به گزارش ايرنا، سرطان بعنوان سومين عامل مرگ و مير در كشور در سال هاي گذشته تعداد زيادي از زنان و مردان و خانواده هاي آنها را گرفتار كرده است.
سرطان به مجموعهٔ بيماريهايي اتلاق ميشود كه از تكثير مهار نشدهٔ سلولها پديد ميآيد و شامل همه انواع تومورهاي بدخيم ميشود كه در پزشكي، آنها را بيشتر با نام نئوپلاسم ميشناسند.
بر اساس آمار منتشر شده، ميزان شيوع سرطان در جهان در مردان و زنان به ترتيب 205 و 165 نفر در صد هزار نفر است در حالي كه اين آمار در ايران به ترتيب 134 و 128 نفر درصد هزار نفر است، بنابراين ميزان بروز سرطان در ايران كمتر از متوسط جهاني است.
هرچند ميزان بروز ساليانه سرطان در ايران كمتر از ميانگين جهاني است اما روند مرگ و مير ناشي از سرطان در ايران مانند ساير كشورهاي در حال توسعه در حال افزايش است و پيش بيني مي شود در آينده اين نوع مرگ به دومين عامل مرگ و مير در كشورمان تبديل شود.
شايعترين سرطان در بين مردان ايراني، سرطان معده و در زنان، سرطان پستان است اما مهمترين عامل مرگ بر اثر سرطان چه در زنان و چه در مردان، دستگاه گوارش است.
در مجموع شايعترين سرطان در ميان مردم ايران، سرطان هاي دستگاه گوارش (مري، معده، روده، مقعد) است.
به گفته معاون بهداشتي وزارت بهداشت، در حال حاضر 76 درصد مرگ و مير مردم ايران بر اثر چهار بيماري غيرواگير شامل قلبي و عروقي، سرطان، ديابت و تنفسي رخ مي دهد كه عوامل رفتاري و بيولوژيك در ايجاد اين بيمارها نقش موثري دارد.
دكتر علي اكبر سياري افزود: عوامل خطر رفتاري شامل مصرف دخانيات،تغذيه نادرست، كم تحركي و مصرف الكل و عوامل خطر بيولوژيك شامل قند، فشار، چربي خون بالا و چاقي و اضافه وزن است.
از همين رو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كشور بعنوان متولي بخش سلامت ، برنامه هاي پيشگيري و غربالگري انواع سرطان را در دستور كار خود قرار داده و در برنامه طرح تحول نظام سلامت كه از سال 93 آغاز شده، به آن توجه ويژه اي داشته است.
به گفته معاون بهداشتي وزارت بهداشت، در برنامه جديد اين وزارتخانه همه افراد بالاي 30 سال در ايران بر اساس ابتلا به بيماري هاي غيرواگيردار از جمله سرطان، طبقه بندي مي شوند و كارت سبز، قرمز، زرد و نارنجي دريافت مي كنند.
وي با بيان اينكه طرح غربالگري رايگان ايرانيان نسبت به بيماري هاي غير واگيردار و سرطان در سال 93 در شوراي عالي سلامت و امنيت غذايي كشور به تصويب رسيد و توسط رياست جمهوري ابلاغ شد، گفت: بر اساس اين طبقه بندي، افرادي كه بلحاظ ابتلا به بيماري هاي غيرواگير، سالم باشند كارت سبز مي گيرند، افراد در معرض عامل خطر پيشرفته، كارت قرمز و دو گروه ديگر در معرض خطر ابتلا كارت نارنجي و زرد دريافت مي كنند.
وي با بيان اينكه اين طرح بصورت آزمايشي تاكنون در استان هاي اصفهان، آذربايجان غربي، آذربايجان شرقي و كرمان اجرا شده است، ادامه داد: در قالب اين طرح علاوه بر بيماري هاي غيرواگيردار، ايرانيان از نظر ابتلا به سه سرطان شامل روده بزرگ و سرطان هاي پستان و دهانه رحم براي زنان مورد غربالگري قرار مي گيرند.
***پوست، سينه و روده بزرگ، شايعترين سرطان ها در اصفهان***
بر اساس گزارش هايي كه از سوي مسئولان وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشكي اصفهان تاكنون منتشر شده، سرطان هاي پوست، سينه و روده بزرگ، شايعترين سرطان ها در اين استان هستند كه غربالگري و برنامه هاي پيشگيري از آنها بطور جدي در برنامه تحول نظام سلامت پيگيري و اجرا مي شود.
تاكنون گزارش هاي متعددي در باره رتبه اصفهان در انواع سرطان منتشر شده كه طبق آخرين گزارش ها، اين استان رتبه سوم كشوري در شيوع سرطان زنان، رتبه دوم در زمينه سرطان روده بزرگ و رتبه نخست در زمينه سرطان تيروئيد در بين زنان را دارد.
بر اساس تحقيق پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكي اصفهان كه مرداد 94 منتشر شد، پرخطرترين شهرستان هاي استان براي سرطان روده بزرگ به ترتيب شامل اصفهان، فلاورجان، خوانسار، كاشان، نجف آباد، شهرضا، فريدن، مباركه و فريدونشهر است.
همچنين بر اساس نتايج اين تحقيق، شهرستان هاي پرخطر استان در زمينه سرطان معده به ترتيب شامل گلپايگان، فريدن، فريدونشهر و اصفهان است و اصفهان از استان هاي كم خطر در زمينه سرطان مري محسوب مي شود.
همچنين به گفته معاون فني مركز بهداشت اصفهان، عمده سرطان ها در مردان استان به ترتيب سرطان پوست، روده بزرگ، پروستات و معده و سرطان پروستات است كه موجب مرگ و مير 3 درصد جمعيت مي شود.
***سالانه هفت هزار مورد جديد ابتلا به سرطان در اصفهان***
به گفته مسئول دبيرخانه برنامه ملي ثبت سرطان دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، آماري از ميزان شيوع سرطان در استان اصفهان وجود ندارد اما مي توان گفت كه بطور ميانگين سالانه حدود هفت هزار مورد جديد از ابتلا به سرطان در استان گزارش مي شود.
دكتر زهرا روانخواه در گفتگو با خبرنگار ايرنا افزود: حدود 2 هزار مرگ ناشي از سرطان در هر سال در استان داريم.
وي شايعترين سرطان ها در استان اصفهان را شامل پوست، پستان، روده بزرگ، مثانه، پروستات و تيروئيد اعلام كرد و گفت: شايعترين سرطان ها در بين زنان استان، شامل پستان و روده بزرگ و شايعترين سرطان در بين مردان شامل پوست و پروستات است.
وي با بيان اينكه حدود 12 تا 13 درصد از مرگ و ميرها در استان و كشور ناشي از سرطان هاست، تصريح كرد: از بين سرطان ها نيز سرطان معده و پس از آن سرطان ريه، كشنده ترين نوع سرطان شناسايي شده است.
مسئول دبيرخانه برنامه ملي ثبت سرطان دانشگاه علوم پزشكي اصفهان با اشاره به برنامه هاي طرح تحول نظام سلامت در باره غربالگري و پيشگيري سرطان در كشور گفت: از سال 95 سه برنامه غربالگري سرطان به همه استان ها ابلاغ شده كه شامل سرطان پستان، روده بزرگ و دهانه رحم است.
وي با بيان اينكه برنامه غربالگري سرطان سينه از سال هاي قبل آغاز شده است و اصفهان پيش از آن در زمينه غربالگري سرطان سينه در كشور پيشتاز بود، گفت: براي سرطان 'سرويكس'(دهانه رحم) نيز غربالگري ويروس 'پاپيلوم انساني' (HPV) با هزينه رايگان در همه شهرستان ها در حال اجراست.
روانخواه با اشاره به غربالگري سرطان روده بزرگ گفت: با اين كار تا حد زيادي مي توان از بروز و پيشرفت اين نوع سرطان پيشگيري كرد.
وي، تست غربالگري سرطان روده بزرگ را شامل آزمايش تشخيص خون مخفي در مدفوع خواند و افزود: اين آزمايش، تست ساده اي است و در مراكز بهداشتي انجام مي شود.
وي اظهار اميدواري كرد كه اجراي اين برنامه علاوه بر ثبت آمار دقيق از ميزان شيوع و ابتلاي سرطان در استان تا حد زيادي از بروز و پيشرفت انواع بيماري هاي سرطان جلوگيري كند.
گ/3011 / 6027 گزارش از: آسيه معيني* انتشار: شكراللهي
تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۹:۵۶
اصفهان- بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، سرطان هاي پوست، سينه و روده بزرگ به ترتيب شايعترين انواع سرطان در اين استان است.