تهران- ایرنا- سالروز تاسیس بنیاد شهید به عنوان روز بزرگداشت شهدا نام گرفت؛ شهیدان انسان های وارسته ای كه با شجاعت و دلاورمردی خود، فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه نهادینه كردند و تا آخرین نفس به دفاع از میهن اسلامی پرداختند و امنیت و آرامش كنونی كشور مرهون و وامدار فداكاری آنها است.

شهادت در فرهنگ اسلامی جایگاه والایی دارد و خداوند بارها در قرآن به این موضوع اشاره كرده است. مرور شجاعت و رشادت دلاورمردانی كه با تكیه بر مفاهیم والای جهاد و شهادت به رسالت خویش عمل كرده و در هشت سال دفاع مقدس الفبای جوانمردی، ایثار و عدالت را با نثار جان خویش و صف آرایی در برابر دشمن معنا بخشیدند و بدین ترتیب تا آخرین نفس از كیان میهن دفاع و پاسداری كردند می تواند به نهادینه شدن فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه كمك كند.

ایثارگرانی كه امنیت و آرامش كنونی كشور مرهون و وامدار فداكاری آنها است و اینك در سالروز تشكیل بنیاد شهید و روز بزرگداشت شهدا فرصتی مغتنم برای مهرورزی و تكریم شهیدان و ایثارگران به وجود آمده است، آنانی كه با درك ضرورت و لزوم دفاع از وطن در برابر تجاوز بیگانگان ایستادند و با لبیك به دعوت پیر و مراد خویش به مصاف دشمن رفتند و حماسه هایی جاودان خلق كردند.

امام خمینی(ره) كه همواره برای مقام و جایگاه شهیدان ارج و احترام ویژه ای قائل بودند به منظور همدردی و ساماندهی به امور خانواده های شهیدان نهضت اسلامی و همچنین شهدایی كه قربانی ترورهای دشمنان در سال های نخستین انقلاب اسلامی شده بودند در 22 اسفند 1358 خورشیدی فرمان تشكیل بنیاد شهید انقلاب اسلامی را صادر كردند.

یورش همه جانبه رژیم بعث به مرزهای ایران و آغاز جنگی نابرابر سبب شد تا فرزندان شجاع این مرزوبوم در دفاعی جانانه از كشور و آرمان های نظام اسلامی به جانفشانی بپردازند و برای آزادسازی شهرها و منطقه های اشغال شده از چنگال دشمن؛ شهدا، جانبازان و اسیران بسیاری را نیز تقدیم كنند. افزایش شمار شهیدان باعث شد تا مسوولیت بنیاد شهید سنگین تر شود و در طول جنگ تحمیلی، این نهاد همواره به امور جانبازان و ایثارگران رسیدگی می كرد.

پایه گذاری نهادی با سازوكار بنیاد شهید و امور ایثارگران، نمایانگر اهمیت و جایگاهی است كه شهید در نظام اسلامی دارد و با توجه به نقش حساس و مسوولیتی كه این سازمان در زمان دفاع مقدس و پس از آن ایفا كرد، می توان به آینده نگری و ژرف اندیشی امام خمینی(ره) پی برد.

«سیدحسن موذنی» معاون فرهنگی و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران كشور در گفت و گو با پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت سالروز تشكیل بنیاد شهید و روز شهدا با اشاره به جایگاه والای شهید و فرهنگ شهادت، گفت: ملت به پا خاسته ایران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی نیز شهدایی را تقدیم نهضت اسلامی و برپایی جمهوری اسلامی كرد و امام خمینی(ره) با درایت و تیزبینی كه داشتند در فرمانی، دستور دادند تا نهادی به عنوان متولی مسایل شهیدان تشكیل شود. وجود كارشكنی ها، توطئه ها و ترورهایی كه دشمنان از ابتدای پیروزی انقلاب طراحی كرده بودند نشان از این داشت كه شمار شهدا افزوده خواهد شد و یك سازمانی نیاز بود كه متولی مشكلات معیشتی، فرهنگی و مسایل دیگر آنان باشد و با آغاز جنگ تحمیلی و ضرورتی كه برای این نهاد به عنوان حامی جامعه ایثار گری به وجود آمد، تیزبینی و درایت امام برای تاسیس بنیاد بر همگان آشكار شد.

معاون فرهنگی و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران كشور، احیا، حفظ و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه مهم ترین رسالت بنیاد شهید ارزیابی كرد و اظهار داشت: زنده نگهداشتن نام و یاد شهدا از دیگر وظایف مهم این سازمان به شمار می رود، افرادی كه برای برپایی این نظام زحمت كشیدند و در این راه جان خویش را از دست دادند و می بایست كه خاطره و یادشان با حفظ آثار، نوشته ها و وصیت نامه هایشان در تاریخ انقلاب بماند. موضوع دیگر شناخت و تعهد جامعه در قبال ارزش های فرهنگ ایثار و شهادت است و اینكه شان، منزلت و حرمت جامعه ایثارگری در جامعه باید حفظ شود. رسیدگی به خانواده های شهدا به لحاظ معیشتی، درمانی، بهداشتی، مسكن و بیمه از جمله دیگر وظیفه هایی محسوب می شود كه بر عهده بنیاد شهید قرار گرفته است.

وی در ارتباط با میزان موفقیت این نهاد در دستیابی به اهداف و آرمان هایش بیان كرد: موفقیت امری نسبی تلقی می شود و به طور یقین تا رسیدن به نقطه مطلوب و ایده آل فاصله وجود دارد اما با افتخار در ارتباط با موفقیت های این نهاد انقلابی می توان اعلام كرد كه هم اكنون در كشور 62 هزار دانشجوی شاهد و ایثارگر مشغول به تحصیل و 2 هزار و 200 تن از فرزندان شهید و ایثارگر به عنوان هیات علمی در حال خدمت رسانی هستند و همچنین این نهاد زمینه و بستر لازم را برای ورزش جانبازان كه برای این عزیزان مساله ای حیاتی و درمانی محسوب می شود، فراهم كرده است و همواره كاركنان خدوم این نهاد در خدمت این عزیزان بوده اند و گام های بلندی را در راستای مباحث معیشتی، آموزشی، فرهنگی، بیمه های درمانی و بهداشتی و اشتغال جامعه ایثارگری برداشته اند.

موذنی با اشاره به این كه در تقویم رسمی كشور روزهایی به نام جانباز و آزادگان اختصاص یافته بود اما جای روزی كه به نام شهیدان مزین شده باشد، خالی بود، یادآور شد: در 1383 خورشیدی شورای عالی انقلاب فرهنگی در مصوبه ای 22 اسفند را روز بزرگداشت شهدا نامگذاری كرد كه این مساله در سال های گذشته با بی توجهی روبه رو شد كه این موضوع در سه سال گذشته و در دولت تدبیر و امید به طور جدی پیگیری و نهادینه شده است و در سالگرد تاسیس بنیاد شهید و روز بزرگداشت شهید، حركت ها و برنامه های ویژه ای صورت می گیرد و امسال نیز برای این روز، برنامه های خاصی تدارك دیده شده است.

معاون فرهنگی و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران كشور، موضوع برگزاری یادواره های شهدا را از اقدام های موثر در راستای ترویج فرهنگ ایثار قلمداد كرد و افزود: بنیاد شهید برای نهادینه كردن فرهنگ ایثار همكاری گسترده ای با تمام دستگاه و سازمان های فرهنگی كشور دارد و در این خصوص با چاپ كتاب هایی با موضوع شهید و شهادت به نشر و گسترش این فرهنگ یاری می رساند و تا كنون نشریه هایی با عنوان های كودكان شاهد، بانوان شاهد و شاهد یاران در حوزه فرهنگ شهید و شهادت را منتشر كرده است. این نهاد از تمام نویسندگانی كه در این ارتباط فعالیت می كنند حمایت به عمل می آورد و در راستا ترویج این فرهنگ 60 هزار وصیت نامه شهید را جمع آوری و با محوربندی و موضوع بندی این وصایا، آنها را در اختیار جامعه قرار می دهد. بنیاد شهید فعالیت ها و همكاری های میان حوزه ای گسترده ای با سازمان های دیگر مانند آموزش و پرورش در راستای ترویج فرهنگ ایثار دارد و این نهاد با گنجاندن درس هایی با مفاهیم ایثار و شهادت در كتاب های درسی دانش آموزان تلاش می كند تا آینده سازان را با افرادی كه امنیت، استقلال، آزادی و آرامش كنونی جامعه مدیون فداكاری آنها است آشنا كنند تا بدین ترتیب فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه نهادینه شود.

36 هزار دانش آموز شهید در جریان جنگ تحمیلی وجود دارند كه همكلاسی های آنها با شناخت این ایثارگران باید بدانند كه اگر امروز در امنیت درس می خوانند وامدار خون و رشادت این دلاورمردان هستند. همچنین تولید و ساخت فیلم، مستند و برنامه های متنوع تلویزیونی و سینمایی با محتوای مفاهیم ارزش های دفاع مقدس اقدام دیگری است كه بنیاد شهید در راستای نهادینه ساختن فرهنگ جهاد در جامعه انجام می دهد.

وی با اشاره به این كه آیندگان با مشاهده و واكاوی این آثار و اسناد می توانند به قضاوتی صحیح از شهیدان و آرمان آنها دست یابند، گفت: با حضور رییس جمهوری محترم از مجموعه كتاب هایی با عنوان «فرهنگ اعلام» در مشهد پایتخت فرهنگی ایران رونمایی شد كه در آن تمام مشخصات و زندگی نامه شهیدان جمع آوری و به تصویر كشیده شده است. همچنین به دلیل آن كه امسال سالروز تاسیس بنیاد شهید با وفات حضرت ام البنین(س) و روز تكریم مادران و همسران شهدا همزمان شده است برنامه ای با عنوان شكوه ایثار در مشهد به این مناسبت برگزار خواهد شد.

موذنی در ادامه رویكرد دولت یازدهم را نسبت مباحث شهید و شهادت جدی دانست و اظهار داشت: دیدارهای مداوم حسن روحانی رییس جمهوری با خانواده شهدا و دستور موكد ایشان به تمام استانداران و وزیران در پیگیری این اقدام كه در طرحی با عنوان طرح سپاس انجام می شود، گواهی بر پایبندی این دولت بر حفظ فرهنگ شهادت است. همچنین در دولت یازدهم با جدی تر شدن حمایت ها، امور مختلف سامان بهتری یافته و قانونمندتر شده اند به عنوان نمونه راه اندازی مراكز توانبخشی كه روند آهسته ای داشت در این دولت با سرعت بیشتری پیگیری و 75 درصد از این مركزها به بهره برداری رسیدند.

معاون فرهنگی و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران كشور در پایان امنیت كنونی جامعه را مدیون حماسه سازی های شهیدان دانست و در این ارتباط بیان داشت: با توجه به ایجاد توطئه های فرهنگی و سیاسی به وسیله دشمن، ترویج روحیه مجاهد پروری و فرهنگ ایثار یك اصل خواهد بود. در هر جامعه ای كه با نهادینه كردن فرهنگ شهادت، بتوان افراد مجاهدی را تربیت و پرورش داد، چشم طمع دشمنان بر آن سرزمین بسته خواهد شد. چرا كه نیروهای انسانی و تفكرات معنوی یك جامعه است كه می تواند یك جامعه را حفظ كند و قدرت نظامی به تنهایی ضامن و پاسخگوی حفظ امنیت كشور نیست و آرمان، اعتقاد و ایمان برای تولید قدرت خیلی مهم تر است. دشمنان همواره ملت ایران را رصد می كنند كه تا چه اندازه به آرمان های انقلاب پایبند هستند و ملت ایران همواره باید قدردان ایثار شهدا هستند.

گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مهسا شریفی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
**پژوهشم**2059**9131
*ایرنا مقاله كانالی برای انعكاس مقاله های اندیشكده ها- پژوهشكده ها- دانشكده ها- مراكز تحقیقاتی و رسانه های ایران و جهان*
Irnaarticle@