شمارش معكوس كودكان، جوانان و نوجوانان براي برگزاري جشن ها و شادي هاي چهارشنبه سوري آغاز شده اگر چه عده اي از روزهاي قبل به استقبال چهارشنبه آخر سال رفته اند، اما آن چيزي كه در اين ميان مهم است اينكه با رعايت نكات ايمني، مواظب خود و ديگران باشيم و با شادماني به استقبال بهار و سال جديد برويم.
هدف از چهارشنبه سوري، تقسيم لحظه هاي شادي آور با خانواده، دوستان و آشنايان است و اين مهم تنها در صورتي محقق مي شود كه از امنيت خانواده خود مطمئن باشيم و با رعايت نكات ايمني، چهارشنبه سوري را با آرامش خاطر در كنار عزيزان سپري كنيم.
هر سال شاهد حوادث ناگوار و جبران ناپذيري در شادي هاي چهارشنبه سوري از جمله سوختگي هاي شديد، از دست دادن چشم و پارگي پرده گوش هستيم، همه اين حوادث را بايد جدي بگيريم در غير اينصورت با زندگي خود بازي كرده ايم.
رئيس دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني استان گيلان در نشست خبري پنجشنبه هفته گذشته در جمع خبرنگاران گفته بود كه مشكل ما در حوادث چهارشنبه سوري عدم ارائه مسايل آموزشي است و آموزش در پيشگيري از حوادث چهارشنبه آخر سال نقش مهمي دارد.
يوسف زاده با مهم دانستن نقش رسانه ها در ارائه آموزش، معتقد است كه بايستي با ارائه آموزش هاي لازم از حوادث چهارشنبه آخر سال بكاهيم.
دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني گيلان نيز تمام سعي خود را براي كاهش حوادث اين روز با ارائه آموزش هاي لازم با پويش چهارشنبه سوري و نوروز به كار گرفته است.
اين پويش به آدرس تلگرامي @shadomovazebbash از پنجشنبه گذشته آغاز شده كه در شش روز متوالي انجام مي گيرد و در پنج روز اول پيام هايي در رابطه با پيشگيري و در روز آخر پيام هاي درماني در زمينه چهارشنبه سوري ارائه مي شود.
با استناد از خبر سال گذشته ايرنا گيلان، حوادث چهارشنبه آخر سال در اين استان، 106 مصدوم و يك فوتي ( پسر 16 ساله در رشت) بر جا گذاشت.
25 نفر از مصدومان در بيمارستان بستري شدند و بقيه به صورت سرپايي تحت درمان قرار گرفتند، بيشترين ماده انفجاري ترقه و بيشترين نوع آسيب نيز، سوختگي بوده است.
با توجه به آمار ارائه شده، ضروري است كه همه ما با رعايت نكات ايمني در كاهش حوادث اين روز سهمي داشته باشيم.
**نكات ايمني در چهارشنبه سوري
تمام موادي كه در نارنجك، ترقه، منور و ساير مواد آتش زا و محترقه استفاده مي شود؛ جزو مواد منفجره و قابل اشتعال هستند و صدمات جبران ناپذيري را به دنبال دارند.
مواد محترقه قابليت اشتعال خود بخودي و انفجار دارد، بنابراين از نگهداري آنها حتي به مقدار بسيار كم در منازل، زير زمين ، محل كار و ... بايستي به طور جدي خودداري شود.
از حمل مواد محترقه، قابل اشتعال و انفجاري حتي به مقدار كم در جيب لباس و كيف به طور جدي خودداري شود، استفاده از مواد محترقه توسط اقشار آسيب پذير مانند كودكان و نوجوانان خطر جدي براي سلامتي آنان و حتي مرگ به همراه دارد.
از پرتاب وسايل آتش بازي به طرف افراد حتي شوخي خودداري شود و هيچ وقت مواد محترقه و منفجره به سمت ديگران پرتاب نشود.
مواد محترقه و انفجاري حتما بيرون از منزل و مناطق مسكوني دور از علف هاي خشك و درختان استفاده شود، براي اطفاء حريق احتمالي در مواقع آتش بازي، هميشه آب در دسترس باشد و حتي الامكان وجود يك كپسول اطفاء حريق در نزديك محوطه ضروري است.
از وسايل آتش بازي دست ساز استفاده نشود، از ريختن مواد سريع الاشتعال مانند نفت، بنزين و غيره بر روي آتش خودداري شود و به كودكان و نوجوانان اجازه ندهيم تا با وسايل آتش بازي سرگرم شوند.
اگر به بچه ها فشفشه داده مي شود، اطمينان كنيم كه آنها را خارج از فضاي خانه و دور از مو، صورت و لباس خود نگه دارند و هرگز مواد محترقه در دست، روشن نشود.
كودكان زير پنج سال نبايد فشفشه را به تنهايي در دست بگيرند، زيرا به هيچ وجه دركي از مخاطره آميز بودن آن ندارند، بنابراين حتي الامكان از دادن فشفشه به آنها خودداري شود.
از آتش زدن لاستيك، هيزم، كارتن خالي و مانند اينها، چه در واحدهاي مسكوني و چه در معابر ، كوچه و خيابان خودداري شود و از انداختن ظرف هاي تحت فشار از جمله كپسول، اسپري و حشره كش ها در آتش خودداري شود.
**ضرورت مواظبت خانواده ها از فرزندان
رئيس دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني استان گيلان با تاكيد بر ضرورت مواظبت خانواده ها از فرزندان در چهارشنبه آخر سال گفت: ميزان قابل توجهي از آسيب ها در مراسم چهارشنبه سوري در كودكان زير شش است كه خانواده ها خيلي بايستي مواظب كودكان در اين ايام باشند.
شاهرخ يوسف زاده چابك در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: حضور و نظارت والدين در هنگام بازي مراسم چهارشنبه سوري و دور نگهداشتن مواد محترقه از دسترس فرزندان، مي تواند از بسياري آسيب ها جلوگيري كند.
وي خاطرنشان كرد: از نزديك كردن فرزندان تان به افرادي كه مسايل ايمني را رعايت نمي كنند، خودداري كنيد و مواظب آنها باشيد.
يوسف زاده با بيان اين كه همه به ويژه كودكان و نوجوانان به آموزش در زمينه هاي مختلف نياز دارند، اظهار كرد: بايستي به فرزندان در مورد خطرات بازي با آتش، مواد محترقه و منفجره آگاهي هاي لازم داده شود.
** تماس با 115 در صورت آسيب
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني استان گيلان نيز گفت: در صوت آسيب هاي ناشي از مواد محترقه و منفجره، هيچ گونه مداخله انجام نشود و بلافاصله با شماره 115مركز مديريت حوادث و فوريت هاي پزشكي تماس گرفته شود.
حسين اتحاد در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: از خميردندان، ماست، سيب زميني رنده شده و روغن براي تسكين درد و بهبود سوختگي استفاده نشود زيرا موجب بروز عفونت در محل سوختگي مي شود، همچنين هرگز يخ روي محل سوختگي قرار داده نشود.
وي با بيان اينكه اولين اقدام درماني در جراحات ناشي از سوختگي، قراردادن ناحيه سوخته به مدت 20 دقيقه در زير آب سرد است، اظهار كرد: در صورتي كه لباس روي عضو سوخته را پوشانده، آن را خارج كنيد و اگر لباس به پوست ناحيه سوخته چسبيده، دور تا دور آن تا محل چسبيده به بدن، قيچي شود.
اتحاد خاطرنشان كرد: در سوختگي هاي سطحي مي توان با استفاده از پمادهاي سوختگي و پوشاندن محل سوخته شده با يك پارچه تميز يا گازاستريل، اقدامات كمكي اوليه را انجام داد تا در زمان مناسب مصدوم به مركز درماني انتقال داده شود.
وي بيان داشت: در صورت آسيب چشم، چشم ها و پلك ها را نبايد ماليد و در اولين فرصت به اورژانس چشم پزشكي مراجعه شود زيرا گاهي آسيب هاي چشمي در مراحل اوليه علايم زيادي ندارند اما مي توانند عواقب ناگواري داشته باشند.
اتحاد اظهار داشت: تا رسيدن به اورژانس چشم پزشكي از مصرف هرگونه داروي مسكن و مواد غذايي خودداري شود تا در صورت نياز به جراحي، بتوان در اولين فرصت اين كار را انجام داد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني استان گيلان خاطرنشان كرد: افراد در صورتي كه در معرض صداي انفجار ناشي از وسايلي مانند ترقه قرار گرفتند، بايد از گوش گيرهاي مناسب براي كاهش صداهاي دريافتي استفاده كنند.
با رعايت نكات ايمني ، چهارشنبه سوري را با آرامش خاطر در كنار خانواده بگذرانيم.
يكي از سنت هاي باستاني ايرانيان برگزاري جشن چهارشنبه سوري بوده كه شب چهارشنبه آخر هرسال، برگزار مي شود.
براي آگاهي از تازهترين اخبار و رويدادها در استان گيلان به نشاني irnarasht@ كانال اخبار ايرنا گيلان مراجعه كنيد.
تهيه گزارش: شادي خورشيدي سدهي ** انتشاردهنده: كبيري
7286/2007
تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۷
رشت - ايرنا - سور ديگري در راه است، با توجه به نكات ايمني در اين جشن، مواظبت از خود و ديگران نه تنها از كاهش حوادث اين روز مي كاهيم بلكه مي توانيم چهارشنبه آخر سال شاد و خوشحالي داشته باشيم.