'نگار گرامی' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت پناهجویان در ایران و مواد غذایی در جهان افزود: بخش عمده كمك های غذایی این سازمان به پناهجویان توزیع جیره غذایی خشك به صورت ماهیانه است كه شامل 9 كیلوگرم آرد، چهاركیلوگرم برنج، یك كیلوگرم حبوبات و نیم كیلوگرم شكر و نیم كیلوگرم آن روغن به ارزش حدود 300 هزارریال برای هر خانوار می شود.
به گفته وی، براساس این برنامه جدید در كنار یارانه نقدی به مبلغ 400 هزارریال، به شكل متدوال ارد در جیره مواد غذایی این پناهجویان توزیع خواهد شد و برنامه ای برای حذف آرد نداریم زیرا آرد و نان قوط غالب مردم افغانستان است.
وی اظهارداشت: با عرضه این میزان جیره خشك غذایی روزانه دو هزارو 100 كالری مورد نیاز هر نفر تامین می شود.
وی با اشاره به این كه كیفیت و كمیت خرید موادغذایی از اهمیت قابل توجهی برخورد است افزود: این سازمان برای انجام بازدید نظارتی هر سه تا 6 ماه یكبار از مهمانشهرهای اقامتی پناهجویان بیش از 10 هزار و 500 كیلومتر راه می پیماید.
** تامین سویای پناهجویان منطقه از ایران
وی با بیان این كه جریه غذایی هر كشورمتفاوت است اضافه كرد: در بخش عرضه حبوبات
نخود، لوبیا و عدس توزیع می شود كه به تازگی متوجه شدیم اكثر این پناهجویان از سویا به عنوان جایگزین گوشت استفاده می كنند.
وی ادامه داد: سویای موجود در ایران علاوه بر سویای دانه ای، سویای فراوری شده است كه در كشورهای دیگر تنها به شكل دانه سویا تولید و عرضه می شود و با انچه در ایران تولید می شود متفاوت است و به دلیل گرایش پناهجویان به این منبع غذایی درنظر داریم سویای مورد نیاز كشورهای منطقه را از تولیدكنندگان ایرانی خرید و تامین كنیم.
به گفته وی؛ مواد غذایی مورد نیاز سازمان ملل متحد برای پناهجویان بخش عمده از تولیدات داخلی و بخشی از واردات توسطز همین سازمان انجام می شود.
** ایران دومین میزبان پناهجویان در 30 سال گذشته
گرامی اظهارداشت: جمهوری اسلامی ایران در 30 سال گذشته دومین میزبان جمعیت پناهجو جهان بوده است.
وی با بیان اینكه ایران میزبان اصلی پناهجویان افغان در 30 سال گذشته بوده است، افزود: در زمان حمله امریكا به عراق ،پناهجویان عراقی نیز به ایران آمدند و تحت پوشش كمك های غذایی این سازمان قرار گرفتند كه پس از سقوط صدام حسین ،اكثر این پناهجویان به كشورشان بازگشتند اما تعداد اندكی كردهای عراق در غرب و اعراب شیعه عراقی در استان های جنوبی اسكان دارند.
وی اضافه كرد: اكنون 30 هزار پناهجو توسط دولت ایران در 19 مهمانشهر 13 استان كشور از جمله بوشهر، فارس، كرمان، كرمانشاه، سمنان، مركزی، آذربایجان غربی، یزد، زنجان و دیگر شهرها اسكان داده شده اند و تحت پوشش كمك های غذایی این سازمان قرار دارند.
وی ادامه داد: بزرگترین مهمانشهر با 5 هزار عضو مربوط به شهر ساوه استان مركزی و كمترین ان دارای 22 نفر عضو است.
** افزایش بیش از 2.5 برابری دانش آموزان پناهجو
نماینده سازمان ملل متحد در امور مواد غذایی در ایران گفت: اكنون سه هزار پناهجو در مقاطع مختلف تحصیلی مدارس ایران درس می خوانند كه برای ادامه تحصیل این كودكان این سازمان طرح تشویق تحصیلی را اجرا كرده كه طرح موفقی به شمار می رود.
وی اظهارداشت: در این طرح برای این كه خانواده های افغان اجازه ادامه تحصیل فرزندانشان را بدهند مقرر شده تا به ازای هرماه تحصیل فرزندان پناهجویان چهارقوطی روغن به سرپرستان خانوار آنان عرضه شود.
وی تصریح كرد: طبق آمارها 15 سال گذشته 30 درصد فرزندان پناهجویان درس می خواندند اما اكنون با توجه به اقدامات ارزشمند این سازمان تعداد محصلان پناهجویان به 82 درصد رسیده است كه در مقاطع تحصیلی بالاتر برای حمایت از این دانش اموزان هزینه سرویس ایاب و ذهاب نیز توسط این سازمان پرداخت می شود.
وی افزود: سازمان مواد غذایی ملل متحد در شرایط بحرانی و بروز بلایای طبیعی همچون زلزله رودبار، بم و بوئین زهرا از لحاظ مواد غذایی به مردم زلزله زده كمك رسانی كرده به طوری كه از انبار مواد غذایی و بیسكوئیت های غنی شده و انرژی زا از 'رم' به شهرهای آسیب دیده وارد و توزیع شد، این درحالیست كه این سازمان از دپوی مواد غذایی خود در مالزی برای طوفان زدگان 'هایان' در فیلیپین كمك رسانی كرده و همچنین در دبی نیز دپوی مواد غذیی برای زمان های بحرانی دارد.
** نزدیك یك میلیون پناهجوی افغان دارای كارت آمایش
وی اظهارداشت: طبق آمارها نزدیك 2.5 میلیون نفر پناهجو ایرانی و عراقی در ایران وجود دارد كه یك میلیون نفر آنان دارای كارت آمایش هستند.
وی با تاكید براین كه وضعیت پناهجویان افغان در ایران بسیار مناسب است گفت: با رایزنی های كمیساریای عالی پناهجویان با وزارت كشور این افراد از خدمات بهداشت و درمان، حق تحصیل و مواد غذایی و فعالیت در 82 حرفه برخوردار هستند.
** دولت ایران حامی برنامه غذایی سازمان ملل متحد
نماینده برنامه غذایی سازمان ملل متحد در تهران گفت: حامی و شریك مهم اجرایی سازمان ملل متحد، دولت ایران است زیرا با درخواست دولت این سازمان در ایران فعالیت دارد.
به گفته وی، سازمان برنامه غذایی ملل متحد در ایران تنها دفتری است كه مسئول آن تبعه ایرانی است درحالی كه در دیگر دفاتر نمایندگی این سازمان در دیگر كشورها حضور حداقل یك خارجی الزامی است.
وی بودجه سالیانه این سازمان در ایران را چهار میلیون دلار عنوان كرد و گفت: بزرگترین اهدا كنندگان كمك های مالی برنامه مواد غذایی سازمان ملل متحد آلمان و كره جنوبی هستند.
وی اظهارداشت: از مجموع بودجه این سازمان 93 درصد صرف هزیه های خرید مواد غذایی، حمل و نقل و دستمزد پرسنل و هفت درصد آن به دفتر مركزی سازمان ملل متحد اختصاص دارد.
** كمك هنرمندان ایرانی به سازمان غذایی ملل متحد
وی كمك بشر دوستانه مردم و شركت ها را موثر دانست و گفت: اكنون نیازمند حمایت و كمك های مردمی و شركت ها هستیم.
به گفته وی، در سال 1393 بیش از 100 چهره هنرمند سرشناس ایرانی و هنرهای تجسمی با برگزاری نمایشگاه آثار هنری برنامه جهانی غذا توانستند با عرضه انواع نقاشی و مجسمه عواید آن را در اختیار این سازمان قرار دهند تا در كاهش گرسنگی موثر واقع شوند.
به گزارش ایرنا، نخستین موج پناهجویان افغان در نتیجه اشغال اتحاد جماهیر شوروی در سال 1979 میلادی (1358 هجری شمسی) به سمت ایران روان شدند و با ادامه جنگ تا سال 1993 میلادی (1372 هجری شمسی) این موضوع تداوم داشت.
دومین سیل پناهجویان افغان در جریان حكومت طالبان از سال 1994 میلادی (1373 هجری شمسی) تا سال 2001 میلادی (1380 هجری شمسی) به ایران سرازیر شدند و بسیاری از پناهندگان عراقی نیز درخلال درگیری های مختلف آن كشور در دهه 1980 میلادی (1369-1359 هجری شمسی) به ایران پناه آوردند.
همچنین بخش عمده ای از كردهای عراقی در طول جنگ اول و دوم خلیج فارس از شمال غربی ایران درخواست پناهندگی كردند.
بنابراین كمیساریای عالی در امور پناهندگان و برنامه جهانی غذا سازمان ملل متحد كمك خود را از دهه 1980 میلادی برای پناهندگان افغان و از سال 1991 میلادی (1370 هجری شمسی) برای پناهندگان عراقی آغاز كرد.
ایران از زمان برقراری صلح و امنیت نسبی در افغانستان از سال 2003 میلادی (1382 هجری شمسی) همواره تأكید بر بازگشت پناهندگان به موطنشان كرد و به طور مكرر یادآور بار مالی پناهندگان بر اقتصاد كشور بوده و خواستار مشاركت بیشترجامعه بین المللی برای كاهش این فشار بوده است.
براساس آخرین گزارش كمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان(UNHCR) كه در آوریل 2002 منتشر شد، از آغاز برنامه مشترك بازگشت داوطلبانه پناهندگان افغان و آوارگان به موطن خود حدود 900 هزار (900،000 )پناهنده افغان با كمك UNHCR از ایران به كشورشان بازگشتند اما بسیاری از آنها بخاطر نبود صلح، ثبات و امكانات همچنان در ایران ساكنند.
در سال 1961 سازمان خواربار و كشاورزی ملل متحد (FAO) و مجمع عمومی سازمان ملل متحد قطع نامه مشتركی برای تاسیس برنامه جهانی غذا تصویب شد كه در سال 1962 همزمان با وقوع زلزله بونین زهرا در ایران طوفان مهیب تایلند، كشور تازه استقلال یافته الجزایر پذیرای پنج میلین پناهجو شد كه نیاز فوری به كمك غذایی داشتند تهیه و توزیع آن به برنامه جهانی غذا محول شد.
مقر اصلی این سازمان از زمان تاسیس آن در سال 1963 در شهر رم ایتالیا واقع است كه با گرسنگی در كشورهای توسعه نیافته و كم درامد، قربانیان بلایای طبیعی، پناهجویان ، آوارگان و گرسنگان مبارزه می كند.
برنامه جهانی غذا هر ساله به طور میانگین به 80 میلیون نفر در 80 كشور جهان امدادرسانی غذایی انجام می دهد.
براساس آمار دهه 90 نزدیك یك میلیارد نفر گرسنه در جهان وجود داشت كه با تلاش های صورت گرفته سازمان ملل متحد در سال 2016 تعداد انان به 795 میلیون نفر رسید كه نشان می دهد هنوز از هر 9 نفر یك نفر گرسنه هستند.
طبق برنامه غذایی سازمان ملل متحد برای پایان بخشیدن به گرسنگی، دستیابی به امنیت غذایی و تغذیه بهتر، و ترویج كشاورزی پایدار باید برخی محورها مورد توجه كشورها قرار گیرد بنابراین سازمان ملل متحد برای دستیابی به اهداف پایدار توسعه هزاره برنامه صفر شدن گرسنگی در جهان تا سال 2030 را با استفاده از حمایت های دولت ها، سازمان های مردم نهاد (NGO) و مشاركت مردمی در دستور كار دارد.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام**9186 * 1579*گزارشگر: هما همت خواه * انتشار : مرضیه فاتحی
تاریخ انتشار: ۵ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۲
تهران - ایرنا - نماینده برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد از برنامه جدید پرداخت یارانه نقدی به جای جیره مواد غذایی خشك به پناهجویان افغان در سال 2018 خبرداد و گفت: این اقدام سازمان ملل به منظور حفظ كرامت انسانی و تهیه مواد غذایی دلخواه پناهجویان است.