به گزارش ايرنا، مهدي قزلي روز يكشنبه در نشست خبري يازدهمين جشنواره بينالمللي شعر فجر افزود: زبان گفتار و نوشتار افغانستان، فارسي است و اگر قرار بود تاجيكستان را به عنوان برادر ديگرمان وارد اين ماجرا كنيم، بايد زبان نوشتار آنها را درنظر مي گرفتيم كه با نوشتار فارسي متفاوت است.
وي تصريح كرد: بنابراين بخش ويژه تاجيكستان را براي سال آينده برنامهريزي كرديم تا تجربه ما درباره آثار آنها و بازگرداني آثارشان به نوشتار فارسي بيشتر شود.
** اختتاميه جشنواره شعر فجر در مشهد برگزار مي شود
مديرعامل بنياد شعر و ادبيات داستاني ايرانيان گفت: براي نخستين بار اختتاميه جشنواره شعر فجر از تهران خارج شد و اميدواريم چهارشنبه شب، برنامه فاخري در شان شعر فارسي در مشهد برگزار كنيم.
وي با تشريح برنامههاي اختتاميه اين دوره از جشنواره در مشهد گفت: امسال سومين دورهاي است كه بنياد شعر و ادبيات داستاني، مجري برگزاري جشنواره شعر فجر است و ما بعد از دو سال توانستيم جشنواره را از تهران خارج كنيم.
** امسال محفل شعر در خارج نداشتيم
به گزارش بنياد شعر و ادبيات داستاني ايرانيان، قزلي تاكيد كرد: برخلاف دو سال گذشته، امسال محفل شعر در كشور خارجي نداشتيم، در حاليكه سال هاي گذشته سه محفل خارجي در كشورهاي لبنان، افغانستان و تاجيكستان برگزار شد كه با نگاه به وطن فارسي بود.
وي افزود: امسال مهماناني داريم كه در حوزه زبان فارسي فعال هستند و در شعر فارسي كار ميكنند و آنچه مدنظر ما بود، اينكه ميهمانان خارجي، شعر فارسي داشته باشند يا درباره شعر فارسي كار كرده باشند.
دبير جشنواره شعر فجر اضافه كرد: محور ما زبان فارسي است و در مراحل اوليه گسترش شعر فجر با نظر به منويات رهبر معظم انقلاب، به دنبال گسترش زبان فارسي و وطن فارسي هستيم.
وي افزود: كساني كه در اقصي نقاط دنيا به زبان فارسي شعر ميگويند يا درباره شعر فارسي، پژوهش داشتهاند آنها را در كانون شعر فجر گردهم آوريم تا از آثار آن ها براي بارور كردن اين اتفاق بزرگ ادبي، بهره ببريم.
** برنامه هاي اختتاميه جشنواره شعر فجر
قزلي گفت: فردا(دوشنبه) با ميهمانان خارجي به نيشابور ميرويم و بازديدي از آرامگاه عطار و خيام خواهيم داشت و محفل صميمانه شعرخواني با حضور شاعران نيشابوري هم در مقبره خيام برگزار ميشود.
وي افزود: سه شنبه در تالار امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشكي، محفل شعرخواني شاعران خارجي با شاعران خراساني برگزار ميشود و يك نشست علمي نيز در دانشگاه فردوسي برپا خواهد شد. البته در اختتاميه، برنامههاي شعرخواني چنداني نخواهيم داشت.
دبير اجرايي جشنواره شعر فجر همچنين از حضور سيدرضا صالحي اميري وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و سيدعباس صالحي معاون فرهنگي اين وزارتخانه خبر داد.
وي اعضاي هيات علمي جشنواره را شامل استاد م. مويد، محمدكاظم كاظمي، اسماعيل اميني، فاطمه راكعي، جواد محقق، جعفر ياحقي، مصطفي رحماندوست دانست و گفت: 19 نامزد در سه بخش معرفي شدهاند كه 16 نفر از نامزدها در مراسم اختتاميه حضور مييابند.
** برچسب دولتي به اين جشنواره نزنيد
دبير اجرايي جشنواره شعر فجر در پاسخ به پرسشي درباره دولتي بودن اين جشنواره گفت: تمنا دارم كه به اين جشنواره برچسب دولتي نزنيد؛ چون يك جشنواره ملي است.
وي افزود: اگر اسامي داوران را با دورههاي قبل مقايسه كنيد، متوجه ميشويد كه بالاي 80 درصد از ظرفيت جامعه شعري استفاده شده و نميتوان گفت كه جشنواره دولتي است و معتقدم جشنواره بيش از اينكه دولتي باشد، ملي است.
** هزار شعر در اين جشنواره بررسي شد
محمدكاظم كاظمي دبير علمي يازدهمين جشنواره بينالمللي شعر فجر گفت: در دورههاي گذشته، شاعران با شعر خود در جشنواره حضور مييافتند و در دورههاي اخير فقط با كتابهايشان حضور دارند و همه كتابهايي كه در سال 94 در شعر فارسي در داخل كشور منتشر شده، مورد داوري قرار گرفته كه بيش از هزار اثر بوده است.
وي افزود: در شاخه شعر بزرگسال، اسامي هفت نامزد، در بخش كودك و نوجوان هفت نامزد و در بخش «درباره شعر» پنج نامزد معرفي شدند.
كاظمي اضافه كرد: در بخش ويژه افغانستان هم كتابهاي منتشر شده 10 سال اخير افغانستان بررسي شد و 15 نامزد معرفي شدند كه تعداد برگزيدگان هم بيشتر است كه بخشي از اين شاعران داخل افغانستان و بخشي هم شاعران افغان داخل ايران بودند.
وي، جريان شعر امروز ايران را رو به رشد دانست و افزود: به نظر ميرسد كه جريان شعر ايراني همان سيري را دارد كه در چند سال اخير داشته و شاعران خوبي از نسل جوان با توانمنديهاي فني و تكنيكي بالا ظهور كردهاند كه از نسل پيشين خود جلوتر هستند.
كاظمي اضافه كرد: روز به روز ميانگين سني شاعراني كه تجربههاي موفقي در شعر دارند، كم ميشود و اين جاي اميدواري است.
وي گفت: شعر ما از نظر پشتوانه فكري و محتوايي، پيشرفتي را كه از نظر فرمي و صورت داشته، نداشته است. زمينههاي عاطفي و پشتوانه فكري در نسلهاي قبل قويتر بود و ايجاب ميكند شعر امروز علاوه بر اينكه به شكل و صورت ميپردازد به پشتوانه فكري هم بپردازد.
سيد سعيد سرابي مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي نيز در اين نشست گفت: مشهد در سال 2017 به عنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام انتخاب شده و جايگاه شعر در خراسان، جايگاه ويژهاي است.
حسن سليقه بنياد شعر و ادبيات داستاني در انتخاب دبير علمي جشنواره كه شخصيت فرهيختهاي متعلق به خطه خراسان هست و ابتكار جشنواره براي برگزاري اختتاميه در پايتخت فرهنگي جهان اسلام، جاي قدرداني دارد.
مراسم اختتاميه يازدهمين جشنواره بينالمللي شعر فجر، روز چهارشنبه 18 اسفند در تالار نور مشهد مقدس برگزار ميشود.
فراهنگ**1003** دريافت كننده: محمدرضا جعفرملك * انتشار: اميد غياثوند
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۸:۲۳
تهران - ايرنا - دبير اجرايي يازدهمين جشنواره بين المللي شعر فجر گفت: امسال بزرگترين بخش جغرافياي فارسيزبانان خارج از مرزهاي سياسي يعني افغانستان، در بخش ويژه اين جشنواره گنجانده شده است.