تهران - ایرنا - شهروندان هلندی، روز چهارشنبه (15 مارس/25 اسفند) ، به پای صندوق‌های رأی می‌روند تا در یك انتخابات سراسری 150 عضو پارلمان این كشور را تعیین كنند. و این انتخابات به عنوان سرآغازی بر احتمال گسترش «سیاست‌های عوام‌گرایانه» در اروپا ، از اهمیت زیادی برخوردار است.

به گزارش ایرنا به نقل از رادیو فرانسه ، در انتخابات سراسری هلند، مارك روته، نخست‌وزیر كنونی از حزب 'مردم برای آزادی و دموكراسی' رقیب جدی و سرسخت خیرت ویلدرز، نامزد حزب 'برای آزادی' است. انتخابات هلند یكی از مهمترین مبارزات انتخاباتی است كه اروپا در سال جاری شاهد آن است.
انتخابات پارلمانی هلند با توجه به نزدیك شدن به زمان برگزاری انتخابات‌ در فرانسه، آلمان و ایتالیا، آغازگر فصلی تازه از تحولات مهم در سراسر اروپا است.
شعارها و مبارزات تبلیغاتی در انتخابات سراسری هلند بطور عمده بر خواسته‌های اقتصادی استوار است اما ظهور سیاست‌های عوام‌گرایانه و نیروگرفتن احزاب راست افراطی در این كشور بسیار مشهود است. در عین حال، برگزاری همه‌پرسی برای خروج از اتحادیه اروپا در بریتانیا (بركسیت) و پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر در ایالات متحده آمریكا و مواضع وی در قبال مهاجران و مسلمانان، هشداری بر گسترش این گونه نگرش در هلند و دیگر كشورهای اروپایی است.

*انتخابات پارلمانی در هلند و وعده‌های عوام‌گرایانه
در هلند، كشور پادشاهی مشروطه، بطور سنتی مقام نخست‌وزیری به رهبر حزبی می‌رسد كه بیشترین آراء را در انتخابات پارلمانی به‌دست آوَرَد و وی مسئول تشكیل كابینه دولت می‌شود. انتخابات پارلمانی در هلند هر چهار سال یكبار برگزار می‌شود.
از سال 2002 تا 2012 تمامی كابینه‌ها در میانه راه كناره‌گیری كردند و هیچ‌كدام نتوانستند دوره چهارساله را تكمیل نمایند. تنها در طی همین سال‌ها پنج بار انتخابات پارلمانی در این كشور برگزار شد.
مارك روته، نخست‌وزیر و نامزد حزب 'مردم برای آزادی و دموكراسی' در انتخابات پارلمانی، از 14 اكتبر 2010 در راس كابینه دولت قرار دارد. او برای سومین دوره نامزد مقام نخست‌وزیری در هلند است.
خیرت ویلدرز، نامزد حزب 'برای آزادی' كه در پی ائتلاف حزب 'مردم برای آزادی و دموكراسی' و حزب كارگر به اپوزیسیون دولت تبدیل شد، مصمم است تا نتایج انتخاباتی را به نفع حزب خود تغییر دهد.

*حزب راست افراطی و وعده‌های انتخاباتی عوام‌گرایانه
گیرت ویلدرز نامزد حزب راست‌افراطی 'برای آزادی' به رای‌دهندگان هلندی اطمینان داده است كه در صورت پیروزی در انتخابات، تمامی مرزهای كشور را به روی مهاجران مسلمان خواهد بست. ممنوعیت فروش كتاب مقدس مسلمانان (قرآن)، در سراسر هلند و بستن مساجد از دیگر وعده ‌های انتخاباتی نامزد حزب راست‌افراطی 'برای آزادی' است. گیرت ویلدرز، ضمن ستودن بركسیت، به شهروندان هلندی وعده داده است كه با الگو گرفتن از بریتانیا، زمینه خروج هلند از اتحادیه اروپا را فراهم خواهد آورد. این نامزد راست‌افراطی این وعده انتخاباتی را زیر عنوان 'نكسیت' با وام گرفتن از 'بركسیت' مطرح كرد.
خیرت ویلدرز نامزد حزب 'برای آزادی'، خطاب به رای‌دهندگان تاكید كرد: «اگر هنوز بر این باور هستید كه حزب 'برای آزادی'، نمی تواند نخستین و برترین حزب كشور باشد، پس به آنچه در بریتانیا و آمریكا رخ داد، رای مثبت به خروج از اتحادیه اروپا (بركسبت) و پیروزی دونالد ترامپ توجه كنید. پس نتیجه می گیریم كه در هلند هم پیروزی حزب 'برای آزادی' دور از دسترس نیست».
مارك روته، نخست‌‌وزیر و نامزد حزب 'مردم برای آزادی و دموكراسی'، در جریان مبارزات انتخاباتی در صفحه شخصی فیس بوك خود شهروندان كشورش را به چالش كشیده و پرسید: «شما در چگونه كشوری می خواهید زندگی كنید؟».
مارك روته، خود در پاسخ به این پرسش نوشت: « من كشوری می خواهم كه در آن همه بتوانیم بطور عادی در كنار هم زندگی كنیم، كشوری كه به دنیا نشان دهد كه نمی گذارد پوپولیسم و عوام‌فریبی بر آن حاكم شود».

*هلند را بار دیگر بزرگ كنیم
خیرت ویلدرز، رقیب سرسخت نخست‌وزیر، كارزار انتخاباتی خود را با انتشار یك توئیت آغاز كرد: «هلند را بار دیگر بزرگ كنیم».
نامزد حزب 'برای آزادی' تلاش كرد تا از ظهور دونالد ترامپ در ایالات متحده آمریكا بهره بگیرد. او در واكنش به پیروزی ترامپ در انتخابات ماه نوامبر 2016، در یك پیام توئیتری تاكید كرد: «آمریكایی‌ها كشور خود را بازپس گرفتند، همانطور كه ما پس خواهیم گرفت».
هدف خیرت ویلدرز در هلند، برپا نمودن حركت 'بهار میهن‌پرستانه' در سراسر اروپا است و انتظار دارد كه این حركت در كوتاه مدت از سوی رای‌ دهندگان فرانسوی و آلمانی نیز دنبال شود. احزاب سیاسی با نظریاتی هم‌تراز با حزب 'برای آزادی'، در هر دو كشور فرانسه و آلمان، خود را برای مبارزات انتخاباتی پیش‌رو آماده می‌كنند.

*شعارهای عوام‌فریب و نژادپرستانه
شهروندان هلندی در حالی به پای صندوق‌های رای می‌روند كه موج شعارهای تبلیغاتی عوام‌فریبانه، سیاست‌های ضدمهاجرتی، مواضع اسلام ‌ستیزانه و سیاست خروج از اتحادیه اروپا، در محور مبارزات گروه‌های افراطی قرار داشت. نتایج انتخابات نشان خواهد داد كه آیا شهروندان هلندی نامزد ضداسلام‌گرایی، ضدمهاجرت و مخالف حضور در اتحادیه اروپا را برخواهند گزید یا به شعار زندگی در جهانی فارق از پوپولیسم و سیاست‌های عوام‌فریبانه رای می‌دهند.
از جمعیت 17 میلیونی هلند، 13 میلیون تن واجد شرایط رای دادن هستند. جمعیتی حدود 840 هزار تا 960 هزار تن از شهروندان هلند را مسلمانان تشكیل می‌دهند. بعبارتی حدود 5 درصد جمعیت هلند، مسلمان هستند.
پیش‌بینی‌ها و نظرسنجی‌های انجام شده در روزهای منتهی به انتخابات سراسری پارلمانی در هلند حاكی از آن است كه حزب 'مردم برای آزادی و دموكراسی' در این انتخابات 23 تا 27 كرسی از مجموع 150 كرسی پارلمان را كسب خواهد كرد. همین حزب در جریان انتخابات پیشین 40 كرسی پارلمان را در اختیار گرفت. پیش‌بینی می‌شود كه حزب راست‌افراطی 'برای آزادی' هم با كسب 13 درصد آرا هلند‌ی‌ها، 19 تا 23 كرسی را بدست‌ آورد.
یك ناظر انتخاباتی با یادآوری سه دوره پیشین انتخابات پارلمانی در هلند، تاكید دارد كه میزان آرایی كه به نفع حزب افراطی 'برای آزادی' به صندوق‌ها ریخته شد از پیش‌بینی‌ها بر اساس نظرسنجی‌های قبل از انتخابات، به مراتب كمتر بود.
تبدیل شدن حزب 'برای آزادی' به حزبی قدرتمند در پارلمان، نیازمند كسب شمار بالایی از آرایی است كه روز چهارشنبه به صندوق‌ها ریخته می‌شود. هر چند كه سیاست‌های اسلام‌ستیزانه، ضد مهاجرت و موافق خروج از اتحادیه اروپا، توجه بخش بزرگی از رای‌دهندگان هلندی را جلب نموده است اما نگاه رای‌دهندگان هلندی با آنچه در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریكا رخ داد، متفاوت است.
شبك **1917**انتشار دهنده: سید محمدباقر نوربخش