به گزارش ایرنا، در حالیكه ایران و روسیه حمله بامداد امروز (جمعه) آمریكا به سوریه را محكوم كرده اند و روسیه اعلام كرد كه توافق نظامی با واشنگتن با هدف جلوگیری از بروز حوادث هوایی را در آسمان سوریه تعلیق كرده است، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی و دولت هایی چون عربستان سعودی، تركیه، استرالیا، آلمان و فرانسه از آن حمایت كردند و در عین حال بولیوی و روسیه خواهان تشكیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی این تحول جدید شده اند.
** روسیه: توافق نظامی با آمریكا در سوریه تعلیق شد
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، امروز حمله موشكی آمریكا به یك پایگاه هوایی در سوریه را بشدت محكوم كرد و در عین حال گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگترین قربانی سلاح های شیمیایی در تاریخ معاصر، هرگونه استفاده از سلاح شیمیایی را فارغ از عاملان و قربانیان آن محكوم می كند.
وی افزود: تهران استفاده از این بهانه برای اقدامات یك جانبه را خطرناك، مخرّب و نقض اصول آمره حقوق بین الملل می داند.
كاخ كرملین نیز اعلام كرد: ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه با تاكید بر اینكه حمله موشكی آمریكا به سوریه به روابط مسكو و واشنگتن ضربه می زند، این اقدام را كمكی به مبارزه با تروریسم نمی داند.
دیمیتری پسكوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه امروز (جمعه) در گفت وگو با خبرنگاران در باره حمله موشكی آمریكا به پایگاه هوایی در استان حمص سوریه گفت: این اقدام واشنگتن به روابط روسیه و آمریكا كه در وضع ناگواری قرار دارد، ضربه ای سخت می زند.
پسكوف همچنین خواستار اعلام محكومیت حمله موشكی بدون مجوز آمریكا به سوریه به عنوان یك كشور عضو سازمان ملل شد.
ولادیمیر سافرونوف سرپرست هیات نمایندگی روسیه در سازمان ملل نیز با انتقاد از برنامه حمله نظامی آمریكا به سوریه گفت: مبتكران چنین اقدامی سرنوشت كشورهای عراق و لیبی را مرور كنند.
وی تاكید كرد: حمله آمریكا به سوریه پیامدهای منفی دارد و تمام مسئولیت چنین وضعی بر دوش افرادی است كه مبتكر چنین اقدام های مشكوك و غمناكی هستند.
وزارت امور خارجه روسیه نیز امروز در بیانیه ای اعلام كرد: روسیه با تجاوزگر خواندن آمریكا علیه سوریه، اعلام كرد كه توافق نظامی با واشنگتن با هدف جلوگیری از بروز حوادث هوایی در آسمان این كشور را تعلیق كرده است.
این وزارتخانه افزود: واشنگتن بدون رسیدگی و روشن شدن مساله حمله شیمیایی ادلب، سوریه را مورد حمله قرار داد و این اقدام امنیت بین المللی را به خطر می اندازد.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نیز گفت: حمله های موشكی امروز جمعه، به سوریه اهداف سیاسی داخلی را در آمریكا نشانه رفته اند.
وزارت دفاع روسیه نیز اعلام كرد كارآیی موشكباران آمریكا به سوریه پایین بوده و معلوم نیست 36 موشك (از 59 موشك آمریكایی) به كجا برخورد كرده است.
'اولاف اسكوگ' نماینده دائم سوئد در سازمان ملل هم پیش از این در روز پنجشنبه (دیروز) با ابراز نگرانی از اقدام نظامی آمریكا علیه سوریه بطور ضمنی آن را با بهانه تراشی و دروغگویی دولت آمریكا و انگلیس در باره جنگ افزار كشتار جمعی عراق مقایسه كرد.
وزارت امور خارجه اندونزی نیز امروز جمعه، در بیانیه ای از حملات موشكی ارتش آمریكا به سوریه ابراز نگرانی كرد.
'آرماناتا نصیر' سخنگوی این وزارتخانه هم گفت: اندونزی كاربرد تسلیحات شیمیایی در سوریه را بشدت محكوم می كند، در عین حال در باره توسل به اقدامات یكجانبه توسط هر یك از طرف ها، شامل استفاده از موشك های 'تاماهاوك' در واكنش به حملات شیمیایی در سوریه نیز بشدت نگران است.
همچنین پائولو جنتیلونی نخست وزیر ایتالیا نیز در بیانیه ای در واكنش به این حمله گفت، ایتالیا معتقد است كه راه حل درازمدت برای بحران سوریه در گفت و گو و مذاكراتی است كه شامل تمام نیروهای اپوزیسیون و حكومت سوریه شود.
'آنجلینو آلفانو' وزیر امور خارجه ایتالیا نیز در بیانیه ای اعلام كرد، كشورش به همراه آلمان و فرانسه و انگلیس حمله آمریكا را به سوریه در واكنش به حمله هوایی شیمیایی روزهای اخیر، متناسب می داند .
این در حالیست كه احزاب ایتالیایی 'جنبش 5 ستاره' و 'پیوند شمال' حمله موشكی آمریكا را بشدت محكوم كرده آ نرا هدیه ای به داعش و نقض آشكار حقوق بین المللی خواندند و اعلام كردند: این حمله ارزش واقعی سازمان ملل را نزد قدرت های بزرگ نشان داد؛ یعنی هیچ.
چین نیز امروز جمعه در واكنش به این حمله موشكی از همه طرفهای ذیربط خواست ضمن رعایت خویشتن داری به دنبال راهكارهای سیاسی برای حل بحران موجود باشند. «هوا چون اینگ» سخنگوی دولت چین در نشستی خبری گفت: پایان بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و همه طرفهای مرتبط باید این روش را كنار بگذارند.
** اختلاف نظر در آمریكا
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا خود پس از انتشار خبر این حمله موشكی در جمع خبرنگاران گفت: امشب از همه ملت های متمدن می خواهم كه برای پایان این كشتار و خونریزی و ریشه كردن تروریسم به هر شكل و نوعی كه باشد، به ما بپیوندند.
در عین حال با وجود حمایت اعضای برجسته دمكرات و جمهوریخواه كنگره آمریكا از دستور ترامپ برای حمله به یك پایگاه هوایی سوریه، برخی اعضای كنگره هشدار داده اند كه هرگونه اقدام نظامی بعدی در سوریه باید با موافقت این نهاد قانونگذاری باشد.
پل رایان رئیس مجلس نمایندگان آمریكا با متناسب و عادلانه خواندن این اقدام گفت: این حملات آشكار می سازد كه حكومت (بشار) اسد (رئیس جمهوری سوریه) دیگر نمی تواند با اطمینان از واكنش نشان ندادن آمریكا، مرتكب جنایت علیه مردم سوریه شود.
سناتور جان مك كین عضو تندروی شورای امنیت ملی آمریكا كه از سال ها پیش از تشدید سیاست این كشور علیه حكومت سوریه حمایت می كرده است، از این حمله به عنوان نخستین گام معتبر، تقدیر كرد.
وی افزود: رئیس جمهور ترامپ برخلاف دولت پیشین، هنگام روبرو شدن با لحظه بسیار مهم و سرنوشت ساز در سوریه، اقدام كرد.
اما چند عضو كنگره شامل رایان و شومر بر لزوم مشورت ترامپ با كنگره در باره اجرای راهبرد متناسب و صحیح نظامی آمریكا علیه سوریه تاكید كردند. سناتور دمكرات بن كاردین عضو برجسته كمیته روابط خارجی سنای آمریكا گفت: حملات هوایی هدفمند، نشانه آشكاری از اراده و قاطعیت آمریكاست.
وی افزود: با این حال هر گونه عملیات نظامی دراز مدت تر یا گسترده تر دولت ترامپ در سوریه، مستلزم مشاوره با كنگره خواهد بود.
آدام شیف عضو دمكرات كنگره نیز گفت: من صدور مجوز برای كاربرد نیروی نظامی علیه داعش و القاعده را هنگام برگزاری دوباره نشست های كنگره پس از تعطیلات دو هفته ای كه از روز جمعه آغاز می شود، مطرح خواهم كرد.
اما باربرا لی نماینده دمكرات كنگره و عضو یك ائتلاف ضد جنگ گفت: این اقدامی جنگی است و كنگره باید تشكیل جلسه داده و این موضوع را بررسی كند. هر چیزی كمتر از این، نقض مسئولیت ماست.
وی حمله موشكی به خاك سوریه را اقدام به جنگ توصیف كرد و خواستار بررسی اقدام نظامی دولت ترامپ علیه دمشق در كنگره این كشور شد.
این نماینده دمكرات كالیفرنیا در مجلس نمایندگان امروز (جمعه) در صفحه تویتتر خود به حمله موشكی آمریكا به سوریه واكنش نشان داد و نوشت: این كار اقدام به جنگ است. كنگره باید جلسه گذاشته و موضوع را بررسی كند.
سناتور جمهوریخواه رند پاول نیز گفت: هر چند ما جنایت ها در سوریه را محكوم می كنیم، اما ایالات متحده هدف حمله قرار نگرفته است.
وی افزود: ترامپ باید بر اساس قانون اساسی مجوز كنگره را برای اقدام نظامی دریافت كند. مداخله در سوریه، آمریكا را امنتر نخواهد كرد.
تد لیون نماینده دمكرات كنگره نیز گفت: ترامپ برای اقدام نظامی خود نیازمند دریافت موافقت كنگره است.
وی در صفحه توییتر خود نوشت: كنگره به رئیس جمهوری اجازه استفاده از زور علیه تروریست ها را داد. اما ما هیچگاه مجوز استفاده از زور را برای اجرای پیمان منع تسلحیات شیمیایی، صادر نكرده ایم.
همچنین تیم كین سناتور آمریكایی در واكنش به حمله نظامی دولت كشورش به سوریه در صفحه توییتر خود نوشت: رئیسجمهوری بدون رأی كنگره علیه سوریه اقدام نظامی كرده كه نقض قانون اساسی است.
این در حالیست كه هیلاری كلینتون وزیر پیشین امور خارجه و یكی از دو نامزد اصلی انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریكا روز پنجشنبه خواستار حمله های هوایی كشورش به پایگاه های هوایی سوریه به منظور جلوگیری از وقوع حملات بیشتر شیمیایی به شهروندان این كشور شده بود.
** حمایت ها؛ از نتانیاهو تا تركیه
این در حالیست كه دفتر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در بیانیه ای اعلام كرد كه وی از حمله آمریكا به سوریه حمایت كرده است.
یك مقام مسوول در وزارت امور خارجه عربستان سعودی نیز امروز جمعه، بدون ذكر نام، حمایت كامل كشورش را از حمله نظامی آمریكا به سوریه اعلام كرد.
'مالكوم ترنبول' نخست وزیر استرالیا نیز ضمن حمایت از حمله موشكی امروز جمعه آمریكا به یك پایگاه هوایی در سوریه گفت: این حمله واكنش سریع به یك جرم جنگی وحشت آور در سوریه بوده است.
«آنگلا مركل» صدر اعظم آلمان و «فرانسوا اولاند» نیز با صدور بیانیه ای مشترك، تلویحا از حمله موشكی امروز آمریكا به سوریه حمایت كردند و گفتند: بشار اسد مسئول تبعات این حمله است.
مركل همچنین امروز این حمله نظامی را قابل درك دانست.
'ژان مارك ارو' وزیر امور خارجه فرانسه نیز در واكنش به این حمله گفت: این حمله هشداری به یك رژیم جنایتكار بود.
«امانوئل مَكرون» نامزد میانه رو و مستقل انتخابات نزدیك به انجام ریاست جمهوری فرانسه نیز در پی این حمله، خواستار اقدام هماهنگ در سطح بین المللی علیه «بشار اسد» شد.
دولت انگلیس هم بامداد امروز اعلام كرد: لندن از حمله موشكی آمریكا علیه یك پایگاه هوایی در سوریه 'در پاسخ به حمله شیمیایی وحشیانه نیروهای این كشور كاملا حمایت' می كند.
یك سخنگوی نخست وزیری انگلیس در این باره مدعی شد: ما باور داریم كه این پاسخ مناسبی به حمله شیمیایی وحشیانه صورت گرفته توسط رژیم سوریه است.
'مایكل فالون' وزیر دفاع این كشور هم فاش كرد كه لندن در جریان تصمیم دولت آمریكا برای این حمله موشكی بوده است.
«شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن نیز امروز پس از پایان نشست امنیت ملی این كشور در جمع خبرنگاران این مطلب را بیان كرد و گفت كه توكیو از حمله آمریكا به سوریه حمایت می كند.
همچنین وزارت امور خارجه تركیه امروز جمعه، در بیانیه ای، این حمله آمریكا را گامی مثبت خواند و اعلام كرد كه تركیه از هر اقدامی در این راستا حمایت می كند.
وزارت امور خارجه بحرین هم با انتشار بیانیه ای از حمله نظامی آمریكا به سوریه حمایت و از آن استقبال كرد.
«ینس استولتنبرگ» دبیر كل سازمان پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) هم ضمن حمایت تلویحی از حمله موشكی آمریكا اظهار نظر كرد: بشار اسد قطعا مسئول تبعات این حمله است.
دولت اسپانیا نیز امروز در بیانیه ای حمله موشكی آمریكا را به پایگاه نظامی سوریه، یك 'پاسخ سنجیده و متناسب' به استفاده از سلاح های شیمیایی قلمداد كرد.
«انور بن محمد قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجی امارات متحده عربی هم با اعلام حمایت دولتش از حمله موشكی آمریكا، آن را 'شجاعانه و حكیمانه' خواند.
«محمد المومنی» سخنگوی رسمی دولت و وزیر اطلاع رسانی اردن نیز گفت: اردن این حمله را واكنشی ضروری و مناسب برای جلوگیری از هدف قرار دادن مستمر غیرنظامیان با سلاحهای كشتار جمعی و ارتكاب جنایت های غیر انسانی می داند.
** درخواست تشكیل جلسه شورای امنیت سازمان ملل
یك دیپلمات ارشد در شورای امنیت سازمان ملل كه خواست نامش فاش نشود، اعلام كرد: بولیوی خواستار تشكیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی حمله موشكی آمریكا به سوریه شده است.
روسیه نیز برای بررسی موضوع حمله موشكی آمریكا به سوریه كه یك پایگاه مهم عملیات ارتش این كشور را در مبارزه با تروریست ها هدف قرار داده، خواستار برگزاری فوری جلسه شورای امنیت شد.
** 9 كشته غیر نظامی حاصل حمله آمریكا
خبرگزاری رسمی سوریه بعد از ظهر امروز اعلام كرد كه 9 شهروند غیرنظامی از جمله چهار كودك در حمله موشكی آمریكا به خاك این كشور كشته و هفت شهروند دیگر زخمی شده اند.
پشتر طلال برازی استاندار حمص گفته بود: حمله موشكی آمریكا به پایگاه نظامی شعیرات سوریه تاكنون پنج كشته و هفت زخمی برجای گذاشته است.
برازی بامداد امروز در گفت و گو با شبكه المیادین افزود: درمیان كشته ها و زخمی ها شهروندان عادی نیز وجود دارند و همه قربانیان این حمله به بیمارستان منتقل شده اند.
** افزایش بهای نفت
در همین حال به گزارش خبرگزاری ها در رویترز، بهای جهانی نفت خام امروز جمعه، در پی حمله موشكی آمریكا به یك پایگاه هوایی ارتش سوریه، با بیش از 2 درصد افزایش به بالاترین سطح در یك ماهه اخیر رسید.
نخستین حمله مستقیم آمریكا در دوره ترامپ به مواضع ارتش سوریه بامداد امروز جمعه، با شلیك 59 موشك 'كروزِ تاماهاوك' به پایگاه هوایی شعیرات در استان حمص انجام پذیرفت.
این حمله موشكی بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل و كنگره آمریكا و از ناوهای آمریكایی مستقر در دریای مدیترانه و به بهانه حمله شیمیایی به خان شیخون در استان ادلب انجام شده است.
این در حالیست كه دولت سوریه به كارگیری هرگونه سلاح شیمیایی را رد كرده است.
ارتش سوریه در شرق استان حمص با گروه تروریستی داعش و در شمال آن با گروه تروریستی جبهه النصره مبارزه می كند.
اروپام**1479 **
ناشر:حسن سالك رضائی
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۶
تهران - ایرنا- حمله موشكی آمریكا به پایگاه الشعیرات در استان حمص سوریه با شلیك 59 موشك 'كروزِ تاماهاوك' در حالی بامداد امروز جمعه اتفاق افتاد كه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا قبل از آن گفته بود در فكر حمله نظامی به این كشور با توجه به حمله شیمیایی چند روز پیش در استان ادلب است.