فردی به نام ابوبكر البغدادی وجود خارجی دارد؟ یا ابوبكر البغدادی نام جعلی سركرده واقعی داعش است؟
در گزارش السومریه نیوز ابراز تعجب شده از اینكه این بار عوامل گروه تروریستی داعش، این نوشته ها را از دیوارهای شهر پاك نكرده اند.
پیش از این برخی فرماندهان عراقی تاكید كرده بودند كه به دنبال زنده ابوبكر البغدادی هستند. گفته می شود عراقی ها به او به عنوان جعبه سیاه تروریسم در منطقه نگاه می كنند كه اگر زنده دستگیرش كنند، شاید اسرار 17 ساله صدها توطئه علیه عراق كه همین حالا هم جریان دارد و مهمترین آن آتش جنگ های فرقه ای است، فاش شود.
آن طور كه برخی منابع می گویند، آمریكایی ها هم دنبال ابوبكر البغدادی هستند، اما تلاش آمریكایی ها درماه های اخیر نشان می دهد كه آنها قصد دارند جنازه او را به نمایش بگذارند و همین امر باعث شده تا در بغداد گفته شود كه یك رقابت سخت، اما اعلام نشده میان نیروهای عراقی و آمریكایی برای رسیدن به البغدادی شكل گرفته است.
نكته مهم در این قضیه این است كه آمریكا، عربستان، تركیه و قطر به هیچ وجه خواستار زنده دستگیر شدن سركرده داعش نیستند، چرا كه با زنده دستگیر شدن وی بسیاری از اسرار پشت پرده این گروه تروریستی و حامیان غربی - عربی و منطقه ای آن افشا خواهد شد.
تا اینجا نیروهای عراقی او را در بخش شرقی كه طی ماه گذشته آزاد شد، نیافتند و در شهرهای مختلفی كه طی مدت 5 ماه گذشته آزاد شده، اثر و ردی از او پیدا نشده است.
با این حال تلاش عراقی ها در موصل و تلعفر ادامه دارد و راه های ارتباطی موصل به مرزهای سوریه را هم قطع كرده اند و روز جمعه نیز جنگنده های عراقی با موافقت دولت سوریه از مرزهای بین المللی عبور كرده و برای اولین بار داعش را در خارج از خاك عراق بمباران كردند و اكنون مانده این سوالات كه البغدادی كجاست و كی به دام خواهد افتاد؟ و مهمتر اینكه آیا اربابان و حامیان البغدادی او را از عراق خارج خواهند كرد و یا شاید سرنوشتی مانند اسامه بن لادن در پیش روی اوست.
برخی تحلیلگران مسایل سیاسی منطقه معتقدند كه اگر البغدادی توانسته باشد از محاصره نیروهای بسیج مردمی عراق كه غرب استان نینوی و شهر تلعفر در نزدیكی مرز با سوریه بگریزد، به الرقه به عنوان پایتخت خود خوانده امارت داعش در سوریه خواهد رفت و اگر نتوانسته باشد از عراق خارج شود او را باید در استان نینوی جست.
خاورم*1275*1144
گزارش از مجید جعفری** ناشر: علیرضا جباری