به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا، محمد تقی احمدی روز چهارشنبه در دومین نشست خبری هیات ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسكو كه در دانشگاه تربیت مدرس تهران برگزار شد، افزود: امیدواریم در روزهای پایانی سال جاری اخبار امید بخشی را برای ملت ایران در قبال ماموریتی كه به این هیات واگذار شده است ارائه دهیم و همچینن بتوانیم پاسخدهی مناسب به مردم و مسئولین در حد اطلاعاتی كه تاكنون فراهم كرده ایم داده باشیم.
وی ادامه داد: در دومین نشست این هیات اصرار داریم كه به نحوی در مراحل مختلف اطلاعات را برای جامعه و رسانه در حد امكان و از نظر شرایط قانونی اطلاع رسانی كنیم تا مسئولیت هیات در اذهان جامعه زمینه ساز توجه و شنیدن آن را فراهم كرده باشد.
رئیس هیات ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسكو اظهار كرد: در این دو نشست تاكنون یكی دو مورد اطلاعات مطبوعاتی داشتیم و در این خصوص هم از حضور رسانه ها تشكر می كنیم كه منابع خبری خوبی را برای هیات فراهم كردند تا برای تكمیل اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد.
احمدی اعلام كرد، این هیات با تشكیل 6 كمیته كارش را از 11 بهمن 95 آغاز كرد و امیدواریم ظرف 2 ماه زمانبندی كه از طرف ریاست جمهوری برای این هیات تعیین شده است گزارش ها به موقع ارائه شود.
رئیس دانشگاه تربیت مدرس افزود:این هیات تاكنون 80 درصد در كارش پیشرفت داشته و همه كمیته های تخصصی شامل مهندسی سازه، آتش، حقوق، اجتماعی، مدیریت بحران، بیمه ، بررسی ریسك (خطر پذیری) و تلفیق كارشان را در حد گزارش تخصصی پایان داده اند.
وی خاطرنشان كرد: 95 درصد گزارش های تخصصی آماده شده اما باب این گزارش ها بسته نشده است.
احمدی اظهار كرد: در همین شرایط پویا، تلفیق گزارش ها انجام شده و تا حد 50 درصد نیز پیش رفته و در این خصوص جلسات متعدد و سنگینی برگزار شده است و با اتفاق اعضای هیات، تلفیق انجام شد.
احمدی توضیح داد: در این خصوص روش علمی رعایت شده و در مورد مفاهیم نیز اتفاق نظر شكل گرفته است.
رئیس هیات ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسكو افزود: حدود 120 تا 130 نفر همكار داشتیم كه زیر مجموعه كمیته ها بودند و خیلی كارها جنبه علمی، فنی، مهندسی، سنجش افكار و مصاحبه گروه های اجتماعی داشتیم و برخی مسائل نیز حقوقی و تخصصی بودند.
**با 27 سازمان و شخصیت حقوقی مكاتبه داشتیم
وی گفت: این كار بسیار وسیع بود و در عین حال زمان نیز كوتاه بود. با 27 سازمان و شخصیت حقوقی، وزارتخانه ها، شخصیت های حقوقی مانند مالكان ساختمان و اصناف مكاتبه داشته ایم.
احمدی ادامه داد: با بسیاری از مسئولان ارشد سازمان ها به صورت حضور در هیات در حضور اعضا مصاحبه شده است تا نظرات آنها مستقیم دریافت شود.
وی اضافه كرد همچنین در ادامه كار، هیات همكاری ارزنده ای نیز با وزارت اطلاعات داشتیم كه مسائل امنیتی كه شاید بررسی امنیتی جانبی و خاصی داشتند به ما كمك كردند تا شایعات كه خیلی مشهود نیست شفاف شود و همچنین با قوه قضاییه و دادستان تهران هم تعامل داشتیم و این تعامل ادامه دارد.
وی ادامه داد: اطلاعات، حاصل شده و تاكنون جمع بندی و تلفیق آنها انجام شده و چنانچه نكات جدید هم كشف شود مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
رئیس دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به اینكه مسائلی كه مطرح شده –كه شاید برای افكار عمومی مفید باشد- گفت: اكنون یك گزارش توسط مهندسان و معماران حقیقت یاب حادثه 11 سپتامبر جمع آوری شده كه هم برای ما ارسال شده و هم در سطح جامعه منتشر شده است.
وی اضافه كرد: از نظر ما این گزارش بر پایه محكمی نیست و اطلاعات پایه ای آن بسیار متفاوت است با اطلاعات بازسازی شده این ساختمان كه به یقین برسیم و نشان می دهد این اطلاعات با اطلاعات پایه ای تفاوت دارد.
وی تاكید كرد: این هیات ویژه می گوید كه این گزارش قابل استناد نیست و در زمینه علت یابی و نحوه گسترش آتش و تخریب و فرو ریزش ساختمان كه با گروه های توانمندی كه هیات به كار گرفته و میسر شده است و همچنین با مدل سازی كامل با استفاده از آوار و نقشه های محدودی كه قبل از ریزش موجود بود و همچنین نقشه هایی كه با همت جوانان توانمند ما تولید شد و با نمونه برداری از آوار و آزمایش نوع اسكلت ساختمان كه به نقشه قابل اعتمادی رسیدیم و مدل های ما كه مبنای ریاضی داشت بسیار متفاوت است.
**فروریزش ساختمان پلاسكو در سه مرحله انجام شد
احمدی در خصوص فروریزش ساختمان پلاسكو گفت: این فروریزش در سه مرحله انجام شد كه مرحله اول آن شامل طبقات 10 و 11 و بصورت محدود در شمال ساختمان بود.
وی ادامه داد: مرحله دوم یك ساعت و اندی بعد حدود ساعت 11 ، فروریزش انجام شد كه شامل نیمه شمال ساختمان از بالاترین طبقات تا نزدیك ترین طبقات به همكف و به صورت ناگهانی به وقوع پیوست.
احمدی ادامه داد: مرحله سوم 20 دقیقه بعد بود كه تمام ساختمان ریزش كرد .
احمدی اضافه كرد: با توجه به مدل های ساخته شده و محاسبات كه به تائید نسبی رسیده كه این كار ، كاری ارزنده در سطح ملی و جهانی است می توان گفت كه شروع آتش در اثر سهل انگاری در واحد 10 تا 12 در فروشگاه نسترن آغاز شد كه با تاخیر به آتش نشانی اطلاع داده شد.
وی ادامه داد: به همین دلیل فرصت از دست رفت و به دلیل وجود البسه و كالای زیاد و همچنین سقف كاذب ، آتش گسترش سریع داشت.
**پاسخ به شبهه انفجار
وی درباره شبهه انفجار ساختمان نیز گفت: در بعضی از عكسها و فیلمها نیز گفته میشود كه صداها و حبابهایی وجود داشته است. از حدود نیم ساعت قبل از ریزش ساختمان صداهایی شبیه انفجار به صورت یكی پس از دیگری شنیده شده و بسیاری از آتشنشانان هم این گمان را داشتند كه شاید به خاطر كپسولهای گاز و یا انفجار بود.
احمدی اظهار كرد: بررسیهای ما نشان میدهد كه این صداها در فروریزش دوم و سوم كه همراه باپرتاب اشیاء بوده به احتمال قریب به یقین به دلیل سقوط ناگهانی سقفها و رها شدن بخشهایی از آنها به روی یكدیگر بوده و چون ساختمان از نظر بار قائم در شرایط عادی نبوده و اضافه بار داشته، با وقوع آتش و نرم شدن فولاد و كاهش تحمل اسكلت فولادی این سقفها به صورت قطعات بزرگ سقوط میكردند و صدای برخورد شدید و فشار سنگین ناشی از تراكم هوای بین طبقات به صورت موج انفجار قطعات را از پنجره به بیرون پرتاب میكرد.
وی ادامه داد: این موضوع امر جدیدی نیست و در بسیاری از فروریزشها دیده شده است، حتی حباب آتشی كه از پنجره به بیرون آمد هم قابل توجه است، ضمن اینكه آثار انفجاری هم در این ساختمان یافت نشد.
**پلاسكو تا سال 90 بیمه بود
رئیس هیات ویژه گزارش ملی بررسی حادثه پلاسكو با بیان اینكه به ابتكار هیات مدیره پلاسكو این ساختمان تا سال 90 به طور كامل در برابر حریق بیمه بود، گفت: اما از آن سال به بعد شركت بیمه به دلیل شواهدی كه دیده منصرف شده است و مساله دیگر مسئولیت سازمانهایی مانند شهرداری تهران،آتشنشانی،مدیریت بحران و دیگر سازمان ها است كه در اجرای مسئولیتهای خود ابهاماتی داشتند و با توجه به آیین نامهها ابهاماتی بود كه چقدر میتوانند در این زمینه موثر باشند و این نظام ناقص مسئوولیت پذیری را نشان میدهد و اكثر قریب به اتفاق سازمانها احساس دیگری داشتند كه سازمان دیگری مسئولیت دارد و امیدواریم نظام مسئولیت در آینده شفافتر بیان شود و سازمان ها نیز پاسخگو باشند.
**در نیمه اول 96 گزارش نهایی اعلام خواهد شد
وی ابراز امیدواری كرد كه در نیمه اول 96 گزارش را تقدیم رئیس جمهور كنند تا از سوی رییس جمهور به صورت مفصل مورد استفاده قرار بگیرد.
احمدی در پاسخ به سئوالی درباره علت حادثه گفت: در مورد علت و اینكه چه كسی با چه مكانیزمی این حادثه را رقم زد ابزاری نداشتیم جز استفاده از صحبتهای افرادی كه آنجا بودند و اخیرا هم قوه قضاییه با استناد به اقرار دو كارگر آن را اعلام كرد كه دو كارگر پس از اتصالی سیم برق غیر مجاز، ترسیده بودند و فكر میكردند میتوانند با كمك دیگران آن را اطفاء كنند و به همین دلیل فرصت طلایی را از دست دادند.
رئیس هیات ویژه گزارش ملی حادثه پلاسكو در پاسخ به سئوال دیگر درباره نحوه مدیریت بحران پس از حادثه و صدور دستور تخلیه آتشنشانان گفت: در حال حاضر خیلی نمیخواهیم درباره مدیریت بحران و نحوه مدیریت حادثه وارد شویم، اما در گزارش نهایی تمامی این موارد به صورت دقیق و اینفوگرام اعلام خواهد شد.
وی ادامه داد: اكثر تلفات جانی این حادثه از میان آتشنشانان بود، آتشنشانان فداكار ما در شرایطی كه پله اضطراری و راه فرار وجود نداشت از جان خود مایه گذاشته و كمبودها را با جان خود جبران كردند. شاید اگر این حادثه در كشور دیگری رخ داده بود در دقایق پایانی آتشنشانان خودشان را نجات میدادند اما آتشنشانان ما فداكاری كردند.
وی تصریح كرد: اما در مجموع زمان تخلیه و كنترل جمعیت به صورت موفقیت آمیز نتیجه داد.
**جزئیات دیدار هیات ویژه پلاسكو با قالیباف
وی در پاسخ به سئوال دیگر درباره جزئیات دیدار هیات ویژه با شهردار تهران اظهاركرد: بخاطر گرفتاریهایی كه شهردار تهران داشتند، این جلسه با تاخیر برگزار شد اما در فضایی صمیمانه برگزار شده و نزدیك به 3.5 ساعت به طول كشید و شهردار تهران و معاونانشان كمال توجه را به این موضوع داشته و در تعامل با هیات بودند و ما از پاسخهایی كه از ایشان دریافت كردیم به نتایج بهتری دست یافتیم كه در گزارش نهایی اعلام خواهد شد.
وی در پاسخ به سئوالی دیگر درباره اعلام دو كارگر به عنوان مقصر این حادثه گفت: آن دو نفر خطایی را مرتكب شدند و ممكن است افراد دیگری هم این خطا را مرتكب شده بودند در این ساختمان اما حالا اقدام اینها باعث این حادثه شد كه باید پاسخگوی مسئولیت و خطای خود باشند ،اما اگر آن سازمانها و نهادهای مسئولی كه در این زمینه مسئولیت داشتند، به موقع و به درستی به مسئولیت خود عمل میكردند، قطعا یك آتش سوزی محدود میتوانست كنترل شده و به یك فاجعه تبدیل نشود.
احمدی با اشاره به بررسی هیات ویژه در مورد فرهنگ ایمنی، گفت: از حدود 4 هزار و 600 واحد( اداری ،تجاری و مسكونی ) سنجشی انجام شد كه نشان داد 81 درصد هیچگونه آموزش ایمنی مشخصی ندیدهاند.
وی ادامه داد: حدود 74 درصد مردم به یاد ندارند كه از رسانهها اعم از صداوسیما و خبرگزاریها و مطبوعات ،برنامههای آموزشی دیده باشند و همچنین حدود 63 درصد خانهها و واحدهای مسكونی هیچگونه ابزار اطفای حریق را در دسترس ندارند.
رئیس دانشگاه تربیت مدرس اضافه كرد: حدود 7.6 درصد خانهها ابزار اعلام حریق دارند و تنها 29 درصد واحدهای مسكونی ما كپسول آتشنشانی داشته و تنها 5.4 درصد واحدهای ما در مجاورت شیلنگ و باكس آبرسانی آتشنشانی قرار دارند.
رئیس دانشگاه تربیت مدرس گفت : سازمانهای مردم نهاد فعال در حوزه ایمنی بسیار كم است و حتی رسانهها و مطبوعات هم صفحه یا بخشی كه به صورت حرفهای به ایمنی بپردازد ندارد و ژورنالیسم ایمنی و حوادث در مطبوعات ما غایب است.
وی درباره شرایط ایمنی ساختمان پلاسكو نیز گفت: شرایط پلاسكو با توجه به شرایطی كه مهندسان وقت برایش طراحی كرده بودند میتوانست ادامه داشته باشد اما نباید فعالیت و بار آن تغییر میكرد.
** ضرورت حضور افسر ایمنی در ساختمانهایی مانند پلاسكو
احمدی با تاكید بر اینكه مجموعههایی مانند پلاسكو حداقل یك افسر ایمنی باید داشته باشند، گفت: این فرد با تیم ایمنی دستورالعملهای ایمنی ساختمان را ابلاغ خواهد كرد و در استخدام مدیریت همان مجموعه خواهد بود.
وی درباره اعلام تعداد جانباختگان این حادثه نیز گفت: ما چندان وارد این موضوعات نشدیم اما احتمال كمی وجود دارد كه یك یا دو نفر دیگر در این حادثه جان باخته باشند كه بررسیها از سوی نهادهای مربوطه در حال انجام است.
اجتمام(3)**2181**1569** خبرنگار: ناهید حاجی خانی **انتشار: علی حبیبی
*آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej
تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۲
تهران - ایرنا - رئیس هیات ویژه گزارش ملی بررسی حادثه ساختمان پلاسكو گفت: هیچگونه انفجار و عمدی در حادثه پلاسكو در كار نبوده و گزارش نهایی این حادثه نیمه اول فروردین 96 اعلام می شود.