بر اساس تعريف جامعه بينالمللي اكوتوريسم ، بوم گردي يا اكوتوريسم سفري مسئولانه به جاذبه هاي طبيعي براي لذت بردن و ادراك جاذبه هاي طبيعي، همراه با درك ويژگي هاي فرهنگي متعلق به گذشته و حال است به طوري كه سفر گردشگر باعث حفاظت از زيست بوم ، پايداري كيفيت زندگي مردم منطقه و آموزش مردم محلي و گردشگر شود.
از آنجا كه هدف اصلي از احداث اقامتگاه هاي بوم گردي ، حفظ محيط زيست ، پايداري زيست بوم و فرهنگ مناطق گردشگري و فرهنگ سازي براي سفر مسئولانه گردشگران است ، اين اقامتگاه ها عموما در راستاي آموزش قوانين و باورهاي معنوي مردم محلي به گردشگران و ايجاد همدلي و مشاركت بين گردشگران و مردم محلي ، فرهنگ سازي در ميان مردم محلي براي احترام به گردشگر ، ايجاد پايبندي به اخلاق زيست محيطي ، به حداقل رساندن آسيب هاي فيزيكي ، اجتماعي ، رفتاري و رواني در طول مسافرت و پايداري كيفيت زندگي مردم منطقه ايجاد مي شود.
از ديگر فوايد اقامتگاه هاي بوم گردي ايجاد اشتغال براي ساكنان بومي منطقه و كسب درآمد براي آنان است. اين رونق و شكوفايي باعث مي شود تا مردم منطقه به حفظ محيط زيست ، آداب و رسوم و آنچه براي گردشگران جذاب است ترغيب شوند.
نوروز امسال روستاييان مهربان غرب مازندران ، به رقابت با هتل هاي مدرن خواهند آمد و قرار گذاشته اند با نان محلي ، پياله هاي عسل ، ماست ، سرشير و كره و مربا و غذاهاي مخصوص اين ديار پذيراي گردشگران باشند.
* الزامات و شرايط عمومي اقامتگاه هاي بوم گردي
تمامي اقامتگاه هاي بوم گردي ضمن رعايت اصول فني و مهندسي كه تضمين كننده ايمني ساكنان ساختمان ها هستند ، با استفاده از مصالح بومي و با بهره بردن از حداكثر دانش بومي و هماهنگ با محيط طبيعي و فرهنگي پيرامون خود احداث شده و در طي مدت بهره برداري و توسعه اقامت گاه اين شرايط بايستي تداوم داشته باشد.
طراحي داخلي و خارجي كليه اقامتگاه هاي بوم گردي بايد با رويكرد بهره برداري از مبلمان و تجهيزات سنتي و بومي صورت گرفته تا ضمن تامين رفاه براي گردشگران، فرصت آشنايي و درك فرهنگي منطقه فراهم شود.
همچنين اقامتگاه هاي بوم گردي نشان دهنده سنت هاي گذشته و داراي شرايط قديمي باشد ضمن اينكه در اين مكان ها شرايط طوري فراهم شود كه امكان شرايط براي ايجاد آلودگي زيست محيطي و و كاهش مصرب آب فراهم شده باشد.
نورپردازي اقامت گاه هاي بوم گردي بايد ضمن تامين روشنايي مورد نياز گردشگران ، حداكثر صرفه جويي در مصرف انرژي داشته و حداقل آلودگي نوري را در منطقه ايجاد نمايد.
سيستم گرمايش و سرمايش اقامتگاه هاي بوم گردي بايد ضمن تامين رفاه مسافران حداقل تاثير منفي را بر محيط زيست منطقه داشته باشد و با رعايت اصول معماري بومي و دانش فني روز ، ميزان نشت حرارتي در اقامت گاه هاي بوم گردي به كمترين حد ممكن برسد.
استفاده از پوشاك بومي ضمن رعايت اصول بهداشتي و ايمني براي كليه كارمندان اقامتگاه هاي بوم گردي و همچنين رعايت اصول بهداشتي و پاكيزگي كليه فضاهاي اقامتگاه هاي بوم گردي براساس استاندارد هاي و ظوابط الزامي است.
كليه اقامت كاه هاي بوم گردي موظفند ضمن رعايت ذائقه گردشگران، خوراك و نوشيدني هاي بومي را با استفاده از سفره آرايي بومي و رعايت اصول بهداشتي به گردشگران ارائه نمايند.
حضور راهنمايان و بلدهاي محلي و فراهم نمودن فرصت بازديدي از سيماي طبيعي و بستر فرهنگي پيرامون اقامتگاه هاي بوم گردي توسط راهنمايان مورد تاييد سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در كليه اقامتگاه هاي بوم گردي الزامي است.
*رونق و شكوفايي روستاها با بوم گردي
يك كارشناس ارشد صنعت گردشگري در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت : در بوم گردي شما با فرهنگ و نوع زندگي مردم منطقه از نزديك آشنا مي شويد و در فعاليت هاي روزمره آنها مشاركت مي كنيد.
مهرداد مرزبان با بيان اينكه به رسميت شناختن اقامتگاههاي بومگردي و توسعه آنها راهگشاي مسير توسعه پايدار گردشگري در ايران است ، افزود : اقامتگاه هاي بوم گردي كه با آب و هوا و شرايط زيست محيطي ايران به شدت سازگارند، خود به عنوان جاذبه اي توريستي باعث جذب گردشگران به مناطق محلي و روستايي و رونق صنعت گردشگري در كشورمان مي شود.
وي اظهار داشت : روند رو به رشد بومگردي در ايران و استقبال بينظير گردشگردان داخلي و خارجي از اقامتگاههاي بومي، نشانگر اين است كه دستيافتن به اهداف افق 1404گردشگري ، نيازمند سرمايهگذاري ويژه در بخش گردشگري روستايي و عشايري است.
مرزبان ظرفيت استان مازندران را در مقايسه با ديگر مناطق كشور در توسعه رشته بوم گردي كم نظير عنوان كرد و بيان داشت : فعاليت هاي بوم گردي كمترين آسيب را به محيط زيست وارد مي كنند و نيروهاي بومي انواع غذاهاي محلي ، نوشيدني ، سفره آرايي بومي، موسيقي و فرهنگ فولكلوريك آن منطقه را به نمايش مي گذارند.
وي خاطرنشان كرد : پرداخت تسهيلات تا سقف يكصد ميليون و تنفس 6 ماهه با بازپرداخت 5 ساله اقدام خوبي است كه مي تواند در توسعه اين بخش تاثير گذار باشد به شرط آن كه بانك ها همكاري لازم را در اين زمينه داشته باشند.
رئيس اداره ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري تنكابن و عباس آباد هم در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت : غرب مازندران به دليل تنوع اقليمي ظرفيت ايجاد اقامتگاه هاي مختلف بوم گردي را دارد و مناطق مختلفي را مي توان شناسايي و معرفي نمود.
نادر سحرخيز با بيان اينكه 37 خانه بوم گردي در روستاهاي غرب مازندران آماده پذيرايي از مسافران و گردشگران هستند ، خاطرنشان كرد : از اين تعداد 12 خانه بوم گردي در تنكابن و مابقي مربوط به رامسر است كه بيشتر در روستاي جنت آباد مستقر هستند.
وي تصريح كرد : در شهرستان عباس آباد نيز تنها يك پيشنهاد راه اندازي خانه بوم گردي از روستاي سي بن داشتيم كه در مراحل اوليه قرار دارد و اميدواريم افراد بيشتري در اين زمينه اعلام آمادگي كنند.
سحرخيز زمينه ايجاد اشتغال و رونق اقتصادي مردم بومي منطقه را از مزيت هاي خانه هاي بوم گردي دانست و افزود : اين اقامتگاهها بهعنوان يكي از الگوهاي توسعه پايدار طبيعت گردي سبب ارتقا و توانمندسازي جوامع محلي و جلب مشاركت سرمايهگذاران بومي ميشود و با ايجاد فرصتهاي شغلي جديد در مناطق بومي از يك طرف به رشد اقتصادي و بهبود معيشتي جامعه بومي كمك كرده و از طرف ديگر از رشد بي رويه مهاجرت به شهرهاي بزرگ جلوگيري ميكند.
وي يادآور شد : توسعه هدفمند اقامتگاه هاي بوم گردي مبتني بر آموزش و افزايش كيفيت از مهم ترين اقدامات در راستاي حفاظت از اصالت و فرهنگ روستاها است.
فرماندار ويژه تنكابن نيز استفاده از ظرفيتهاي اقامتگاه هاي بوم گردي را بستر ساز توسعه و رونق اقتصادي اين شهرستان دانست و افزود : توسعه گردشگري در اقامتگاه هاي بوم گردي، براساس گردشگري جامعه محور است كه مي تواند نقش عمده اي را در توانمندسازي مردم محلي، توسعه منابع انساني، تنوع و رشد اقتصادي و همچنين خلق فرصت هاي شغلي جديد ايفا كند.
سيد امير حسيني جو در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود : اقامتگاه هاي بوم گردي تداعي كننده زندگي سنتي و اصيل مردم اين منطقه و مولفه مهم توسعه گردشگري است.
وي دستيابي به اهداف توسعه پايدار گردشگري را نيازمند سرمايهگذاري ويژه در بخش گردشگري روستايي و عشايري برشمرد و اظهار داشت : اين امر مهم با به رسميت شناختن اقامتگاههاي بومگردي و توسعه آنها بر اساس استانداردها و اركان گردشگري محقق ميشود.
حسيني جو بر ضرورت توسعه و استاندارد سازي اقامتگاه هاي بوم گردي در اين شهرستان تاكيد كرد.
شهرستان هاي تنكابن ، رامسر و عباس آباد در غرب مازندران قرار دارند.
خبرنگار : عليرضا پورعلم**انتشار دهنده:سيد محسن حسن نيا
1899
تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۳
نوشهر – ايرنا – روستاهاي غرب مازندران از ارتفاعات تا دشت ها گسترده اند و به لحاظ سرسبزي، خرمي و چشم اندازهاي بديع ، چمنزار و جنگل هاي مرتفع جلگه اي ، بهترين مكان براي بوم گردي گردشگران در تعطيلات عيد نوروز محسوب مي شود.