سبزوار - ایرنا - شهرستان جوین، به عنوان زادگاه و دیار مشاهیر بزرگ با جاذبه های تاریخی و گردشگری و 69 اثر تاریخی آماده استقبال از مسافران و گردشگران نوروزی است.

به گزارش ایرنا، جوین در مسیر ارتباطی استان های گلستان، خراسان شمالی و خراسان رضوی قرار دارد كه از شمال به شهرستان اسفراین در خراسان شمالی، از جنوب به شهرستان سبزوار، از شرق به شهرستان خوشاب و ازغرب به شهرستان جغتای محدود می شود.
این منطقه به علت واقع شدن بین ارتفاعات كوههای آلاداغ در شمال و كوههای جوین در جنوب و عبور راه آهن سراسری تهران-مشهد از مركز آن، موقعیت ویژه ای در جغرافیای اقلیمی و اقتصادی خراسان دارد.
شهر تاریخی آق قلعه، بنای مقبره امامزاده قاسم (ع)، بقعه تاریخی امامزاده هفت معصوم كروژده، آرامگاه سعدالدین حمویه جوینی و آرامگاه خواجه نجم الدین كبری از جمله آثار فاخر تاریخی شهرستان جوین است.
همچنین از جاذبه های طبیعی شهرستان جوین می توان به آبشار بید، سد یام و مجموعه گردشگری روستای بیدخور اشاره كرد.

*شهر تاریخی آق قلعه
بنا به شواهد باستان شناسی شهر تاریخی آق قلعه در این شهرستان قرار دارد كه معماری بناهای آن به سبك ایلخانی و تا حدودی شبیه به سلطانیه زنجان است.
آق قلعه شامل یك ایوان ورودی بزرگ و رفیع منتهی به گنبد بزرگ و عظیم و دو شبستان عظیم شرقی و غربی در اضلاع غرب و شرق گنبد خانه است كه حدود 70 درصد آن تخریب شده است.
همچنین مسجد آق قلعه در واقع شبستانی از یك مسجد به نسبت بزرگ در عصر ایلخانی بوده است كه درغرب شهر نقاب واقع شده است.

*آرامگاه خواجه نجم الدین كبری
بنای آرامگاه واقع در روستای زیرآباد در هسته مركزی یك مجموعه معماری است كه منتسب به خواجه نجم الدین كبری، عارف نامی و بنیانگذار مسلك كبرویه است.
این بقعه دارای طرحی شانزده ضلعی است كه گنبدی بر فراز آن قرار دارد و پیرامون بنا را چهار طاقی قرار گرفته است. قدمت این بنا به دوره سلجوقی و سده ششم هجری می رسد و در هفت كیلومتری شهر نقاب قرار دارد.

*امامزاده هفت معصوم كروژده
بقعه این امامزادگان در شمال روستاي كروژده از توابع شهرستان جوین واقع شده است. پلان بنا، از بیرون هشت ضلعي است و ساقه گنبد با عقب نشیني نسبت به دیوار اصلي، شانزده ضلعي‏ و قدمت بنا، با توجه به اسلوب معماري و حجم بنا، مربوط به دوره تیموري است.
در كتاب مرآة البلدان در باره این بنا آمده كه هفت تن از امامزادگان در این قلعه مدفون‏اند و سلاطین صفویه گنبد و ایواني در آنجا ساخته اند.

*بقعه امامزاده قاسم
بقعه منسوب به مدفن امامزاده قاسم در فاصله پنج كیلومتری شهر نقاب قرار دارد و ساختار معماری آن ویژگی ابنیه دوره تیموری را القاء می نماید. نمای بیرونی آرامگاه هشت ضلعی است كه در ضلع جنوبی آن ایوان با پوشش گنبدی و سكوهای طرفین واقع شده است.

*آرامگاه سعد الدین حمویه
سعدالدین حمویه از جمله عرفای بزرگ خراسان در سده هفتم هجری است كه در مدرسه سلطانیه نیشابور تعلیم می كرد و به مناطق مختلفی از جمله حجاز و شام و مسجد الاقصی سفر كرد. از وی آثار بسیاری برجای مانده است. آرامگاه این عالم بزرگ در روستای بحرآباد شهرستان جوین قرار دارد.

*مجموعه گردشگری بیدخور
این منطقه روستایی در فاصله 45 كیلومتری شهر نقاب و در دهستان پیراكوه شهرستان جوین واقع شده است. روستای بیدخور به دلیل استقرار در دامنه كوههای جنوبی دارای آب و هوای كوهستانی با زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل، و منطقه ای خوش آب و هوا است.
همچنین به دلیل وجود بقعه امامزاده سید احمد(ع) از نقاط گردشگری زیارتی نیز محسوب می شود كه افزون بر این در محدوده روستا چند اثر تاریخی از جمله برج قلعه، حمام قدیم، آسیاب، غار و پناهگاه وجود دارد.

*سد یام
این سازه آبی در فاصله 20 كیلومتری جنوب غربی شهر نقاب واقع شده و از نوع خاكی با هسته رسی است. سد یام به عنوان یكی از نقاط گردشگری منطقه جوین به دلیل آب و هوای مطبوع و محیط دریاچه همه روزه تعداد زیادی از دوستداران طبیعت رابه سوی خود فرا می خواند.
جوین دارای 69 اثر تاریخی شناسایی شده است كه تاكنون 12 مورد آن در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این شهرستان به مركزیت شهر نقاب در سال 1386 به شهرستان ارتقا پیدا كرد و مركز آن در فاصله 300 كیلومتری مشهد مقدس قرار دارد.
جوین دارای 2 بخش مركزی و عطاملك است و حدود 55 هزار نفر در آن زندگی می كنند.
خبرنگار: حمید دلاوری هروی ** انتشار دهنده: علی اصغر ایزدی
8145/7500/5132