تهران - ایرنا - نیویورك تایمز با ذكر اینكه انگیزه رئیس جمهوری تركیه در جنگ كلامی با آلمان و هلند، تقویت احساسات ملی رای آوردن اختیارات مطلقه اش در همه پرسی آینده قانون اساسی است، نوشت: امكان دارد این شیوه رفتاری دستمایه كاندیداهای ضد مهاجرت و ضد مسلمانان در انتخابات هلند شود.

روزنامه آمریكایی امروز (چهارشنبه) در آغاز سرمقاله خود نوشت: 'رجب طیب اردوغان' رئیس جمهوری تركیه جنگ كلامی زشتی را علیه دو تن از متحدانش در 'ناتو' شامل آلمان و هلند راه انداخته است.
نیویورك تایمز در ادامه این سرمقاله افزود: انگیزه نهان اردوغان از این رویه كاملا واضح است. وی امیدوار است با بالا گرفتن نزاعش با اروپا، احساسات ملی داخل كشور جریحه دار شود و نظر مردم موافق همه پرسی قانون اساسی باشد كه 16 آوریل (27 فروردین) برگزار خواهد شد. اگر این همه پرسی رای بیاورد و به تصویب برسد، قدرت مطلقه استبدادی رئیس جمهوری كه همین حالا هم فوق العاده قوی است بی حد و حصر خواهد شد .
جدال سیاسی از آنجا شروع شد كه مسئولان هلندی شنبه گذشته به وزیر امور خارجه تركیه اجازه پیاده شدن از هواپیما و فرود در خاك هلند را ندادند. این مقام ترك قصد حضور در یك راهپیمایی در 'آمستردام' را داشت كه قرار بود در حمایت از اردوغان برگزار شود.
مسئولان هلندی خانواده وزیر را هم روز یكشنبه راهی وطن كردند و به آنها اجازه حضور در راهپیمایی را ندادند.
اردوغان در واكنش به این اقدام هلند گفت كه هلند باید تاوان این 'رفتار بی شرمانه' با وزیر خارجه تركیه را بپردازد. تركیه به سفیر هلند در تركیه كه در آن حین خارج از محل ماموریتش بود توصیه كرد كه به آنكارا بازنگردد.
اردوغان با عصبانیت تمام، دولت هلند را 'بازمانده نازی ها' خواند.
رئیس جمهوری تركیه در 5 مارس (15 اسفند) هم صحبتی خشمگینانه نثار آلمان ها كرد و آنها را به اجرای 'شیوه نازی ها' متهم كرد.
علت آن هم این بود كه دو وزیر تركیه ای مجبور شدند به دلائل امنیتی سفر خود به آلمان و حضور در یك تجمع طرفداران اردوغان در این كشور را لغو كنند، چون دولت گفت كه نمی تواند امنیت جانی آنها را در این سفر تضمین كند.
امكان دارد شیوه خصمانه ای كه اردوغان در قبال اروپا سرلوحه رفتار خود قرار داده است، در نهایت امر دستمایه سیاسی مغتنمی در دستان كاندیداهای ضد مهاجرت و ضد مسلمانان در هلند واقع شود .
كشور هلند امروز شاهد انتخابات سراسری است و همین انتخابات قرار است در ماههای آوریل و مه (فروردین و اردیبهشت 96) در فرانسه و در سپتامبر (شهریور 96) هم در آلمان برگزار شود.
'خیرت ویلدرس' كاندیدای راست افراطی هلند دوشنبه این هفته (پریروز) خواستار اخراج سفیر تركیه از آمستردام شد. او ضمن آن گفت همه كسانی كه روز شنبه این هفته در راهپیمایی پرچم تركیه را به اهتزاز درآوردند هلندی نیستند بلكه تركیه ای اند.
اما این گونه صحبتها و دیدگاهها در تضاد آشكار با جامعه باز اروپاست.
هم اكنون در كشور آلمان حدود سه میلیون شهروند تركیه ای تبار زندگی می كنند و در هلند هم 400 هزار شهروند ترك تبار اقامت دارند .
وانگهی اتحادیه اروپا بزرگ ترین شریك تجاری تركیه است و تركیه نیز نظیر خود این اتحادیه نیازمند یك 'ناتو'ی قوی و متحد است.
'ینس استولتنبرگ' دبیر كل ناتو در همین محور هم گفته است كه همه متحدانش را تشویق خواهد كرد به هم احترام متقابل قائل باشند، آرامش خود را حفظ كنند و رویكرد و دیدگاههایی سنجیده مطرح كنند.
و اما 'مارك روته' نخست وزیر هلند در قبال این بحث و جدل هم موضعی دوستانه گرفته و گفته است 'كماكان سعی می كنیم تنش پیش آمده را آرام كنیم، اما پرواضح است كه تنش زدایی نیازمند همكاری متقابل است'.
آقای اردوغان حركت بعدی را شما باید انجام دهید.
اروپام**1591**1479
مترجم:اقدس السادات حسینی **ناشر:حسن سالك رضائی