تهران – ایرنا - از هنگام ورود دونالد ترامپ به كاخ سفید، آمریكا شاهد رویارویی و تنش فزاینده ای میان رییس جمهور با رسانه های مهم این كشور و دو سازمان اف بی آی و سیا بوده است.

به گزارش ایرنا، رسانه های قدرتمند این كشور انتقاد و حملات شدیدی را متوجه سیاست های داخلی و خارجی رییس جمهور جدید و تیم وی كرده وهمزمان دست به انتشارگسترده اخباری مبنی بر بده بستان های پنهانی ترامپ و اطرافیانش با مسكو زده اند.
واشنگتن پست از احتمال تكرار سناریوی 'واترگیت' سخن به میان آورده و روزنامه نیویورك تایمز، در تحلیلی درباره ماه نخست ریاست جمهوری ترامپ، آن را بحرانی تمام عیار و آشفتگی حیرت انگیز دانسته كه هیچ كس نمی داند كاخ سفید چگونه قرار است كشور را در طوفان چالش های داخلی و خارجی هدایت كند.
ناظران سیاسی در آمریكا بر این باور هستند كه درگیری ترامپ با دو نهاد قدرتمند امنیتی و رسانه ای این كشور می تواند بازی سرنوشت ساز رییس جمهور آمریكا شود.
ترامپ كه از روز نخست ورود به كاخ سفید با اتهام تبانی با روس ها دست به گریبان بوده، دستگاه های امنیتی و جاسوسی آمریكا را متهم كرده است كه اطلاعات بی پایه و غلطی درباره روابط وی با روسیه به رسانه های این كشور درز داده اند. 10 روز پیش از ورود رسمی وی به كاخ سفید، اخباری مبنی بر ارتباط پنهانی میان رییس جمهور منتخب و روسیه منتشر شد كه گفته می شود كریستوفر ستیل، یك جاسوس پیشین ام آی سیكس، دستگاه اطلاعاتی بریتانیا آن را به سفارش رقبای دموكرات ترامپ تهیه كرده است.
ترامپ البته جاسوس های سازمان اطلاعاتی آمریكا را متهم كرده كه این اطلاعات، به گفته وی بی پایه و اساس را به بیرون درز داده اند. ماه پیش، وی علنا اف بی آی و آژانس امنیتی ملی آمریكا را متهم كرد كه با دادن این اطلاعات 'نادرست' به رسانه ها قانون را زیر پا گذاشته اند. ترامپ در صفحه شخصی توییترش نوشت كه اف بی آی، عاجز از متوقف ساختن كسانی است كه اطلاعات حساس امنیتی را به بیرون درز می دهند و حتی از پیدا كردن آن ها در داخل این سازمان نیز ناتوان مانده است.
ترامپ حتی تا جایی پیش رفته كه سازمان جاسوسی آمریكا را به تكرار سناریوی دروغ پردازی در موضوع سلاح های كشتار جمعی عراق متهم كرده است. وی در واكنش به یك گزارش سیا، سازمان اطلاعات مركزی آمریكا، درباره دخالت كرملین در روند انتخابات ریاست جمهوری آمریكا به نفع ترامپ و علیه هیلاری كلینتون، این سازمان را متهم به دروغ پردازی كرد.
وی با یادآوری دروغ پردازی های دولت جورج بوش در خصوص سلاح های كشتار جمعی عراق، درباره گزارش سازمان سیا گفت: اینها همان كسانی هستد كه می گفتند صدام حسین سلاح كشتار جمعی در اختیار دارد.
در سخنان بی سابقه دیگری، وی اف بی آی و سیا را متهم كرده است كه به مانند دستگاه های اطلاعاتی آلمان نازی عمل می كنند. این سخنان ترامپ با واكنش شدید جان برنان، كه اخیرا از ریاست سی آی ای كنار رفت روبرو شد.
برنان به روزنامه وال استریت ژورنال گفت: اینكه ترامپ، كاركنان سیا را مشابه نازی ها دانسته عبور از خط قرمز بود.
در چند روز اخیر، واشنگتن بار دیگر شاهد جدال میان رییس جمهور آمریكا و رییس اف بی آی بر سر ادعای ترامپ در خصوص دستور باراك اوباما، رییس جمهور سابق آمریكا برای شنود مكالمات ترامپ بوده است. در حالیكه كاخ سفید اصرار دارد كه اوباما در زمان ریاست جمهوری اش، دستور شنود مكالمات تلفنی دفاتر و خانه ترامپ را صادر كرده است، رییس اف بی آی حاضر به تایید ادعای ترامپ نشده است.
این مساله ناخشنودی كاخ سفید را به دنبال داشته است. به گفته ناظران سیاسی، ادعای تازه ترامپ درباره دستور شنود اوباما، شكاف میان رییس نهاد اجرایی و دستگاه امنیتی آمریكا را عمیق تر كرده است.
تحلیلگران درآمریكا از یك بی اعتمادی و سوء ظن بی سابقه میان رییس جمهور و سازمان های امنیتی كشور سخن می گویند كه مشابه آن در تاریخ سیاسی این كشور وجود نداشته است. در این خصوص، تام فونتس، معاون پیشین رییس اف بی آی به تلویزیون سی ان ان آمریكا گفته است كه در طول 30 سال سابقه كارش، هرگز چنین وضعیتی را به یاد نمی آورد.
به موازات جدال با نهادهای امنیتی، رییس جمهور آمریكا بشدت با جریان قدرتمند دیگری در ساختار سیاسی كشور رودررو شده است: رسانه های دیداری و نوشتاری بانفوذ آمریكا.
این رویارویی البته به دوران كارزار انتخابات ریاست جمهوری آمریكا باز می گردد. ولی از زمان آغاز كار ترامپ به عنوان رییس جمهوری آمریكا، بر شدت این تقابل افزوده شده است. ترامپ و سخنگوی كاخ سفید رسما به رسانه های آمریكا اعلام جنگ داده اند و آن ها را در توییتر و نشست های مطبوعاتی متهم به نشر دروغ پردازی درباره روابطش با كرملین كرده اند. در این خصوص، نخستین نشست رسانه ای شان اسپایسر، سخنگوی تازه كار كاخ سفید كه و حملات شدید الحن وی به رسانه های آمریكا، بسیاری را در این كشور شگفت زده كرده است. در این نشست رسانه ای كه پس از مراسم تحلیف و ورود ترامپ به كاخ سفید برگزار شد، اسپایسر رسانه های آمریكا را به تلاش برای كمرنگ جلوه دادن پایگاه مردمی رییس جمهور منتخب و حضور گسترده مردم در مراسم تحلیف رییس جمهور منتخب متهم و از پاسخ به پرسش های خبرنگاران حاضر در جلسه خودداری كرد.
وی در مناسبت های مختلف از حضور خبرنگاران تلویزیون سی ان ان و روزنامه های نیویورك تایمز، لس آنجلس تایمز و پولیتیكو در برنامه های خبری كاخ سفید جلوگیری كرده است. كشمكش میان سخنگوی كاخ سفید و رسانه های آمریكا به موازات حملات توییتری رییس جمهور به رسانه های مهم آمریكایی پیش رفته است. ترامپ كه رسانه های این كشور را به استثنای شبكه محافظه كار فاكس نیوز، متهم به جانبداری و توطئه چینی علیه خود می كند گفته است كه دو روزنامه به تعبیر وی 'بی اعتبار' نیویورك تایمز و واشنگتن پست، اطلاعات درز داده شده از سرویس های اطلاعاتی را چاپ می كنند. ترامپ این كار را به عملكرد روس ها در درز دادن اطلاعات امنیتی آمریكا تشبیه كرده بود.
در هفته های اخیر رسانه های آمریكا بشدت بر روی ارتباطات سری رییس جمهور آمریكا و اطرافیانش با كرملین مانور داده و از این ناحیه فشار تبلیغاتی شدیدی علیه كاخ سفید ایجاد كرده اند. پس از كناره گیری مایكل فلین، مشاور امنیت ملی كاخ سفید به دلیل دروغ گویی درباره ملاقات هایش با سفیر روسیه در واشنگتن، سرمقاله روزنامه نیویورك تایمز آن را به عنوان آغاز ماجرای تحقیقات درباره روابط پنهان كاخ سفید با مسكو اعلام كرد و از یك 'واتر گیت' جدید سخن به میان آورده است.
این اصطلاح كه در ادبیات سیاسی آمریكا كد استیضاح رییس قوه مجریه است، در دیگر رسانه های آمریكا نیز در حال تكرار شدن است. از اینرو ناظران سیاسی می گویند كه این تبلیغات رسانه ای، می تواند زمینه چینی برای بی اعتبار كردن ترامپ در افكار عمومی و نهایتا استیضاح وی باشد.
به گفته تحلیلگران نزاع میان رییس قوه مجریه آمریكا و دو نهاد قدرتمند امنیتی و رسانه ای این كشور در تاریخ سیاسی آمریكا بی سابقه است. دونالد ترامپ با دو نهادی رودررو شده است كه در تاریخ این كشور مسئول به زیر كشیدن دو رییس جمهور به شمار می روند.
برخی تحلیلگران به مانند مارك لین، فعال سیاسی و وكیل دادگستری آمریكا، دستگاه امنیتی آمریكا را به دست داشتن در ترور جان اف كندی، سی و پنجمین رییس جمهور این كشور (63-1961) و سپس از بین بردن ضارب وی در زندان كه گفته شد خودكشی كرده، متهم می كنند. ناظران همچنین به نقش اف بی آی در به زیر كشیدن ریچارد نیكسون (1974-1969) اشاره كرده و می گویند اختلاف میان این نهاد و نیكسون، به درز دادن تحقیقات اف بی آی درباره شنود غیرقانونی مكالمات تلفنی دمكرات ها توسط تیم نیكسون و ماجرای 'واترگیت' منجر شد.
در نهایت انتشار اطلاعات اف بی آی توسط روزنامه های واشنگتن پست و نیویورك تایمز، ضربه نهایی را به رییس جمهور وقت وارد كرد و وی ناگزیر به كناره گیری شد. به تازگی جان دین كه وكیل نیكسون در پرونده واترگیت بود به واشنگتن پست گفته است كه فكر می كند آن ماجرا در حال تكرار برای ترامپ است.
آیا شكاف فزاینده میان دونالد ترامپ و دو نهاد قدرتمند امنیتی و رسانه ای سرنوشتی مشابه را برای وی رقم خواهد زد؟ پاسخ به این پرسش هنوز زود است، ولی تردیدی نیست كه سایه كشمكش وی با این دو نهاد روز به روز بر جایگاه سیاسی وی در واشنگتن سنگین تر می شود.
اروپام**م- ع**1590
انتشار: محمدحسن دوستارگان