سنندج- ايرنا- هفته نامه روژمان در مطلبي با عنوان' وضعيت زنان آسيب ديده در كردستان سفيد است' مصاحبه اي با معاون اجتماعي اداره كل بهزيستي استان كردستان انجام داده است كه در كنار وضعيت زنان آسيب ديده به مسائل كودكان كار هم مي پردازد.

به گزارش ايرنا در اين مصاحبه كه توسط سميرا مرادپور انجام شده آمده است: پديده كودكان خياباني، يكي از مشكلات آسيب زاي اجتماعي است كه از ديرباز در سراسر جهان وجود داشته و در سال هاي اخير به دلايل گوناگون در كشور ما نيز افزايش يافته است.
ضرورت توجه به كودكان خياباني چالشي است كه در كشور ما مدتي مورد انكار بوده و اينك به عنوان يك واقعيت پذيرفته شده است. از عوامل مؤثر در بروز و ظهور اين پديده مي توان به عوامل اقتصادي، فرهنگي ، اجتماعي، خانوادگي و فردي اشاره كرد.
در حال حاضر در كشور ما، سازمان بهزيستي مسئول ساماندهي كودكان خياباني است كه با همكاري نهادها و سازمان هاي ديگر اين وظيفه را انجام مي دهند. اين پديده در حال حاضر از شهرهاي بزرگ مانند: تهران، اصفهان، شيراز و مشهد به شهرهاي كوچك نيز سرايت پيدا كرده است كه كردستان از اين قضيه مستثني نيست.
در زمينه حمايت از كودكان كار و زنان آسيب ديده و در معرض آسيب، معاونت اجتماعي بهزيستي وارد عمل شده و براي پيشگيري از اين آسيب ها و مقابله با آن، ساماندهي افراد آسيب ديده و در معرض آسيب اقداماتي را انجام مي دهد.
براي اطلاع از عملكرد معاونت اجتماعي سازمان بهزيستي در كردستان با محسن شجاعي معاون اجتماعي اداره كل بهزيستي استان كردستان گفتگويي انجام داديم ماحصل آن در ادامه مي آيد.
**معاونت اجتماعي بهزيستي در كردستان در راستاي ساماندهي زنان آسيب ديده و درمعرض آسيب چه اقداماتي انجام داده است؟
زناني كه در معرض آزار و اذيت اجتماعي و خانوادگي قرارمي گيرند، آسيب ديده تلقي مي شوند. در سنندج دو مركز با عنوان خانه سلامت و خانه امن داير شده است و اين مهم بصورت محدود نيز در شهرستان سقز فعال مي باشد.
مراجعين از طريق نيروي انتظامي و دادگستري پذيرش و به اين مراكز ارجاع داده مي شوند؛ در اين مراكز نگهداري، اقدامات حمايتي از جمله روانشناسي، معاينات پزشكي، درماني، مددكاري براي آنان انجام مي گيرد و بصورت كنترل شده در سطح شهر نيز امكان تردد آنان وجود دارد.
اين افراد پس از ارجاع به اين مراكز با فراهم كردن زمينه اشتغال و ازدواج آنان، زمينه براي بازگشت به آغوش جامعه و خانواده فراهم مي شود؛ بطور ميانگين در محدوده زماني 6 ماه اين افراد به زندگي عادي خود باز مي گردند.
در اين مراكز 8 الي 10 نفر در سطح استان در مراكز نگهداري مي شوند. اين آمار نسبت به جمعيت استان درصد بسيار پاييني است و خوشبختانه كردستان در اين حوزه جزء استان هاي پاك در سطح كشور است.
**فعاليت اورژانس اجتماعي را تشريح كنيد.
اورژانس اجتماعي با هدف مداخلات به موقع در راستاي كنترل آسيب هاي اجتماعي ، در دهه ي 70 در سطح كشور ايجاد شده و در كردستان اين مهم از سال 79 راه اندازي شده است.
اورژانس اجتماعي در مشكلات خانوادگي و فردي ورود پيدا مي كند. افراد به مراكز ارجاع داده مي شوند و به آنان مشاوره ارائه مي شود؛ خدمات اجتماعي سيار تلفن 123 بصورت شبانه روزي به همشهريان خدمات ارائه مي دهد.
در زمينه ي كودكان كار، دختران فراري، همسر آزاري، كودك آزاري، خودكشي و اختلافات زوجين مداخله صورت مي گيرد.
اورژانس اجتماعي در سنندج، سقز و بانه فعال است ؛ در مريوان يك بخش از اورژانس فعال بوده و در سال 96 شاهد راه اندازي اورژانس اجتماعي در بيجار، قروه و مريوان خواهيم بود.
**براي ساماندهي كودكان كار در سطح استان چه اقداماتي اجرايي شده است؟
ساماندهي كودكان كار با هدف پر كردن اوقات فراغت و كاهش حضور آنان در خيابان در چند بخش صورت مي گيرد. بخشي از اين اقدامات بصورت مقطعي در فصل تابستان براي ساماندهي اوقات فراغت اين كودكان و فراهم كردن فضايي براي شادابي و آموزش آنان در دستور كار قرار گرفته و اجرايي شده است.
طي سال گذشته 130 كودك شناسايي شده و با ثبت نام در كلاس هاي آموزشي و پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي تا حدودي در راستاي كاهش اين پديده اين اقدامات موثر واقع شده است.
بخشي از امور نيز به سازمان هاي مردم نهاد واگذار شده است؛ در زمينه ارائه مشاوره به خانواده كودكان عملكرد مثبتي داشته و فعاليت بخش غير دولتي در اين زمينه تاثيرگزار بوده است.
بخش ديگر اقدامالت حمايتي از كودكان كار بصورت مستمر در طول سال در مراكز آموزشي كودك و خانواده كه در شهرستان سنندج داير است اجرا مي شود.
اين مركز كودكان را شناسايي كرده و با همكاري موسسات خيريه و مددكاري اين كودكان را جذب كرده و ضمن برقراري ارتباط با خانواده، امكان تحصيل كودكان را تسهيل و فراهم مي كنند.
تاكنون 70 كودك 9 تا 18 ساله از اين طريق در مدارس ثبت نام به عمل آمده است. پس از پابان 18 سالگي اين افراد خدماتي از قبيل ارائه تسهيلات، مشاوره و كمك هاي ديگر دريافت مي كنند.
مركز خانواده و كودك در شهرستان ها به دليل عدم نياز، داير نيست، اين مهم فقط در شهرستان سنندج فعال است.
**در راستاي ساماندهي كودكان كار همكاري ارگان ها و سازمان هاي متولي امر را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
نيروي انتظامي، استانداري، دادگستري، علوم پزشكي و سازمان فني و حرفه اي متوليان اصلي در ساماندهي اين حوزه هستند و تعامل خوبي با بهزيستي دارند.
در تشكيل پرونده بهداشتي و پزشكي، برگزاري دوره هاي آموزشي و فني بصورت رايگان، شناسايي كودكان و رسيدن به اهداف معاونت اجتماعي در اين حوزه عملكرد مثبتي دارند.
**دليل بروز اين پديده و راهكار مقابله و پيشگيري از آن چيست؟
آسيب هاي اجتماعي نياز به مداخله تئوري دارند. يكي از اصلي ترين دليل حضور كودكان كار مشكلات مالي خانواده است؛
دليل ظهور اين پديده از خانواده نشات مي گيرد. با سرمايه گذاري در استان و اشتغالزايي مشكلات اقتصادي حل مي شود و بدين ترتيب از حجم آسيب هاي اجتماعي نيز به ميزان قابل توجهي كاسته خواهد شد.
آموزش به خانواده ها، مبني بر اينكه متقاعد شوند درآمد ناچيز كودك گره اي از مشكلات را باز نمي كند و در خيابان خطرات جدي كودك را تهديد مي كند؛ رسانه نيز مي تواند در راستاي افزايش آگاهي و اطلاع رساني در اين حوزه به خانواده ها، در راستاي كاهش اين پديده موثر واقع شوند.
6108