به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری معروف به بام ایران، بیشترین ارتفاع از سطح دریا را دارد و سرچشمه رودخانه های بزرگی چون زاینده رود و كارون و بخشی از رودخانه دز به شمار می رود.
این استان به واسطه جاذبه های بیشماری كه در حوزه طبیعت گردی دارد به تازگی با عنوان برند بوم گردی كشور یاد می شود، به نحوی كه جاذبه های بوم گردی این استان كه در قالب طبیعت بكر و زندگی مردم عشایرنشین آن می گنجد، می تواند برند معتبر و منحصر به فردی از گردشگری طبیعی را در كشور و همچنین در عرصه بین الملل به خود اختصاص دهد.
در این میان روستاهای هدف گردشگری این استان می تواند زمینه جذب انبوهی از گردشگران و مسافران نوروزی را فراهم آورد. در همین راستا 12 روستای هدف گردشگری در این استان شناسایی شده كه فصل بهار بهترین زمان برای دیدار از این مناطق است.
روستاهای یاسه چای، هوره، سوادجان و چلوان در حاشیه زاینده رود واقع در شهرستان سامان، روستاهای سرآقاسید و دیمه در شهرستان كوهرنگ، روستای دستگرد و دزك در شهرستان كیار، ده چشمه در شهرستان فارسان، آورگان در شهرستان بروجن و روستای آتشگاه در لردگان از جمله روستاهای هدف گردشگری استان به شمار می رود.
روستاهای هدف گردشگری استان ضمن برخورداری از بافت تاریخی، دارای آداب و رسوم و سنن ویژه خود هستند كه می تواند برای هر گردشگری جذاب باشد.
* روستای شیخ علیخان مجموعه ای از عناصر طبیعی و اجتماعی منحصربه فرد
روستای كوهستانی شیخ علیخان از توابع بخش مركزی شهرستان كوهرنگ از جمله روستاهای هدف گردشگری استان است.
نام این روستا در گذشته سپید دیوان بوده چون ارتفاعات اطراف روستا مایل به سفید هستند آن را سپید دیوان نامیده بودند. ولی بعدها شیخ علیخان نام یكی از بزرگان روستا تغییر نام داد.
یكی از سرشاخه های رود كارون با نام آب كوهرنگ در یك كیلومتری روستا جریان دارد.
این روستا در گذشته یكی از اتراقگاه های ییلاقی عشایر بختیاری بود كه بعدها ( طی قرن اخیر) به روستا تبدیل شده است.
آبشار زیبای شیخ علیخان نیز از مهمترین جاذبه های گردشگری این روستا به شمار می آید.
آیین های مذهبی و سنتی ساكنان این روستا از قبیل آوازهای محلی در روزهای شادی و نوای حزن انگیز ساز چپ در عزاداری ها، جاذبه ای منحصربه فرد است.
* دیمه، سخاوت طبیعت كوهرنگ
دیمه هم از ییلاق های عشایر بختیاری بوده كه در قرن اخیر به روستا تبدیل شده است. چشمه دیمه معروفترین اثر طبیعی این روستا به شمار می آید. چشم اندازهای طبیعی، مراتع سرسبز و حاصلخیز همراه با جریان و جوشش چشمه زیبای دیمه شرایط مناسبی را برای تفریح فراهم آورده است.
* روستای سرآقاسید ماسوله زاگرس
بعد از گذر از روستای شیخ علیخان در شمالغربی مركز كوهرنگ و طی كردن جاده خاكی و پیچ در پیچ كوهتسانی كه خیلی هم هموار نیست به یكی از دورترین نقاط شهرستان كوهرنگ در دامنه قله هفت تنان رشته كوه زاگرس می رسیم. این روستا با بافت سنتی و معماری پلكانی در میان كوهستان خودنمایی می كند. این روستا به سبب پلكتنی بودن معماری اش به ماسوله زاگرس معروف شده است.
وجه تسمیه این روستا به خاطر امامزاده ای است كه مقبره آن در پایین روستا قرار دارد.
هنوز تاریخ دقیقی از قدمت این روستا در دست نیست اما شجره ااممزاده قدمتی برابر 600 سال را نشان می دهد.
روستای سرآقاسید در گذشته یكی از اتراقگاه های ییلاقی عشایر بختیاری بوده كه طی قرن اخیر به روستا تبدیل شده است. این روستا با آب و هوای معتدل و چشم اندازهای زیبای طبیعی و علاقمندان به ورزش های كوهستانی است.
* روستای آتشگاه و طولانی ترین آبشار كشور
این منطقه كه در شهرستان لردگان قرار دارد یكی از زیباترین و دیدنی ترین تفرجگاه هایی است كه از حدفاصل پستی و بلندی های آن آبشارهای متعددی سرازیر می شود.
در فاصله 200 متری دره، 2 آبشار به نسبت بزرگ وجود دارد كه زیبایی و شكوه چشمگیری دارند.
كوه های آهكی اطراف روستای آتشگاه سبب پدید آمدن غارها و چشمه سارهای متعددی در اطراف روستا شده كه یكی از این غارها در داخل روستا واقع شده و مورد توجه كوهنوردان و علاقمندان به ورزش غارنوردی است.
رودخانه خرسان از جنوب روستا عبور می كند و مزارع و شالیزارهای ساحلی را سیراب می كند. تفرجگاه های حاشیه رودخانه خرسان چشم اندازهای بسیار زیبایی دارد بویژه در فصل بهار گردشگران زیادی را به خود جذب می كند.
جنگلهای پیرامون روستا با درختان كهنسال بلوط، گردو، بادام كوهی و زالزالك از جمله تفرجگاه های این منطقه است.
پیوند این عناصر طبیعی مانند دره و سبزه زار و اقلیم مناسب، فضای فرح بخشی را جهت گشت و گذار در این مكان فراهم می كند.
* روستای یاسه چای، روستایی با سنگ فرش های تاریخی
روستای كوهستانی یاسه چای از توابع شهرستان فارسان در فاصله 52 كیلومتری شهركرد مركز استان قرار دارد.
رودخانه خروشان زاینده رود در شرق روستا جریان دارد. بقایای حصار پیرامون روستا و خرابه های حمام قدیمی قدمت این روستا را به پیش از دوره قاجاریه مربوط می سازد.
خانه های روستاییان با سقف های مسطح در شیب دامنه كوه در كنار هم و به طور پلكانی ساخته شده اند كه از طریق دالان های سرپوشیده به یكدیگر راه دارند. پیرامون این روستا را باغ های وسیع فراگرفته و جلوه جذابی به روستا بخشیده است.
* روستای دزك، نگین تاریخی
این روستا از توابع شهرستان كیار از اطراف به كوه پیر و كوه تاپو محدود شده است.
این روستا در گذشته از اتراقگاه های خوانین و عشایر بختیاری بوده است. قلعه دزك و حمام قدیمی آن از آثار تاریخی دوره قاجار است كه به سبب استقرار در یك ناحیه كوهستانی، مناظر طبیعی بكر، چشم اندازای زیبا و جاذبه های گردشگری فراوانی دارد.
باغات وسیع و سرسبز، مراتع حاصلخیز، ارتفاعات پیرامون با غارهای طبیعی و آثار تاریخی به جا مانده از گذشتگان اهمیت و جذابیت گردشگری به این روستا بخشیده است.
* روستای سوادجان
روستای سوادجان سومین روستای بزرگ بخش سامان است كه در حاشیه رودخانه زاینده رود قرار گرفته است. قابلیت های فرهنگی، بافت روستا، گردشگری طبیعی، وجود باغ های سرسبز و درختان سربه فلك كشیده این روستا را بعنوان یكی از روستاهای برگزیده گردشگری كشور انتخاب كرده است.
این روستا از 2 قسمت بافت قدیم و جدید ساخته شده است كه بافت قدیم آن را دالان های زیبا و قدیمی افزون بر 600 سال كه مربوط به دوره صفویه است و بافت جدید را ساختمان های نوساز تشكیل می دهند.
* آورگان قطعه ای از بهشت طبیعت
این روستا از توابع بخش بلداجی شهرستان بروجن از روستاهای قدیمی و تاریخی استان به شمار می رود.
روستای آورگان به دلیل استقرار در دامنه كوهستان و برخورداری از اقلیم معتدل، در بهار و تابستان دارای چشم اندازهای زیبا و آب و هوای مطلوب است.
باغات انبوه و گسترده و درختان انگور، بادام، گردو و انواع دیگر میوه ها جلوه خاصی به روستای آورگان بخشیده است.
* روستای امامزاده دستگرد
از روستاهای تاریخی استان است. بنای قدیمی از قبیل امامزاده، مسجد، قلعه، حمام و چندین اثر دیگر در پیرامون آن نشانگر قدمت طولانی آن است.
برخی از آثار موجود در روستا به دوره صفویه و برخی دیگر به دوره قاجاریه تعلق دارند.
منطقه حفاظت شده تنگ صیاد با وسعت 27 هزار هكتار در 2 كیلومتری روستای دستگرد امامزاده قرار دارد.
تنوع اكوسیستم های گیاهی و جانوری این منطقه بسیار غنی است. از مهمترین گونه های حیات جانوری این منطقه می توان به بزكوهی، قوچ، خرس قهوه ای ، گزار و كركس اشاره كرد.
* هوره به بلندای تاریخ 700 ساله
از روستاهای كوهستانی مركز بخش زاینده رود در شهرستان سامان است. رودخانه زاینده رود در شرق این روستا جریان دارد.
پیشینه تاریخی روستای هوره به 700 سال پیش می رسد. به روایت منابع محلی یكی از خوانین قشقایی به نام ولی خان این روستا را بنا نهاده است. از جاذبه های طبیعی این روستا می توان به پل هوره، بقایای قلعه تاریخی و دشت های زیبای لاله، چمنزارهای دلنواز، باغ ها و تفرجگاه های دامنه های ارتفاعات اشاره كرد.
*چلوان
این روستا در شهرستان سامان بخش مركزی استقرار یافته است.
این روستا به واسطه باغات بادام چشم انداز مناسبی دارد و در اطراف آن مكانهای دیدنی و تاریخی وجود دارد.
سه باب حمام باستانی در سامان و قابل دسترسی از روستا، محوطه و آرامگاه دهقان سامانی، بقعه باباپیراحمد واقع در كنار جاده آسفالته نزدیك چم چنگ و چم خلیفه از جاذبه های فرهنگی تاریخی این منطقه است.
این روستا از طریق شهركرد، سامان و نجف آباد با جاده آسفالت قابل دسترسی است.
* روستای دهچشمه و كتیبه های تاریخی به جامانده از دوران مشروطه
آبشار، غار و كتیبه های مشروطیت پیرغار نیز كه مجموعه ای از جاذبه های تاریخی و طبیعی است در شهرستان فارسان و در مجاورت روستای دهچشمه، قرار دارد كه در كنار كتیبه های تاریخی بختیاری، زیبایی و نشاط را به دوستداران طبیعت هدیه می دهد.
گردشگاه پیرغار دارای چشمه های پرآب جوشانی است كه یكی از گواراترین آب های منطقه به شمار می رود كه علاوه بر سیراب كردن باغ های اطراف، بخشی ازآن برای مصرف شرب استفاده می شود.
در كنار آبشار یك غار نیز وجود دارد كه سرچشمه رودخانه دهچشمه و از نوع غارهای آهكی به شمار می رود.
این غار هنوز به طور كامل شناسایی نشده و طول آن هنوز مشخص نشده است. در كنار غار یك تونل مصنوعی وجود دارد و بنابر قول گذشتگان، این تونل به برجی مشرف به پیرغار و دهچشمه راه دارد و استفاده های محافظتی از آن می شده است. اما در حال حاضر انتهای این تونل مشخص نیست.
از دیگر جاذبه های این منطقه می توان به كتیبه های مشروطیت پیرغار اشاره كرد. این كتیبه ها متعلق به دوران مشروطیت توسط دو تن از رهبران جنبش مشروطه خواهی بختیاری به نام های سردار اسعد و سردار ظفر نوشته شده اند. كتیبه ها در چهار قسمت مجزا به سینه صخره های سیلیسی و به ترتیب حدوث زمان از راست به چپ حجاری شده است. نوع كتیبه ها نستعلیق گهگاه با خط شكسته آمیخته شده است.
در مجموع چهارمحال و بختیاری با دارا بودن بیش از 450 جاذبه طبیعی، تاریخی و بوم گردی مقصد مناسبی برای مسافران نوروزی است و گردشگران می توانند آرامش بهار را در مناطق به دور از هیاهوی زندگی ماشینی در مناطق آرام و طبیعی این استان تجربه كنند.
گزارشگر: خاطره حسین زاده**انتشاردهنده: جهانبخش صفری دهكردی
7363/6021
تاریخ انتشار: ۵ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۷
شهركرد- ایرنا- روستاهای هدف گردشگری چهارمحال و بختیاری آمیزه ای از جاذبه های طبیعی و تاریخی بعنوان نگین بوم گردی كشور مكان مناسبی برای میزبانی از مسافران و گردشگران نوروزی است.