تفاوتي نمي كند كه از ميدان پليس راه قديم و تقاطع خروجي زاهدان و شيراز وارد بندرعباس شويد يا از سمت اسكله باهنر و مسير بوشهر،در هر صورت صفي از گدايان پاكستاني يا به شما خوشامد مي گويند و يا برايتان دعاي سفر مي خوانند.
متكديان پاكستاني با دست هاي دراز و گردن هاي كج، به اميد تَرَحم براي دريافت پول بي زحمت و مشقت انتظار مي كشند اولين منظر شهري اين دروازه و قطب تجاري كشور است.
از ساعت هاي اوليه صبح تا پاسي از شب، بي تعطيلي و خستگي مشغول تكدي گري اند حتي در ساعت هاي طولاني براي غذا خوردن دست از تلاش براي روزيِ بي تلاش بر نمي دارند و همزمان با گدايي از ميوه و بيسكويت و لقمه ناني كه به همراه دارند تناول مي كنند.
حتي نوزادانشان را در خيابان ها و سر چهارراه ها و بازار شير مي دهند و در همين حال از تكدي گري دست بر نمي دارند، ترسي از شهرداري و نيروي انتظامي ندارند، گويي در برابرشان مصون شده اند.
متكديان پاكستاني فارسي را متوجه مي شوند و برخي به خوبي با لهجه بندري و سِماجَت از مردم تقاضاي پول مي كنند.
چند بار كه آنان را رصد كني متوجه مي شوي تكدي گري را منطقه بندي كرده اند و مناطقي مانند بازار ، چهار راه ها و پياده روهاي شهر هركدام متكدي خاص خود را دارد.
مرد متكدي پاكستاني در گوشه اي دست پسر كودكي را گرفته و به چراغ روشنايي در كنار ورودي بازار بندرعباس تكيه داده ، كودكي ديگر در حد فاصل تقاطع بلوكي و برق در بافت مركزي شهر مانند افراد معلول روي زمين نشسته و به پاهاي عابران مي چسبد، كودكي ديگر در منطقه ميوه فروش هاي بازار بندرعباس در حال تكدي گري است، زني پاكستاني در قسمت بازار ماهي فروش هاي بندرعباس و عده اي ديگر در چهار راه ها مشغول گدايي هستند.
هر از چندگاهي جابه جا مي شوند ولي از محدوده خود دور نمي شوند، 'كمك كن ، كمك كن' بيشترين واژه اي است كه از زبانشان خارج مي شود، به كودكانشان آموخته اند پاهاي رهگذران را گرفته و تا زماني كه مبلغي نستانده اند رها نكنند.
براي جلب تَرَحم بيشتر، كودكانشان را شبيه افراد معلول در پياده رو مي گذارند و خود در گوشه اي ديگر به تكدي مي پردازند و بعد از گذشت يك تا 2 ساعت براي بردن پول هاي جمع شده به سراغشان مي آيند.
در بين اسكناس هايي كه از اين كودكان جمع شده و به كيسه بزرگترهايشان مي رود، چندين اسكناس 5 و 10 هزار توماني له و مچاله شده به چشم مي خورد.
همان كودك متكدي پاكستاني كه صبح چهار اسفند مانند افراد معلول توي پياده رو نشسته بود و خود را روي زمين مي كشيد، عصر همان روز پياده و با پاهاي سالم در بازار تكدي گري خود را ادامه مي داد و فردايش مقابل پاساژ طلافروشان در مركز شهر از مردم پول مي خواست.
زنان پاكستاني متكدي كه در بازار بندرعباس پرسه مي زدند در لحظه خريد مردم سر مي رسيدند ، در گوشه اي ديگر يكي از اينان كه به نظر مي رسد تازه وارد است از دست فروشي مي پرسد اين اسكناس چند توماني است.
جالب اينجاست كه براي تامين مايحتاج ضروري نيز دست به كيسه گدايي نمي زنند و برنج ، روغن ، نمك و ديگر لوازم تهيه وعده غذايي را هم از مردم گدايي مي كنند.
براي اجرا كردن اين بخش، تكدي گري را از سطح بازار ، چهار راه ها و پياده رو خيابان هاي اصلي به محله ها و كوچه ها كشانده و منزل به منزل گدايي را از محله اسلام آباد در غرب بندرعباس تا شهرك طلاييه در قسمت شرقي شهر پي مي گيرند.
عده اي نيز قبض كمك به احداث مسجد را در دست داشته و از مردم مي خواستند كمك شان كنند، روي قبض ها كلماتي به زبان اردو نوشته شده بود ولي هيچكدام از قبض ها جدا نشده بود.
وقتي از زن و مرد جوان پاكستاني كه اين قبض ها را در دست داشتند پرسيدم، اين رسيد چيست و اينجا چه كار مي كنيد، گفتند در حال جمع آوري كمك براي احداث مسجد در كشور خود هستيم.
معاون سياسي امنيتي اسبق هرمزگان حدود 10سال پيش گفته بود بندرعباس بهشت گدايان است و از آن زمان تا كنون اين شهر همچنان حكم همان بهشت را دارد كه متكديان پاكستاني به روش هاي مختلف خود را به آن مي رسانند.
وجود متكديان چهره بندرعباس را زشت كرده و تلاش چندين ساله متوليان شهري و استاني براي زيباسازي آن نتيجه بخش نبوده است.
مسئولان هرمزگان در سال هاي گذشته بارها و بارها بخش هايي از اين دُمَل را از چهره بندرعباس برداشته اند ولي هربار مجدد اين پديده رشد كرده و به بندرعباس بازگشته است.
اين حضور تقريبا دائمي و گسترده متكديان فرصت هاي فراواني را از مسئولان براي پرداختن به بسياري امور ديگر گرفته و تبديل به دغدغه اي شده كه هم مردم و هم مسئولان استان را كلافه كرده و به ستوه آورده است.
علاوه بر گفته هاي متوليان شهري بندرعباس، مشاهده هاي ميداني حكايت از آن دارد كه متكديان اين شهر درآمد بالايي دارند به گونه اي كه كمترين درآمد روزانه هر متكدي بيش از 100 هزار تومان است.
زن پاكستاني متكدي در يك مرحله جمع آوري پول هايي كه دخترك خردسال همكارش كسب كرده بود، حداقل 4 اسكناس 10 هزار توماني و 6 اسكناس 5 هزار توماني لابه لاي سكه ها و اسكناس ها به كيسه اي كه حكم كيف پولش را داشت ريخت.
اگر همان درآمد 100 هزار توماني گفته شده توسط مسئولان را در نظر گيريم، متكديان ماهانه سه ميليون و سالانه به 36 ميليون تومان درآمد دارند كه از حقوق كارمندان دولت با درآمد ماهانه يك ميليون و 600 هزار تومان افزون تر و از خط فقري كه كارشناسان اقتصادي اعلام مي كنند و حداقل هزينه هاي زندگي در بندرعباس بالاتر است.
به عبارتي در حالي كه كارمندان با حقوق كمتر از 2 ميليون توماني خود به سختي گذارن زندگي مي كنند متكديان در هرمزگان درآمدي دارند كه نه تنها هزينه هاي زندگي شان را پوشش مي دهد، بلكه امكان پس انداز را نيز براي شان فراهم كرده است.
بسياري از ما كه خود با هزار زحمت و مشقت يك ماه را به پايان مي رسانيم، با كمك هاي خارج از مسير درست و اصولي به اين متكديان، زمينه را براي ادامه حضور آنان فراهم كرده ايم.
مسئولان هرمزگان با آگاهي از اين نوع رفتارها در بندرعباس معتقدند تا زماني كه فرهنگ كمك رساني در استان اينگونه است هر روز بايد شاهد اين وضعيت باشيم و چرخه باطل جمع آوري و طرد آنها و بازگشتشان ادامه مي يابد.
اين عده در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار مي دارند : مردم هرمزگان به راحتي به هر شخصي كه تقاضا و اعلام نياز كند كمك مي كنند در صورتي كه شرايط فرهنگي ساير نقاط كشور بدين گونه نيست.
آنان معتقدند: شرايط آب و هواي بهاري هرمزگان در فصل پاييز و زمستان عاملي است كه بر جذابيت اين استان نسبت به ساير مناطق كشور افزوده و به متكديان و متعادان اجازه مي دهد شب و روز را در كنار خيابان ها سپري كنند.
به گفته اين مسئولان، دستگاه هاي متولي در حال جمع آوري اين افراد از سطح بندرعباس هستند و از سوي ديگر، متكديان جديد نيز وارد مركز هرمزگان مي شوند.
معاون سياسي امنيتي استاندار هرمزگان در گفت و گو با ايرنا مي گويد: مردم هرمزگان به راحتي كمك هاي خود را به ديگران ارائه مي كنند در صورتي كه اين كمك ها بايد در مسير درست انجام شود.
بهروز اكرمي ادامه مي دهد: آب و هواي مطبوع و مناسب هرمزگان در شش ماه دوم سال نسبت به ساير نقاط كشور اجازه مي دهد متكديان و معتادان در سردترين فصل سال، شب را بدون مشكل سرما در كنار خيابان ها بگذرانند.
معاون سياسي امنيتي استاندار هرمزگان ابراز داشت : وجود حتي يك متكدي براي استان ناپسند است و متكديان پاكستاني از سطح خيابان ها جمع آوري و به كمپ ها منتقل و سپس كشورشان بازگردانده مي شوند.
مديركل اتباع و مهاجرين خارجي استانداري هرمزگان نيز در اين خصوص به خبرنگار ايرنا مي گويد: شرايط استان به لحاظ اقتصادي ، عطوفت مردم و آب و هواي مطلوب، دست به دست هم مي دهد تا متكديان از اقصي نقاط كشور و حتي كشور پاكستان وارد هرمزگان شوند.
منصور نبي زاده مي افزايد: مديريت اتباع و مهاجرين استانداري وظيفه رسيدگي به اتباع و مهاجران كشورهاي همسايه را بر عهده دارد و متكديان و مهاجران غير قانوني خارجي را پس از تحويل از نهادهاي مسئول به كشورهايشان عودت مي دهد.
فرماندار بندرعباس كه رياست شوراي تامين شهرستان را برعهده دارد در اين خصوص به خبرنگار ايرنا مي گويد: معضل حضور متكديان پاكستاني تا زماني كه راحت از مرز وارد كشور مي شوند در بندرعباس ادامه خواهد داشت.
پويافر گفته، پاكستان بايد با اعمال كنترل مناسب بر روي مرزهايش؛ مانع از ورود متكديان پاكستاني به ايران شود.
انتظار مي رود مسئولان هرمزگان با هم رده هاي خود در استان سيستان و بلوچستان همكاري هاي بين استاني براي جلوگيري از ورود متكديان پاكستاني به اين استان داشته باشند.
جانشين فرمانده انتظامي هرمزگان در اين خصوص مي گويد: كنترل ها در مرز و مسيرهاي منتهي به هرمزگان و بندرعباس انجام مي شود ولي بسياري از اتباع غير مجاز پاكستاني از بي راهه ها و با صرف وقت فراوان خود را به بندرعباس مي رسانند.
وي ادامه مي دهد: بسيار از اين افراد در مسير حركت به سمت بندرعباس دستگير مي شوند ولي باز هم عده اي موفق مي شوند خود را به بندرعباس برسانند.
اين گفته جانشين فرمانده انتظامي را مي توان هشداري فراتر از ورود متكديان دانست و در حقيقت بايد خدا را شاكر باشيم كه افرادي خطرناك تر از متكديان،اين مسيرهاي باز و بي در و پيكر را نمي شناسند وگرنه معلوم نبود به جاي مواجهه با متكديان، با چه پديده هاي ديگري روبرو مي شديم.
معاون سياسي فرماندار بندرعباس با بيان اينكه شوراي تامين شهرستان چندين نشست در سال جاري براي حل معضل متكديان پاكستاني برگزار كرده ، مي گويد: تصميم هايي در اين نشست ها براي رفع اين معضل گرفته شد و دستگاه هاي متولي شبانه روز براي جمع آوري متكديان پاكستاني از سطح شهر بندرعباس تلاش مي كنند و پاي كار هستند.
علي نيكويي بيان مي كند: بر اساس آزمايش هاي صورت گرفته توسط مركز بهداشت هرمزگان متكديان پاكستاني داراي انواع بيماري ها بوده و حضورشان براي شهروندان خطرناك است.
مسئول بيماري هاي واگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي هرمزگان در اين خصوص اظهار داشت: متكديان پاكستاني پس از شناسايي واكسيناسيون سرخك، سرخجه ، هپاتيت و ساير بيماري ها براي پيشگيري از بروز بيماري در جامعه بر روي آنها انجام مي شود.
رضا صفري اشاره كرد: بيماري هايي نظير مالاريا، وبا ، سرخك و سل ظرف مدت زماني 8 سال گذشته بين متكديان پاكستاني مشاهده شده كه نسبت به بستري و درمان آنها اقدام شده است.
وي يكي از مشكل هاي مركز بهداشت هرمزگان در شناسايي متكديان پاكستاني را نداشتن مكان و جمعيت ثابت دانست كه بر مشكل شناسايي بيماري هاي شايع در بين آنان افزوده است.
معاون اجتماعي اداره كل بهزيستي هرمزگان در اين خصوص اظهار مي دارد: اين نهاد مسئوليتي در برابر متكديان خارجي كه به صورت غير قانوني وارد هرمزگان مي شوند نداشته و آنان را تحويل نمي گيرد.
زهرا دارابي ادامه مي دهد: سازمان بهزيستي تنها متكديان داخلي و از متكديان خارجي، آناني را تحويل مي گيرد كه از مسيرهاي قانوني وارد كشور شده باشند.
اين سخن معاون اجتماعي بهزيستي درحالي مطرح مي شود كه ماده 2 آيين نامه ساماندهي متكديان كه در سال 1387 به تصويب شوراي عالي اداري رسيده متكديان را تفكيك نكرده است.
مدير هماهنگي و نظارت بر خدمات شهري شهرداري بندرعباس مي گويد: يك هزار و 640 معتاد و متكدي در 10 ماه گذشته از سطح اين شهر جمع آوري شده كه به علت نبود همكاري و همراهي برخي دستگاه هاي متولي يك هزار و 279 نفر آنان رها شدند.
حبيب بهادري ادامه مي دهد: حدود 558 نفر از اين عده متكديان خارجي بوده كه شامل 315 كودك ، 208 زن و 35 مرد مي شود كه در 10 ماهه سال جاري جمع آوري شدند.
وي ادامه مي دهد : 196 زن ، 30 مرد و 294 نفر از اين متكديان خارجي جمع آوري شده به دلايل مختلف همچون محدوديت هاي قانوني در نگهداري و نبود همكاري ساير دستگاه ها رها شدند.
به گفته بهادري، متكديان پاكستاني روزانه افزون بر 100 هزار تومان درآمد داشته و مردم با كمك هاي خود آنان را تاييد مي كنند.
3219 /2094 /1484
خبرنگار : عزت الله معمارباشي ** انتشار دهنده : هومن محمدكرمي
تاریخ انتشار: ۱۴ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۷
بندرعباس - ايرنا - هواي بهاري بندرعباس در زمستان و دست و دلبازي بندرنشينان، متكديان پاكستاني را از اسلام آباد پايتخت اين كشور به محله اسلام آباد بندرعباس و ديگر خيابان ها و چهارراه هاي اين شهر كشانده است.