حیدرالعبادی در گفت وگو با شبكه المیادین كه دوشنبه شب پخش شد، ضمن تاكید بر اینكه حضور نظامیان آمریكایی در عراق صرفا به پوشش هوایی، آموزش و حمایت های لجستیكی و با موافقت دولت عراق خلاصه می شود، گفت، در سفر اخیرش به واشنگتن هیچ توافقی را با طرف آمریكایی امضا نكرده است.
وی افزود: در مذاكرات با مقامهای آمریكایی یكسری دیدگاهها را مطرح كردیم از جمله مبارزه با داعش كه طرف آمریكایی هم با ما همسو بود.
العبادی در پاسخ به سئوالی در خصوص بازگشت نیروهای آمریكایی به عراق تحت عنوان كمك به این كشور در جنگ علیه داعش ، فاش ساخت كه میان كنگره و دولت آمریكا در این زمینه اختلاف نظرهایی وجود دارد.
وی در عین حال این را هم گفت كه 'ما به این اختلاف دیدگاه ها كاری نداریم، چرا كه این مساله مربوط به عراق است و درباره آن ما باید تصمیم بگیریم.'
نخست وزیر عراق همچنین در خصوص روابط كشورش با عربستان به ویژه در ارتباط با سفر اخیر «عادل الجبیر» به بغداد گفت، اینكه توصیف می شود، روابط داغی شكل گرفته، درست نیست، هنوز در مراحل اولیه قرار داریم.
وی افزود: فعلا گفت وگوها شروع شده و ما به آنها گفتیم كه مشكلات را باید خودمان حل كنیم و به دیگران تكیه نكنیم. همچنین به صراحت گفتیم كه آمریكایی ها مصالح و اولویت های خودشان را دارند.
العبادی با بیان اینكه مشكلات 2 كشور با یك جلسه و یك نشست حل نمی شود، گفت اختلافات ما قدیمی و ریشه دار است. اكثر انتحاری هایی كه در سال های اخیر خود را در بغداد و سایر شهرهای عراق منفجر كرده اند، از اتباع سعودی بوده اند و به همین دلیل شهروند عراقی عربستان را مقصر می داند.
نخست وزیر عراق در پاسخ به سوالی در خصوص میانجگیری عراق برای حل اختلافات ایران و عربستان نیز گفت، ما گفته ایم كه عراق دروازه ای برای بهبود روابط میان تهران – ریاض یا تهران – واشنگتن نیست و معتقدیم منافع عراق بالاتر از هرچیزی است، اما این را هم معتقدیم كه باید در روابط منطقه ای به دنبال نقاط اشتراك باشیم.
وی با بیان اینكه عراق در حال حاضر هیچ وساطت و میانجیگری میان ایران و عربستان را عهده دار نیست، تاكید كرد كه اگر در این زمینه درخواستی شود، عراق پاسخ مثبت خواهد داد.
نخست وزیر عراق در عین حال، اضافه كرد كه تحركاتی برای حل اختلافات میان تهران و ریاض دیده می شود.
وی افزود، به طرف سعودی گفته كه تنش در روابط ریاض با تهران تهدیدی علیه عراق است و بغداد را از جنگ علیه تروریسم منحرف میكند.
العبادی در خصوص روابط عراق و تركیه نیز گفت، تنها مشكل ما با آنكارا مساله حضور نیروهایشان در خاك عراق است. آنها وعده دادهاند كه به محض آزادی موصل ، منطقه را ترك خواهند كرد و ما نیز در آستانه آزادسازی موصل هستیم و منتظریم ببینیم ، چه خواهند كرد.
وی با اعلام اینكه منطقه بعشیقه، محل پایگاه نیروهای ارتش تركیه در شمال موصل، در محاصره نیروهای عراقی است، به صراحت، حضور نیروهای تركیه در این منطقه را 'اشغالگری' توصیف كرد.
العبادی ، بحران سوریه را پیچیده توصیف كرد و با بیان اینكه در سفر اخیرش به آمریكا، تاكید كرده كه 'وحدت ارضی سوریه خط قرمز عراق است'، گفت كه آمریكایی ها به وی گفته اند، به وحدت ارضی سوریه و عراق پایبند هستند.
وی افزود، به طرف هایی آمریكایی گفته كه تقسیم سوریه باعث بحرانی تر شدن اوضاع در این كشور می شود و قطع مناسبات با دولت این كشور یك اشتباه است.
العبادی اضافه كرد كه در اجلاس اخیر سران عرب در اردن هم این مسایل را مطرح كرده است، بویژه درباره پرونده یمن و سوریه، خواستار آن شده كه باید این پرونده ها هر چه زودتر بسته شود.
نخست وزیر عراق، تاكید كرد كه هیچ توجیهی برای ادامه این بحران ها وجود ندارد و تنها راه حل آن نیز ، سیاسی است.
وی در عین حال این مطلب را هم افزود، خود سعودی ها و منصور هادی نیز به این باور رسیدهاند و احتمالا در آینده نزدیك، حاصل آن را خواهیم دید.
حل نهایی مشكلات منطقه، دیگر سئوالی بود كه المیادین از العبادی پرسید و وی گفت به اعتقاد ما برای حل مشكلات منطقه باید به خود متكی باشیم و این مساله را به صراحت در اجلاس امان به سران عرب گفتم، اما متاسفانه هنوز گروههایی در منطقه هستند كه تمایلی به حل كامل مشكلات ندارند و از جمله عربستان است كه دچار كشمكش های داخلی است.
وی افزود: اگر هم قرار است از خارج مانند آمریكا كمكی بگیریم، آنها باید نقش حمایتی و پشتیبانی داشته باشند، نه اعمال نفوذ.
نخست وزیر عراق، این برداشت را كه گفته شود مشكلات منطقه ناشی از اختلافات ایران و عربستان است، رد كرد و گفت تصور عمومی این است، اما این برداشت درست نیست، بطوری كه اختلافات میان تركیه و دولت های عرب، پرونده های لیبی، سوریه، یمن، شمال آفریقا و حتی در میان كشورهای حوزه خلیج (فارس) بسیار زیاد و گسترده است و مشكلات منطقه تنها به اختلافات تهران و ریاض محدود نمی شود.
مجری المیادین از نخست وزیر عراق درباره این سخن اخیرش كه گفته 'دست هركس را كه در داخل یا خارج به الحشدالشعبی تعرض كند، خواهد برید'، پرسید: آیا كشور خاصی را مورد اشاره قرار دادید؟
العبادی در پاسخ گفت، شخصا از كشور خاصی نشنیده ام كه خواستار انحلال الحشدالشعبی بوده باشد، اما برخی گروه ها و جریان ها در عراق و رسانه های متعلق به آنان این مسائل را مطرح كرده اند كه برهمین اساس گفتم دست هر كس را كه بخواهد به الحشدالشعبی تعرض كند، چه در داخل و چه در خارج خواهیم برید.
دیگر سوال المیادین از نخست وزیر عراق، برنامه وی برای انتخابات آتی بود كه العبادی گفت: درحال حاضر به فكر انتخابات آینده و نامزد شدن در آن نیستم و به آن فكر نمی كنم.
وی به كنایه گفت، نه وارد ائتلافی شده ام، نه اعلام نامزدی كرده ام و نه حزبی تشكیل دادهام.
انتخابات پارلمانی عراق در مارس 2018 برگزار خواهد شد و جریان های برنده، دولت آینده عراق را تشكیل خواهند داد.
خاورم*4*353*1770*شبس*1613*انتشار دهنده: عبدالله غفاری
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردین ۱۳۹۶ - ۰۱:۳۸
بغداد - ایرنا - نخست وزیر عراق، برای اولین بار از عدم توافق در سفر اخیرش به آمریكا سخن گفت و درباره روابط با سعودی ها نیز تاكید كرد: اینكه روابط 2 كشور داغ توصیف شود، هنوز زود است چرا كه ریشه های اختلافات قدیمی است و عراقی ها در حملات تروریستی واقع شده در عراق عربستان را مقصر می دانند.