مير روح الله محمدي روز يكشنبه افزود: اين موزه تا 13 فروردين در سه كيلومتري جاده گرمي - اردبيل روبروي شهرك وليعصر برپا است.
او با اشاره به راه اندازي اين موزه در داخل آلاچيق عشاير شاهسون، اظهار كرد: در اين موزه ابزار آلات زراعت سنتي از جمله خيش ، گيو ، چين ، داس و ديگر وسايل و اسباب زندگي عشايري و روستايي مغان از جمله حصيرهاي بافته شده از خوشه گندم و جو ، وسايل سلماني ، زيراندازهاي داري و غيرداري ، انواع بافتني ها ، سنگ آسياب ، نهره و چيغ به نمايش گذاشته شده است.
وي گفت: بازديدكنندگان ضمن آشنايي با شيوه و سبك زندگي عشاير شاهسون، اطلاعات لازم در مورد جاذبه ها و مناطق گردشگري شهرستان گرمي مغان را نيز كسب مي كنند.
به گزارش ايرنا از روابط عمومي ميراث فرهنگي اردبيل ، وي همچنين افزود: بازارچه نوروزي صنايع دستي شهرستان گرمي مغان نيز با هدف آشنايي گردشگران و ميهمانان نوروزي با توليدات صنايع دستي و سوغاتي هاي شهرستان در محل ساختمان نمايشگاه دايمي صنايع دستي واقع در شهرك وليعصر برپا شده است.
محمدي اضافه كرد: در اين بازارچه نوروزي توليدات صنايع دستي گرمي از قبيل ورني ، گليم ، تابلو فرش ، فرش دستباف ، تابلوهاي مينياتور ، انواع بافتني ها و عروسك هاي دست ساز به همراه ديگر سوغاتي هاي شهرستان از جمله عسل ، گياهان دارويي ، غذاها و شيريني هاي سنتي به ويژه كته ، كوماج و اردك به نمايش گذاشته شده است.
او اظهار كرد: در بخش ورك شاپ نمايشگاه نيز دارهاي گليم ، ورني و فرش برپا شده تا ضمن آشنايي بازديدكنندگان با مراحل راه اندازي كارگاه هاي بافته هاي داري، از نحوه گره زني و چله كشي و ديگر مراحل گليم بافي، ورني بافي و فرش بافي اطلاعاتي كسب كنند.
رئيس اداره ميراث فرهنگي شهرستان گرمي از برپايي چادرهاي اطلاع رساني گردشگري اين شهرستان به منظور راهنمايي مسافران و ارائه اطلاعات گردشگري به ميهمانان در تعطيلات نوروزي خبر داد.
محمدي با بيان اينكه چادرهاي اطلاع رساني گردشگري با همكاري اعضاي تشكل هاي مردم نهاد و دوستداران ميراث فرهنگي مغان برپا شده افزود: در اين چادرها اقلام تبليغاتي چون بروشور، نقشه گردشگري شهرستان و استان به مسافران و گردشگران ارائه مي شود.
شهرستان گرمي مغان در شمال اردبيل واقع شده و يادگار ايران باستان و بجاي مانده از دوران كهن تيموري و اشكاني است كه ميراث فرهنگي نقش بسته در لابلاي صفحات سرگذشتش اهميت تاريخي اين منطقه را فرياد مي زند.
بر اساس اعلام اداره كل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري استان اردبيل ، گرمي با ثبت بيش از 220 اثر بيشترين آثار تاريخي ثبت شده در استان را دارد.
به گفته كارشناسان ، آثار تاريخي گرمي بيشتر در درون تپه ها و قلعه هاي باستاني در خاك مدفون بوده و اين ويژگي در پاسداري از ميراث فرهنگي اين منطقه در رهگذر زمان نقش مهمي ايفا كرده است.
قلعه هاي تاريخي آنزر ، يئل سويي و برزند در بخش انگوت ، تپه هاي باستاني آغامعلي در بخش مركزي ، تپه سلاله در روستاي سلاله و خرمن تپه سي در روستاي شيخ لر بخش موران و شاه تپه سي كه محل تاجگذاري نادر شاه افشار بوده از تاريخ پرفراز و نشيب و قابل تامل گرمي حكايت دارد.
از ديگر جاذبه هاي تاريخي گرمي قبور خمره اي و صندوقي شكل روي تپه هاي طبيعي كوچك در بخش موران است كه در بين مردم به نام (دوه بويني) يعني گردن شتر شهرت دارد.
سيدمحمد ابراهيمي در كتاب پژوهشي در جغرافياي مغان از بررسي هاي ژاك مورگان باستان شناس فرانسوي در سال 1901 ميلادي در گرمي خبر داده و نوشته است: اين باستان شناس اشياي بدست آمده از قبور تاريخي گرمي را از 2100 تا ابتداي هزاره اول قبل از ميلاد تاريخ گذاري كرده است.
به عقيده صاحبنظران يافته شدن نخستين پارچه بازمينه شطرنجي و نشان خورشيد در روستاي سلاله بخش موران كه در موزه ملي ايران نگهداري مي شود ، آثار ويران شده يك شهر در اطراف روستاي شكراب در زمين هاي معروف به شت و قبر هايي احاطه شده از سنگ در بالاي كوه صلوات از صفحات كتيبه ضخيم تاريخ گرمي است كه حيرت هر بيننده اي را برمي انگيزد.
گفته مي شود سنگ قبرهاي تاريخي گورستان حفاظت شده روستاي آليله بخش مركزي گرمي با نقوش هندسي دوره اسلامي مربوط به تيموريان بوده و قدمت اين سنگ ها به 750 سال پيش برمي گردد.
بر اساس تحقيقات باستان شناسان، شهر گرمي در قديم الايام يكي از مراكز عمده استقرار اشكانيان بوده و آثاري از دوره اشكاني در روستاهاي رمضانلو ، دريامان و پرمهر اين شهرستان كشف شده است.
خبرنگار: گيتي طالبي ** انتشار دهنده: سيفعلي موسي زاده
6018/6016
تاریخ انتشار: ۶ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۸:۱۰
اردبيل - ايرنا - رئيس اداره ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري گرمي مغان گفت: موزه مردم شناسي گرمي مغان با هدف معرفي قابليت هاي اتنوگرافي اين شهرستان به ميهمانان و گردشگران نوروزي برپا شده است.