به گزارش روز شنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو رياست جمهوري،فرآيند فيلتراسيون بر پايه غشاي پليمري به طور گسترده در عمليات تصفيه آب و فاضلاب به كار گرفته ميشود. يكي از مسائل كليدي در فرآيندهاي جداسازي به كمك غشاء، رسوب غشاء به خصوص تشكيل فيلم زيستي است.
فيلم زيستي، توسط رسوب تدريجي باكتريايي و تكثير آن بر سطح غشاء ايجاد ميشود و به طور قابل توجهي نفوذپذيري غشاء را كاهش ميدهد. بنابراين كنترل هر دو مسأله رسوب اوليه باكتري ها و در ادامه رشد آنها در سطح غشاء اهميت فراواني دارد.
به گفتهي دكتر امير رزمجو پژوهشگر دانشگاه اصفهان ،اصلاح سطح غشا ميتواند روش مناسبي جهت ممانعت از ايجاد اين مشكل باشد. در اين راستا، يك راه حل مناسب، استفاده از عوامل ضدباكتريايي در سطح غشاست.
وي افزود:هدف از اين كار كاهش رسوب فيلم زيستي و افزايش عمر غشاء با استفاده از مادهاي پركننده و اصلاح كننده سطحي ارزان قيمت بوده است. لذا اثر حضور نانوذرات متخلخل كربن در غشاي پليمري مورد بررسي قرار گرفت.
بر اساس نتايج به دست آمده، غشاهاي ساخته شده به كمك نانوذرات متخلخل كربن در مقايسه با نمونههاي عادي توانستهاند با چسبندگي باكتريايي به طور چشمگيري مقابله كنند.از ديگر عوامل در نظر گرفته شده علاوه بر رفع مشكل ايجاد رسوب در غشاء، عدم ايجاد آلودگي ثانويه بود.
كاهش قيمت ساخت، افزايش سرعت نسبت به روش لايه نشاني و تك مرحلهاي شدن فرايند ساخت از ديگر مزاياي ساخت اين غشاء به روش بلندينگ نانوساختار كربني در ماتريكس پليمري است.
اين تحقيقات از همكاري ياسين عروجي- دانشجوي دكتراي مهندسي شيمي- دكتر امير رزمجو- عضو هيأت علمي دانشگاه اصفهان- و همكارانشان حاصل شده است. نتايج اين كار در مجله Carbon با ضريب تأثير 6/19 (جلد 111، سال 2017، صفحات 689 تا 704) منتشر شده است.
علمي**1023**1440
تنظيم كننده:ابوالقاسم تيموري**انتشار: گلشن
تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۷
تهران-ايرنا-پژوهشگران دانشگاه اصفهان در يك همكاري با دانشگاه هاي نانجين چين و نيوسات ولز استراليا موفق شدند با استفاده از نانوذرات عملكرد غشاهاي مورد استفاده در تصفيه آب را بهبود بخشند.استفاده از نانوذرات منجر به كاهش ميزان تشكيل رسوب و ايجاد فيلمهاي زيستي در غشا شده و در نتيجه طول عمر آن را افزايش داده است.