تاریخ انتشار: ۳۰ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۵

تهران - ایرنا - مطالعات نشان‌می‌دهد تمام مشكلات مربوط به سیستم گوارشی و اختلال در هضم غذا، به نوع تغذیه و عادت‌های غذایی مربوط است. معده و روده مانند بسیاری از اندام داخلی بدن، نیاز به شستشو دارند و این پاكسازی با مصرف یا عدم مصرف و ترك عادت‌های غلط غذایی میسر است.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا، برخی مواد غذایی علاوه بر تقویت سیستم گوارشی، به سهولت هضم غذا كمك می كنند. عملكرد صحیح سیستم گوارشی نه تنها بر سلامت عمومی بدن موثر است؛ بلكه تاثیر بسزایی در بهبود خلق و خو دارد. در ادامه به برخی از این مواد غذایی اشاره شده است:
-نعناع
نعناع به صورت تازه یا خشك، یكی از مهمترین مواد غذایی برطرف‌كننده سوء هاضمه است. نعناع همچنین به تقویت معده كمك می‌كند و بهتر است به صورت ناشتا یا قبل از خواب استفاده شود.
-چای عسل و آبلیمو
تركیب یك قاشق چایخوری عسل، یك قاسق چایخوری آب لیموی تازه به همراه زنجبیل در چای، معجونی فوق‌العاده برای رفع سوء هاضمه است. بهتر است این تركیب به صورت ناشتا یا قبل از خواب استفاده شود.
-آب ولرم
یكی از مهمترین روش‌های شستشوی معده و روده، آب رسانی مداوم به بدن است. كم آبی بدن اثرات مخربی بر عملكرد و سلامت تمام اعضای بدن، به ویژه روده، معده، كلیه، كبد و مغز دارد. بنابراین توصیه شده است روزی حداقل 8 لیوان آب نوشیده شود، یك لیوان قبل از خواب و یكی به محض بیدار شدن از خواب باشد. نوشیدن آب نیم ساعت قبل از غذا توصیه شده است و صرف آب یخ یا آب حین غذا ممنوع است.
مطالعات جدید نشان می‌دهد آب ولرم علاوه بر شستشوی سیستم گوارشی، به سوخت و ساز بدن كمك می‌كند و مهمترین روش برای مبارزه با گرفتگی و سوزش سر معده است.
-لیمو
اضافه كردن آب لیموی تازه به غذا و سالاد، یكی از روش‌های فوق العاده دفع سموم بدن و كمك به هضم غذاست.
-آلوئه ورا
نوشیدن عصاره آلوئه ورا به صورت ناشتا به هضم غذا و دفع سموم كمك می‌كند.
-مصرف میوه، سبزی و غلات كامل
مصرف مواد غذایی حاوی فیبر یكی از فاكتورهای سلامت روده و معده است. میوه‌ها و سبزیجاتی مانند توت فرنگی، انبه، آووكادو، غلات سبوس‌دار، اسفناج، گل كلم، هویج، سبوس گندم، سیب، كلم بروكلی، لوبیا، انجیر، گلابی و كشمش و آلوی خشك حاوی مقادیر بالای فیبر هستند. بدن در روز به 20 تا 25 گرم فیبر نیاز دارد. فیبر علاوه بر سهولت در عملكرد سیستم گوارشی، احتمال ابتلا به سرطان‌های مری، معده و روده را كاهش می‌دهد. مصرف سبزیجات با برگ تیره و سبزیجات زردرنگ نیز به سلامت روده و معده كمك می‌كند.
- افزایش باكتری‌های خوب برای سلامت روده و معده
یك خانواده خاص از باكتری ها، پروبیوتیك (Probiotics) نام دارند. این باكتری ها در حین فرآیند هضم زنده باقی می‌مانند و برای سلامتی بسیار مفید هستند؛ همچنین این مواد باعث افزایش جمعیت باكتری های سالم در بدن و به خصوص دستگاه گوارشی می‌شوند.
این باكتری ها سبب جلوگیری از انواع عفونت می شوند و با تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامت دستگاه گوارش، سلامتی را تضمین می كنند.
تحقیقات دیگری نشان می دهد كه این باكتری ها به سوزاندن چربی كمك می كنند و با كاهش مقاومت بدن نسبت به انسولین، در پیشگیری از بیماری دیابت موثر هستند. درمان روده تحریك پذیر، اسهال های عفونی، برخی از بیماری های پوستی و افزایش بهداشت دهان و دندان از دیگر فواید این باكتری ها هستند.
از بین مواد غذایی شناخته شده، ماست حاوی بیشترین مقدار پروبیوتیك است. سیب، موز، توت، كشمش، انواع سبزی، پیاز، سیر، تره فرنگی، عدس، نخود، لوبیا، ذرت، بادام، عسل و چای سبز نیز حاوی این باكتری هستند.
-استفاده از ادویه‌هایی مانند هل، دارچین، رازیانه، جوز هندی، زیره و زنجبیل در غذا
این ادویه ها علاوه بر تقویت سیستم گوارشی، به هضم غذا كمك می‌كنند.
-رژیم عذایی مدیترانه‌ای
رژیم مدیترانه ای به طور معمول شامل چربی های اشباع نشده مانند روغن زیتون، آجیل و آووكادو، همراه با سبزیجاتی مانند كرفس، اسفناج و هویج است. ماهی نیز اهمیت ویژه ای در این رژیم غذایی دارد.

***توصیه هایی برای عملكرد بهتر سیستم گوارشی
- تا دوساعت پس از صرف غذا دراز نكشید
دراز كشیدن بلافاصله پس از صرف غذا یكی از مهمترین دلایل ریفلاكس و افزایش اسید معده است.
ریفلاكس اسیدی یك اختلال گوارشی است و به بازگشت محتویات و اسید معده به مری گفته می شود. دلیل اصلی بروز این بیماری، اختلال در عملكرد اسفنكتر تحتانی مری (LES) است. این حلقه ماهیچه ای مانع از برگشت محتویات معده به مری می شود.
برخی از دلایل تشدید ریفلاكس عبارتند از :
• سیگار كشیدن
• با عجله غذا خوردن
• مصرف كردن غذاهای چرب و پرادویه
• پوشیدن لباس های تنگ
• مصرف غذاهای تحریك كننده اسید معده مانند : گوجه فرنگی، آب مركبات، چای و قهوه، پیاز، سیر، نوشابه های گازدار
• نوشیدن مایعات
• عدم تحرك
- طبق برنامه عذا بخورید
محققان بر این باورند كه صرف سه وعده غذا به طور منظم برای سلامت دستگاه گوارشی ضروری است. به هیچ عنوان وعده‌های غذایی را حذف نكنید و سعی كنید هر روز در زمان مشخصی غذا میل كنید. وعده شام باید سبك باشد و حداقل 4 ساعت قبل از خواب میل شود.
- ورزش منظم فراموش نشود
ورزش منظم و به ویژه ورزش هایی مانند یوگا و پیلاتس، به حركت منظم روده و معده كمك می كنند و از بروز یبوست و مشكلات مشابه جلوگیری می‌كنند. ورزش یكی از مولفه‌های ضروری هضم غذاست.
-با غذاهای چرب و سرخ‌كرده خداحافظی كنید
چربی و غذای سرخ‌شده یكی از مهمترین دلایل ناراحتی معده و سندرم روده تحریك‌پذیر است.
-غذای تند را با احتیاط مصرف كنید
ادویه‌های تند یكی از مهمترین دلایل سوزش سر معده هستند؛ به علاوه پوشش مری را تحریك می‌كنند.
-میزان نوشیدنی‌های كافئین‌دار را كاهش دهید
- آهسته غذا بخورید و مواد غذایی را خوب بجوید
-مصرف شیرینی‌جات را كاهش دهید
-سیگار را كنار بگذارید
-لبنیات پرچرب مصرف نكنید
-فست فود و غذای آماده نخورید
منابع:
ایندیا تایمز
پازیتیو مدیكیشن
پایگاه خبری هلث
علمی (6) **9259* 1823
مترجم:سپیده كاشانی**انتشاردهنده: طاهره نبی اللهی