تقارن نوروز امسال را با ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) را گرامي مي داريم و اميدوار هستيم به بركت اين تقارن سال آينده، سال پربركتي براي ملت ايران، مردم عزيز، فهيم و متدين كشورمان باشد.
در نوروز 96، سالي پر از موفقيت ها در زمينه علم و دانش، صنعت و تجارت، عمران و آبادي، صلح وصفا و صميميت بين خانواده ها و اقشار مختلف جامعه را آرزومند هستيم و اميدوار هستيم سال 96 همه مردم ما بويژه جوانان عزيز، تقرب بيشتري به خداوند متعال پيدا كنند.
در مورد نوروز اگر سوال شود كه آيا نوروز يك ريشه ديني دارد يا اينكه فقط يك سنت باستاني ايراني است بايد بگوييم ما كلمه نوروز را در روايات به عنوان 'نيروز' داريم وحتي اين كلمه در مورد حضرت ابراهيم (ع) نيز وارد شده زماني كه حضرت بت ها را شكست، آْن روز به عنوان يكي از روزهاي نوروز مطرح شد.
يا روز عيد غدير خم كه پيامبر اكرم (ص) حضرت علي (ع) را به عنوان جانشين خود از طرف خداوند متعال معرفي كرد و در روايتي از امام صادق (ع) فرمودند:ان يوم النيروز هواليوم الذي اخذ فيه النبي(ص) لاميرالمومنين(ع) العهد بغديرخم.
يا روزي كه در برخي از روايات وارد شده كه رسول خدا، حضرت علي (ع) را به سوي جنيان فرستادند و براي اينكه از آنها عهد و پيمان بگيرند آن به روز به عنوان نوروز ناميده شد.
روز مبعث پيامبر اكرم (ص) مبعوث به رسالت شد و منت خداوند متعال بر بشريت كامل شد و يا روزي ظهور حضرت حجت (عج) در روايات به عنوان نوروز مطرح شده والبته در برخي روايات هم اين تعبير مهم وجود دارد كه روزي نوروز نيست، مگر اينكه ما اهل بيت (ع) انتظار فرج را داريم.
از اين روايات نتيجه مي گيريم كه كلمه نوروز ريشه در روايات ديني ما دارد، البته نزد ايرانيان نيز به عنوان اينكه شروع سال جديد است، اول بهار، شكفتن گل ها، روئيدن درختان و سبزه ها است و از اين جهت كه تحولي در طبيعت ايجاد مي شود اين روز را به عنوان نوروز قرار دادند.
در روايات ما آمده است كه اهل فورس يعني فارس زبانان، مصداق اين نوروز را اول فروردين مي دانند، نكته اي كه ما از مجموعه مطالب استفاده مي كنيم اين است كه هر روزي كه يك حيات و احيايي باشد چه احياء در طبيعت، يا احياء در انسان و چه نزول دين و ظهور حجت عج، در روايات ما نوروز است.
در روايات ما نوروز يك عنوان كلي است كه به هر روزي كه تحول جديدي كه مربوط به بشر و طبيعت يا دين مي شود، به آن روز نوروز گفته مي شود.
نوروز يك مفهوم كلي است كه در طبيعت است، حتي بر اساس برداشت ما، روز ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) در فرهنگ ديني ما نوروز است، روز ولادت حضرت علي (ع)، ميلاد پيامبر (ع) نوروز است.
تعبير از حضرت علي (ع) اين است كه وقتي يك فالوده اي كه مربوط به ايرانيان بود را خدمت حضرت آوردند، حضرت فرمود به چه مناسبت ان را آوردند، عرض كردند امروز اول فروردين نوروز ايرانيان است و فارسيان آن را به عنوان روز اول نوروز مي دانند، حضرت فرمود: سعي كنيد هر روز شما نوروز باشد.
اين تعبير حضرت بسيار دقيق و مهم است، انسان بايد هر روز او بايد با روز ديگر او تفاوت دارد، هر روز انسان بايد روز جديد، حيات و معنويت جديدي باشد، انسان هر روز بايد يك ارزش جديدي را براي خود احيا و ايجاد كند، اميد است به بركت ولادت حضرت زهرا مرضيه (س) هر روز ملت ايران، نوروز باشد و هر روز بتوانند تحولي در ظاهر و باطن خود در امور مادي و معنوي داشته باشند.
*آيت الله محمد جواد فاضل لنكراني رئيس مركز فقهي ائمه اطهار (ع) و عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم
7401/ 6133/ تنظيم : بهمن اطمينان** انتشار دهنده :جعفرمسلمي
تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۷
كلمه نوروز ريشه در روايات ديني ما دارد و نزد ايرانيان نيز به عنوان اينكه شروع سال جديد است، اول بهار، شكفتن گل ها، روئيدن درختان و سبزه ها است و از اين جهت كه تحولي در طبيعت ايجاد مي شود اين روز را به عنوان نوروز قرار دادند.