تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۱

تهران - ایرنا - پایتخت كتاب ایران عنوان طرحی است كه بر مبنای آن هر سال شهری به نام پایتخت كتاب ایران و با هدف ترویج و بسط فرهنگ مطالعه و كتابخوانی انتخاب می شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور توسعه فرهنگی و ترویج كتابخوانی، با هدف حمایت از برنامه ها، پیشنهادهای نو، ابتكاری و فعالیت های جذاب و مردم‌پسند در موضوع كتاب و كتاب‌خوانی با همكاری وزارت كشور و سایر نهادها اقدام به اجرای طرح پایتخت كتاب ایران برای سومین سال كرده است.
بوشهر پس از اهواز و نیشابور، دوم اسفند ماه در مراسمی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از مسوولان به ‌عنوان سومین پایتخت كتاب ایران معرفی شد.
استان بوشهر در سال ۹۳ در حوزه كتاب و كتابخوانی مقام سوم كشور را كسب كرد و در سال ۹۴ نیز به عنوان یكی از دو نامزد اصلی پایتخت كتاب ایران انتخاب شد.
اكنون از میان یكهزار و ۵۰۰ باشگاه كتاب در كشور، ۵۱۰ باشگاه در بوشهر دایر است و این شهر توانسته 90 درصد برنامه های ترویج كتابخوانی را پیاده كند.
برخی ناشران فعال در حوزه كتاب بر این باورند كه طرح پایتخت ایران تحولی نوین در افزایش كتابخوانی و اهمیت توجه متولیان فرهنگی به مقوله افزایش سرانه مطالعه است.
خبرنگار ایرنا دیدگاه برخی فعالان نشر را درباره اهمیت اجرای طرح پایتخت كتاب ایران جویا شده كه در پی می آید:

** طرح پایتخت كتاب ایران، كتاب را به خانه های مردم می برد
ناشر نمونه كشور در سال های 94 و 95 گفت: طرح پایتخت كتاب ایران، ابعاد فرهنگی را در یك شهر تقویت كرده و به نحوی كتاب را به خانه های مردم می برد.
سیدعباس حسینی افزود: اهمیت تبلیغی و معنوی طرح پایتخت كتاب ایران بیش از مسایل مادی آن است و در واقع در تمامی كشورها چنین طرحی در بخش های مختلف اجرا شده و موفقیت آمیز بوده است.
وی با بیان اینكه طرح پایتخت كتاب ایران رونق بخش صنعت نشر است، اظهار كرد: این طرح كه از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عملیاتی و حمایت می شود،
بودجه هایی را برای ساخت كتابخانه ها و ارائه تسهیلات به كتابفروشی ها و دسترسی آسان مردم به كتاب اختصاص می دهد.
مدیرعامل انتشارات مجد تصریح كرد: شهرهایی كه به عنوان پایتخت كتاب ایران انتخاب می شوند، زمینه های اجتماعی نیز در آنها وجود دارد و قطب كتاب محسوب می شوند.
به گفته حسینی نیك، با این اقدام مردم در قالب سازمان های مدنی برای حمایت از كتاب تشكیل شده و در واقع با تبلیغات به نحوی كتاب را به خانه های مردم می برند و باعث می شود جنبه های فرهنگی در یك شهر تقویت شود.
وی، كتاب را مظهر دانش و فرهنگ دانست و اظهار كرد: با انتخاب سالانه یك شهر به عنوان پایتخت كتاب ایران حمایت ویژه ای از ناشران و كتابفروشی ها می شود و می توان بودجه های هنگفتی را كه بی هدف برای برگزاری نمایشگاه های فصلی اختصاص می یابد، برای ساخت فروشگاههای دائمی كتاب هزینه كرد.
مدیر عامل انتشارات مجد تاكید كرد: امسال بوشهر به عنوان سومین شهر پایتخت كتاب ایران انتخاب شد و بهتر است در این شهر فروشگاه های بزرگ چند منظور كتاب كه دارای سالن های سینما، تئاتر مرتبط با حوزه فرهنگ هستند، ساخته شود.

** معرفی پایتخت كتاب ایران سبب ترویج كتابخوانی می شود
معاون توسعه كتابخانه ها و كتابخوانی نهاد كتابخانه های عمومی كشور، انتخاب پایتخت كتاب را اقدامی مثبت در راستای ترویج فرهنگ كتابخوانی در كشور دانست.
محمد اللهیاری افزود: انتخاب شهرها به عنوان پایتخت كتاب ایران، شرایطی را فراهم می كند تا ایده هایی مناسب و كاربردی برای ترویج كتابخوانی از سوی مردم و متولیان فرهنگی ایجاد شود.
وی اظهار كرد: انتخاب پایتخت كتاب ایران در واقع فعالیت مثبتی است، و معرفی شهرها به عنوان پایتخت كتاب، سبب می شود نهادهای مختلف از جمله شهرداری ها با همیاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرهای، برنامه هایی را برای معرفی كتاب های خوب و مفید به اقشار مختلف جامعه، تجهیز كتابخانه ها و توسعه ترویج كتابخوانی انجام دهند.
اللهیاری با بیان اینكه بسیاری از مردم شهرهای مختلف دسترسی كمتری به منابع كتاب های مورد نیاز دارند، تصریح كرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهاد كتابخانه های عمومی در واقع با انتخاب سالانه یكی از شهرها به عنوان پایتخت كتاب ایران، منابع مالی را برای تجهیز كتابخانه ها به شهرهای مربوطه اختصاص می دهند.
وی با بیان اینكه متولی این طرح وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، گفت: طرح پایتخت كتاب ایران تحولی نوین در افزایش سرانه مطالعه است كه در پی سیاست ‌های حمایتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از مخاطبان كتاب صورت می گیرد و زمینه بسیار مناسبی برای بهبود حال كتاب در كشور است.
معاون نهاد كتابخانه های عمومی كشور افزود: نهاد كتابخانه عمومی كشور از اجرای طرح پایتخت كتاب ایران حمایت می كند و در واقع بسیاری از مردم در شهرهای مختلف می توانند از فواید كتابخوانی بهرمند شوند.

** طرح معرفی پایتخت كتاب ایران اتفاق خوبی در ترویج مطالعه است
مدیر موسسه خانه كتاب نیز گفت: طرح پایتخت كتاب ایران اتفاق خوبی در جهت ترویج مطالعه است و مدیران یك شهر را به هم افزایی نهادهای مردمی به گسترش فرهنگ كتابخوانی دعوت می كند. [طرح معرفی پایتخت كتاب ایران اتفاق خوبی در مجید غلامی جلیسه افزود: هر نوع فعالیتی كه بتواند مردم جامعه را به خرید كتاب و افزایش سرانه مطالعه كمك كند، باید طراحی و عملیاتی شود.
وی اظهار كرد: بوشهر به عنوان سومین شهر پایتخت كتاب ایران انتخاب شده و با توجه به اهمیت بافت و فرهنگ این شهر، مدیران و متولیان فرهنگی، فعالیت های بسیاری را می توانند برای مردم شهر در ترویج كتابخوانی انجام دهند.
جلیسه با بیان اینكه بوشهر از نظر ساختار اجرایی همخوانی‌های زیادی با شرایط فعالیت فرهنگی دارد، ادامه داد: وزارتخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی و كشور حمایت های معنوی و مالی برای اجرای سالانه طرح پایتخت كتاب ایران می كنند و همه نهادهای و مدیران شهرهای مربوطه در حوزه كتاب و كتابخوانی باید فعالیت های گسترده ای را انجام دهند.
مدیرعامل موسسه خانه كتاب تصریح كرد: اجرای برنامه های متنوع برای ترویج فرهنگ كتابخوانی از مهدكودك ها تا كانون های فرهنگی و هنری از دیگر فعالیت های این طرح است كه در بوشهر به عنوان سومین شهر پایتخت كتاب ایران اجرایی می شود.
به گفته غلامی جلیسه، اكنون همه نهادها و دستگاه‌های عمومی و خصوصی برای ترویج كتابخوانی بسیج شدند و اساس كار در انتخاب پایتخت كتاب ایران بر مشاركت دولت و بخش‌های مردمی و ایده های نو در حوزه كتاب است.
فراهنگ ** 9022 ** گزارش: رقیه نوری * انتشار: امید غیاثوند