این شاعر و عارف در طول هشت دهه از عمر با بركتش توانست تاثیر بسیاری بر شعر و ادب فارسی بگذارد و شاعران دیگر از جمله مولانا از او به عنوان یك شاعر صاحب فكر و عارفی بزرگ یاد كرده و شعرهایی را در وصف بزرگی مقام او سروده اند.
مصیبت نامه، الهی نامه، مختارنامه، اسرارنامه، منطق الطیر، خسرونامه، دیوان غزلیات و قصاید و تذكره الاولیاء از جمله آثار مشهور عطار نیشابوری به حساب می آید كه در طول این سال ها دست به دست میان دانشجویان و علاقه مندان به فرهنگ و ادب شعر فارسی چرخیده و هر كس به فراخور ذوق و ادارك خود از آن بهره ها برده است.
25 فروردین كه در تقویم ملی كشور به نام روز ملی شیخ فرید الدین محمد عطار نیشابوری نامگذاری شده از یك سو فرصت گرانبهایی برای پژوهشگران و عطارشناسان است كه یافته های خود را از دریای بیكران شعر و عرفان او به بحث و تبادل نظر بگذارندو از سوی دیگر موقعیت مناسبی برای عموم مردم است تا با گوشه های از اندیشه و هنر این شاعر بزرگ آشنا شوند.
عشق و عرفان، نو آوری دربیان عارفانه، صمیمت و یك رنگی و روایت دردهای اجتماعی برخی از ویژگی های این شاعر بزرگ و آثار او از دیدگاه عطارشناسان و استادان رشته ادبیات فارسی در دانشگاههای خراسان رضوی است.
** اشعار عطار، مملو از نوآوری است
یك عطارشناس در همین رابطه به خبرنگار ایرنا گفت:عطار از نظر عرفانی دارای جایگاهی بسیار برجسته و از نظر ادبی یكی از شاعران بزرگ زبان و ادبیات فارسی است.
دكتر رضا اشرفزاده با اشاره به اینكه مولانا از عطار بسیار تاثیر گرفته است، خاطر نشان كرد: نوآوریهای عطار در حوزه عرفان بیش از 30 - 40 مورد است و مولوی در همین خصوص از عطار بهره گرفته است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد اظهار كرد: همانطور كه در تاریخ نیز نقل شده اگر میخواهید سنایی را بفهمید، آثار عطار را بخوانید و عطار همه آنچه را كه در تفكرات سنایی هست، دارد.
وی در خصوص تحمیدیههای ( حمد و ستایش خداوند) عطار نیز گفت: در تحمیدیههای این شاعر عارف، نوآوریهای بسیار جالبی وجود دارد و بسیاری از آنها با آیات و روایات قابل تطبیق است یا از آنها سرچشمه گرفته است.
دكتر اشرف زاده ادامه داد: عطار در این شعرها با رندی و شیرینی درخواستهایش را با خداوند مطرح میكند.
*** عرفان عطار، شفاف و یك رنگ است
یك پژوهشگر در حوزه شعر و ادبیات فارسی نیز گفت: در روزگار عطار وضعیت به گونهای بوده كه این شاعر، بیشتر از تركیبات پارادوكسی( متناقض نما) استفاده میكرده اند اما مولانا در این حوزه بیپرواتر بوده است.
دكتر محمد دیانتی با اشاره به اینكه ایجاز در كلام عطار، فراتر از ایجاز مولانا است، اظهار كرد: عطار در اشعارش گزینش های بسیار بهتری را انجام داده كه مولانا نتوانسته در آن مسیر گام بردارد.
وی با اشاره به اینكه عرفان عطار در مقایسه با عرفان مولانا خالص تر است، اظهار كرد: عرفان مولانا شور و حماسه است، اما عرفان عطار، شفاف تر و یك رنگ تر است زیرا كه معنا و عاطفه نیز در اشعار عطار بیشتر موج می زند.
** عطار، روایتگر دردهای اجتماعی
یك استاد دانشگاه فردوسی نیز در همین رابطه به جایگاه ارزشمند عطار در شعر و ادب فارسی اشاره كرد و گفت: دردهای اجتماعی تاریخ ایران در آثار فریدالدین عطار نیشابوری انعكاس یافته است.
دكتر مهدی سیدی افزود: حیات عطار از واقعه حمله غُزها شروع شده و با حمله مغول خاتمه مییابد كه در آن زمان كتابخانههای نیشابور را به آتش كشیدند.
وی با بیان اینكه عشق و ایمان در اشعار عطار موج می زند گفت: عطار دارو و درمانی را كه برای جامعه خود پیچید، همان عشق و ایمان است لذا عشق و ایمان در آثار او موج میزند.
این استاد دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: عطار به دلیل روایتی كه از تاریخ ایران دارد، توانسته است تاثیرات بسیار زیادی را بر شعرای بعد از خود بر جای بگذارد و بسیاری از ادیبان خود را وامدار اشعار عطار می دانند.
شیخ فریدالدین محمد عطار نیشابوری در سال 540 ه . ق متولد شد و در سال 618 ه . ق در قتل عام نیشابور در فتنه مغول دار فانی را وداع گفت.
مقبره وباغ عطار نیشابوری در فاصله دو كیلومتری به سمت غرب از باغ و آرامگاه حكیم عمر خیام نیشابوری در شهر نیشابور قرار گرفته است.
مقبره شیخ فریدالدین محمد عطار نیشابوری توسط شخصی به نام قاضی القضاه یحیی بن صاعد ساخته شد و بنای اصلی آن هشت ضلعی است و سنگ مقبره از نوع سنگ سیاه و عمودی است كه اشعاری برروی آن حك شده است.
ویژه برنامه های روز ملی عطار از دیروز( چهارشنبه ) با نواخته شدن زنگ عرفان در دبیرستان عطار نیشابوری آغاز شد و با برنامه های فرهنگی و هنری از قبیل مرشد خوانی، تجلیل از اساتید عرصه ادبیات و فرهنگ، اجرای برنامه تاسیمرغ و برنامه های متنوع دیگر در روز عصر جمعه 25 فرودین ماه ادامه خواهد داشت.
قرار است همایش علمی پژوهشی روز ملی عطار نیز با حضور جمعی از صاحبنظران و ادیبان كشور فردا ( جمعه ) در نیشابور برگزار شود.
7498/ 6012 خبرنگار توحید آرش نیا ** انتشار دهنده: علی حیدر شاه حسینی
تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۸
مشهد- ایرنا- شیخ فریدالدین محمد عطار نیشابوری یكی از بزرگترین شاعران این مرز و بوم است كه آوازه اش از مرزهای كشور گذشته و در بسیاری از كشورهای دیگر نیز از شهرت برخوردار است.