قشلاق و ييلاق واژگان آشنا براي مردمان و همسايگان و همجواران ايل و عشاير و كوچندگان فصل به فصل و سال به سال است. ييلاق و قشلاق هر كدام به فراخور نياز عشاير را به سمت و سوي خود مي كشانند و كوچ را برايشان ناگزير مي كنند.
اما كوچ و مشكلات و مسائل پيراموني آن تنها بخشي از رويدادها و رخدادهاي اين جامعه بزرگ كوچنده است، فعاليت ها، برنامه ها، طرح ها و ريزه كاري هاي ريز و درشت ديگري نيز در ميان ايل و ايلات وجود دارد كه در همين فصل و ماه نزديك به بهار و كوچ ديگ باره عشاير به ييلاق حاصل شده و صورت گرفته است.
اداره امور عشاير به عنوان متولي اصلي اين قشر يا بهتر بگوييم جامعه، در همين فصل حرفهايي براي گفتن و ارائه دارد .
رئيس اداره امور عشايرسميرم در گفت گو با خبرنگار ايرنا ضمن اشاره به حضور عشاير در قشلاق و مناطق گرمسير جنوب كشورمان اظهار كرد: هر چند عشاير اين روزها و اين فصل در ييلاق حضور ندارند اما اين اداره برنامه ها و طرح هاي خود را دنبال مي كند.
حسين سامي در تشريح آمار جمعيتي و تفكيكي عشاير سميرم با بيان اينكه سرشماري عشايري هر 10 سال بوده و آخرين سرشماري در سال 87 اجرا شده است افزود: ايل قشقايي عمده جمعيت عشايري اين منطقه را شامل شده و چند خانوار از عشاير عرب جرقويه نيز در اين منطقه حضور مي يابند.
به گفته وي ايل قشقايي شش طايفه اصلي دارد كه چهار طايفه آن در سميرم هستند و يك طايفه كشكولي بزرگ نيز به تعداد چند خانوار محدود در اين شهرستان ييلاق مي گذرانند.
وي با بيان اينكه دره شوري بزرگترين طايفه ايل قشقايي كه عمدتا در بخش وردشت اتراق و زندگي مي كنند اظهار كرد: اين طايفه مشتمل بر 34 تيره، دوهزار و 530 خانوار در قالب 13هزارو 350 نفر هستند.
فارسيمدان دومين طايفه ايل بزرگ قشقايي است كه رئيس امور عشاير سميرم درباره آنها گفت: اين عده نيز با يكهزار و 321 خانوار در 14 تيره عشايري با شش هزار و 932 نفر جمعيت در بخش هاي دناكوه پادنا مستقر هستند.
سامي افزود: طايفه عمله نيز با شش هزار و 980 خانوار در9 تيره هستند كه بيشتردر مناطق غربي سميرم و بخشي از آنها نيز در شهرضا حضور دارند و در مجموع جمعيتشان به سه هزار و 680 خانوار مي رسد.
طايفه شش بلوكي چهارمين گروه از جامعه عشايري سميرم با سه هزار و 640 خانوار خانوار است.
متولي امور عشاير سميرم درباره اين طايفه هم اظهار كرد: اين طايفه 690 خانوار هستند كه بيشتر در حاشيه رودخانه رحيمي، سرطاق و قبركيخا در شرق سميرم سكونت مي كنند.
وي با اشاره به اينكه 50درصد عشاير استان اصفهان در سميرم ييلاق مي گذرانند، ادامه داد: طايفه كشكولي بزرگ با 32 خانوار وعرب جرقويه نيز با حدود 17 خانوارآخرين مورد از ثبت سرشماري عشايري است كه وارد اين خطه مي شوند.
بيان مشكلات و كم و كاستي هاي جامعه عشايري بخش ديگر گفت و گويمان با مدير امور عشاير سميرم است.
سامي گفت: آب در هر دو بخش دام و انسان مهمترين مشكل اين سال هاي عشاير است.
وي افزود : در چند سال گذشته همواره آبرساني سيار داشته ايم كه بيشتر مناطقي همچون وردشت، مركزي، غرب سميرم، حنا و اطراف پادناي وسطي را شامل مي شد.
وي با يادآوري سركشي هاي مداوم به عشاير در قشلاق و ييلاق اظهار كرد: برخي از آنها نبود ايل راه، برخي ديگر آب و تعدادي جاده دسترسي مناسب و كمبود علوفه را مطرح مي كنند و با سختي هايي مواجه اند.
رئيس امورعشاير سميرم ادامه داد: سعي كرده ايم با تخصيص اعتباربا توجه به الگوهاي نياز متفاوت در هر منطقه همه عشاير در هر تيره و طايفه اي را تحت پوشش قرار دهيم و به نوعي توزيع عادلانه اعتبارات و امكانات را مديريت كنيم.
موضوع مهم ديگري كه در اين گفت وگو به عنوان سئوال خبرنگار ايرنا مطرح و بررسي شد ادامه طرح اسكان عشاير و چگونگي روند كار بود.
سامي در اين زمينه با بيان اينكه دو مدل اسكان هدايت شده و خودجوش داريم ؛ گفت: شهرك هاي عشايري گل افشان و شهسوار در جنوب و شمال اين شهرستان هر دو هدايت شده هستند.
وي در توضيح اسكان هاي هدايت شده گفت: در اين نوع اسكان، تعدادي از خانوارهاي عشايري متقاضي اسكان بوده اند و دولت با آماده كردن زيرساخت ها اقدام به احداث سايت ها و شهرك هايي براي اسكان دائمي عشاير كرد.
اسكان هاي خودجوش نوع ديگري از اسكان است كه سامي درباره آنها گفت: در اين طرح عشاير بصورت خودجوش اطراف برخي روستاها مانند چشمه رحمان، كِزن، گرم آباد و حسين آباد و قاسملو اتراق مي كنند و ساكن مي شوند.
به گفته اين مسئول عشايري اين عده، در حقيقت در طرح الحاق طرح هاي هادي روستاهايي كه مورد تمايل عشاير هستند ساكن مي شوند و از امكانات روستا هم بهره مي برند.
متولي امور عشاير ييلاق سميرم با تاكيد بر موفق تر بودن اسكان هاي خودجوش اظهار كرد: تيره هاي عشايري متعددي متقاضي اسكان هاي خودجوش هستند چرا كه به مرور به نوعي ساكن روستا شده و در آمار جمعيتي و مزاياي آن نيز دخيل مي شوند.
وي درباره دو اسكان هدايت شده گل افشان و شهسوار هم گفت: اسكان گل افشان كُد روستا گرفته و 22 خانوار نيز در اسكان شهسوار ساكن شده اند كه اين سايت نيز در حال الحاق مصوب آبادي است.
سامي بار ديگر با تاكيد بر اهميت و ضرورت اسكان عشاير و اجباري نبودن اسكان تصريح كرد: همه اين كارها براي رفاه حال جامعه عشايري است.
جلسه و ديدار با معاون وزير جهاد كشاورزي و رئيس سازمان امور عشاير كشورمان موضوع مهم ديگري بود كه اين مسئول شهرستاني به آن اشاره كرد.
وي با بيان اينكه چهره و نماي كلي شهرستان براي مدير كشور در نشست چندي قبل و در حضور نماينده سميرم در مجلس دهم، ترسيم شد اظهار كرد: يكي از وعده ها و مصوبات خوب آن جلسه حضور رئيس سازمان در شهرستان در بهار سال آينده بود.
سامي بيان كرد: ديگر مصوبه خوب آن نشست تخصيص بهتر و ويژه اعتبارات عشايري براي تسريع در خدمات رساني مطلوب و سريع به بزرگترين ييلاق عشايري كشورمان بود كه مورد تاكيد حاضران در جلسه نيز قرار گرفت.
مدير امور عشاير سميرم سپس به اعتبارات تملك دارايي مجموعه خود اشاره كرد و گفت: مرحله اول يك ميليارد تومان مصوب شد كه با توجه به كمبود اعتبار 900 ميليون تومان ديده شد و 300 ميليون تومان از محل دو درصد گاز و نفت تخصيص يافت.
به گفته سامي، 580 ميليون تومان تملك دارايي در سال جاري همچنان محقق نشده و انتظارمي رود با توجه به تمركز بيشتر ييلاقي و عشايري شهرستان، تخصيص اين اعتبار به مجموعه امور عشاير سميرم صورت گيرد.
فرماندار شهرستان سميرم نيز به خبرنگار ايرنا گفت: سال گذشته قبل از موعد كوچ سفري به مناطق قشلاقي داشتيم و از عشاير خواستيم تا حد ممكن تقويم كوچ را رعايت كنند.
محمدحسين نصرتي افزود: آنها به خوبي مي دانند كه رعايت تقويم كوچ دردرجه اول به نفع خودشان است هر چند گرماي شديد جنوب چند سالي است تاب و تحمل عشاير را نيز كم كرده و ناچارند چند روزي زودتر كوچ كنند.
وي با بيان اهميت مراتع تازه براي دام و طبيعت ابراز اميدواري كرد كه بارش هاي خوبي در انتهاي سال 95 و بهار سال 96 شاهد باشيم تا كسب و كار و زندگي عشاير نيز رونق دو چنداني داشته باشد.
گ/7147 / 6022 خبرنگار : محمود افشاري - انتشار دهنده : عمادي
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۳
سميرم، اصفهان- ايرنا- نو به نو شدن، كوچ از جايي به جاي ديگر، تكرار طبيعت هر سال و باز هم روايت و داستاني ديگر از متن و حاشيه جامعه بزرگ ايل و عشاير.