بجنورد- نوروز و تعطيلاتي كه گذشت در بخش جرگلان با مسابقات سواركاري در پيست محلي يكه صعود همراه بود. اهالي شمال شرقي ترين نقطه كشور جشن ها و مراسم محلي شان را با مسابقات اسبدواني همراه كرده بودند تا در راستاي حفظ آيين و احياي پرورش اسب تركمن، قدمي برداشته باشند.

نجاهي - اين مسابقات فرصت مغتنمي بود براي مالكان و چابكسواران مهد اسب تركمن كه باز هم تماشاگران و طرفداران اين رشته محبوب ورزشي را روي تپه هاي اطراف پيست كه نقش جايگاه تماشاگران را دارد بكشانند.
اين رقابت ها بهانه اي شد براي نوشتن گزارش و بهانه اي شد كه مهمان مالكان و اسب هاي توفنده تركمن در تنها پيست جرگلان باشم.
با حضور در محل برگزاري مسابقه اسبدواني، اسب ها و مالكان و چابكسواراني در كنار چادرهاي شان به استقبال چشم هايم آمدند كه بناي اسبدواني را با مشقت ساخته اند.
اين اولين باري نيست كه از دغدغه ها و مشكلات پرورش دهندگان اسب تركمن در اين منطقه مي نويسيم و باز هم سراغ آن هايي را مي گيرم كه بارها و بارها شاهد شكسته شدن پاهاي اسب هايي بوده اند كه چشم هاي مالكان شان به پاهاي اسب ها گره خورده بود و بعد از زمين خوردن در پيست غير استاندارد،كاسه چه كنم در دست گرفته و چاره اي جز سر بريدن اسب هاي شان نداشتند.
اسب هايي كه با هزار اميد و در صدر آن در راستاي توسعه مشاغل روستايي و ايجاد اشتغال مورد توجه قرار دارند و البته نبود پيست استاندارد و تجهيزات پزشكي و شرايط حاكم بر پيست اسبدواني تاكنون صحنه دلخراش شكستن پاهاي اسب ها را ايجاد كرده است و در سايه بي توجهي مسئولان، مقوله صدمه ديدن اسب ها اين بار هم در مدار تكرار قرار گرفته و تعدادي از اسب ها را زمين گير كرده است.از هر چه بگذريم نمي توان از دغدغه اسبداران براي نداشتن پيست استاندارد گذشت، پيستي كه اگر وضعيت بهتري داشت اسب ها اين گونه آسيب نمي ديدند و مسابقات با خيال راحت مالكان و بدون وارد شدن صدمه به اسب ها برگزار مي شد.
با يكي از پرورش دهندگان ساكن روستاي باغلق همكلام مي شوم، «ابراهيم يزداني» كه روزهاي شيرين كودكي را نيز روي زين اسب سپري كرده و حال مالك چند اسب است مي گويد: ابتدا تشكر مي كنم از مردمي كه براي ترويج و پاسداشت اين رشته محبوب ورزشي آن را با جشن هاي عروسي شان همراه كرده اند و گامي بلند در ترويج حفظ و پرورش اسب تركمن در منطقه برداشته اند.
وي مي افزايد: نبود پيست سواركاري مناسب و شرايط مساعد براي برگزاري مسابقات در اين فرصت محدود، مشكلاتي از قبيل شكستن پاي اسب در حين مسابقه و ورم كردن پاي اسب را به وجود آورد كه سبب دلسردي مالكان و چابكسواران شد.
وي تصريح مي كند: ورم كردن پاي اسب به دليل سفت بودن زمين باعث شد تا بسياري از اسب ها در آغازين روزهاي مسابقات از دور رقابت ها كنار بروند و تمايلي به حضور در مسابقه نداشته باشند.
وي همچنين برگزاري مسابقات سواركاري در يك زمان محدود و پشت سر هم را يكي از مسائل قابل توجه برمي شمرد و مي گويد: در روزهاي آخر خستگي از سر و روي اسب هاي مان مي باريد و ناي تاخت نداشتند و در صورت برنامه ريزي مناسب و همكاري و نظارت مسئولان مربوطه به طور حتم مسابقات در شرايط بهتري برگزار مي شد.اكنون كه اهالي كوشيده اند تا جاي خالي كورس بهاره از طرف مسئولان كمتر احساس شود و مسابقات سواركاري در چند روز پياپي و با استقبال مثال زدني اهالي جرگلان برگزار شده است بهتر است به ٢ ميليارد ريالي اشاره كنيم كه مقرر شده بود مسئولان در سال ٩5 براي تكميل پيست باغلق كه بعد از ١٠ سال 4٠ درصد پيشرفت فيزيكي داشته است هزينه كنند كه اين امر جامه عمل نپوشيد.وقتي پاي صحبت هاي سرپرست اداره ورزش و جوانان راز و جرگلان مي نشينيم با اشاره به ظرفيت بالاي اين منطقه در زمينه پرورش اسب اصيل تركمن مي گويد: برگزاري هر گونه مسابقه ورزشي در سطح شهرستان در صورتي رسميت پيدا مي كند كه با هماهنگي اداره ورزش و جوانان و اخذ مجوز از هيئت مربوطه باشد.
لنگري مي افزايد: مسابقات سواركاري در ايام نوروز در بخش جرگلان بدون هماهنگي با اداره ورزش و جوانان شهرستان و هيئت سواركاري برگزار شد و در صورت هماهنگي مسئولان برگزاري مسابقات اسبدواني، نظارت و مساعدت هاي لازم براي برگزاري مسابقه از سوي اداره و هيئت انجام مي گرفت.
منبع : روزنامه خراسان شمالي
7184/1744 ** انتشاردهنده: علي اصغرافتاده