تهران-ایرنا- «گرت ویلدرز» سیاستمدار راست افراطی هلند در مناظره تلوزیونی كه دو روز قبل از آغاز انتخابات پارلمانی در هلند برگزار شد، «مارك روته» نخست وزیر این كشور را متهم كرد كه به رفع نیازهای پناهجویان و مهاجران بیش از هلندی ها اولویت می دهد و او را «نخست وزیر خارجی ها» خواند.

به گزارش ایرنا، روزنامه انگلیسی ایندیپندنت امروز سه شنبه نوشت، ویلدرز نامزد اسلام ستیز و پوپولیست انتخابات پارلمانی 25 اسفند و رهبر حزب برای آزادی (PVV) در مناظره ای مستقیم كه به صورت زنده از تلویزیون هلند پخش شد، گفت: انتخاب ما باید برای مردم هلند باشد نه پناهجویان و شما نخست وزیر مردم هلند نیستند بلكه نخست وزیر خارجی ها هستید.
وی روته را به تشویش اذهان عمومی درباره برگزیت متهم كرد و گفت: انگلیس «بهتر از همه عمل می كند».
مارك روته رهبر حزب «برای آزادی و دمكراسی» (VVD) نیز در واكنش به این اظهارات گفت كه ویلدرز از «ارقام ساختگی» درباره مهاجران استفاده كرده و بار دیگر اعلام كرد كه با حزب برای آزادی ائتلاف تشكیل نخواهد داد. احزاب دیگر نیز ورود این حزب به تركیب دولت را خطرناك دانسته اند.
روته برنامه های ویلدرز درباره بستن مرزها و مساجد و جلوگیری از استفاده از قرآن را رد كرد و آن را «راه حل هایی جعلی» توصیف كرد.
ویلدرز در این مناظره بار دیگر خواستار اخراج سفیر تركیه شد. این اظهارات در بحبوحه تداوم تنش های دیپلماتیك در روابط هلند و تركیه كه بر انتخابات روز چهارشنبه هلند سایه افكنده است، مطرح شد.
ویلدرز و روته هر دو رهبری احزابی را برعهده دارند كه به میزان مختلفی احساسات ضد مهاجرتی در آنها رواج دارد و به نظر می رسد جنجال در روابط با تركیه و اعتراض های ترك های آمستردام به نفع آنها تمام شده است.
نتایج یك نظرسنجی جدید نشان می دهد كه حزب روته با كسب 18 درصد آرا موفق به كسب 27 كرسی از 150 كرسی پارلمان هلند خواهد شد. در نظرسنجی قبلی این حزب 24 كرسی را به خود اختصاص داده بود كه افزایش سه واحدی را نشان می دهد.
جزب ویلدرز نیز با كسب 16 درصد آرا یا 24 كرسی در رتبه دوم قرار دارد. به نظر می رسد افزایش حمایت از این دو حزب به دلیل نگرانی رای دهندگان هلندی از مسائل مهاجرتی در پی تنش در روابط تركیه بوده است.
حزب برای آزادی هلند شانس چندانی در تشكیل دولت ندارد زیرا سایر احزاب اعلام كرده اند با آن ائتلاف نخواهد كرد اما پیروز ویلدرز شوك جدیدی در اروپا ایجاد خواهد كرد.
به گزارش ایرنا، «مولود چاووش اوغلو» وزیر امورخارجه تركیه قرار بود روز شنبه با سفر به شهر روتردام، برای جلب رای موافق در همه پرسی تغییر قانون اساسی تركیه سخنرانی كند. هلند اما به هواپیمای حامل وی به علت آنچه كه «مسائل امنیتی» خوانده شد، اجازه فرود نداد.
همان روز از سخنرانی «فاطمه بتول سایان كایا» وزیر خانواده تركیه هم در اجتماع ترك تبار های هلند جلوگیری شد كه این امر به تنش در روابط دو كشور دامن زد.
این تصمیم هلند، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری تركیه را خشمگین كرد تا جایی كه وی هلندی ها را نازی و فاشیست خواند.
چاووش اوغلو نیز پیشتر هلند را به تحریم اقتصادی متهم كرده بود. مقام های هلند هم در مقابل این اظهارات موضع گرفتند.
انتخابات سراسری هلند برای انتخاب 150 عضو پارلمان این كشور فردا 15 مارس 2017 برابر با 25 اسفند 1396 برگزار خواهد شد.
از سال 2002 تا 2012 همه كابینه‌ها در میانه راه، استعفا دادند و هیچ كدام نتوانستند دوره چهارسالهٔ دولت را تكمیل كنند. تنها در همین سال‌ها پنج انتخابات برگزار شد. در انتخابات 2012 حزب كارگر و حزب مردم برای آزادی ودمكراسی شانه به شانه برای كسب مقام نخست‌وزیری جنگیدند و توانستند كرسی‌های لازم برای كسب اكثریت مطلق بدست آورند.
مارك روته از حزب مردم برای آزادی و دموكراسی همراه با حزب كارگر، دولتی ائتلافی تشكیل داد و حزب دموكرات مسیحی را كه بر دولت حاكم بود از قدرت پایین كشید و باعث شد حزب برای مردم كاملا به یك اپوزیسیون تبدیل شود.
به طور سنتی مقام نخست وزیری به رهبر حزبی می‌رسد كه بیشترین آرا را در انتخابات به‌دست آورده باشد.
اروپام**9158**مترجم: بهجت عباسی **انتشار دهنده: زهرا هژبری