تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۵

اراك - ایرنا - روستاگردی و حضور در مناطق مصفا با جاذبه های خاص از ظرفیت هایی است كه پرداختن به آن می تواند اشتغالزایی و درآمد برای بومیان محل و رونق گردشگری برای هر منطقه را ایجاد كند.

به گزارش ایرنا،باروری ظرفیت روستاگردی از سیاست های اولویت دار در دولت یازدهم است كه در این حوزه توفیق زیادی نیز حاصل شده و مصادیق متعددی از آن هویداست.
شازند یكی از توابع استان مركزی است و در 33 كیلومتری جنوب غربی اراك، شهرستانی است كه با بیش از 100 روستا و اقلیم سرسبز و چشم اندازهای كم نظیر می تواند مقصد شمار زیادی از طبیعت گردان باشد.
شازند به واسطه بهره مندی از مناطق جنگلی و چشمه ها و منابع آبی به صورت تابلویی زیبا از زیبایی های طبیعی و انسان ساخت در استان مركزی مطرح است و با كمی درنگ و كندوكاو می توان مناطق و روستاهایی را یافت كه علاوه بر این جاذبه های خواستنی، شاخصه های دیگری نیز دارد كه آن ها را مستعد تبدیل شدن به كانون گردشگری كرده است.
روستای ده علیمراد از توابع بخش سربند شازند از مناطقی است كه تكه ای از تاریخ را قلب خود نگاه داشته است.
این روستا در 45 كیلومتری مركز شهرستان شازند قرار دارد و وجه تمایز آن با دیگر روستاهای این شهرستان، بافت و معماری تاریخی آن است كه هر گردشگری را به وجد می آورد و با قدم زدن در كوچه پس كوچه های آن گویی فصولی از تاریخ را ورق می زنیم.
ده علیمراد از معدود روستاهایی است كه اهالی آن اصلبت تاریخی یافت روستا و منازل خود را حفظ كرده اند و با وجود اینكه امروزه چهره اكثر روستاها مدرن و به مانند شهرها شده است این روستا در معماری كهن چون نگینی ارزشمند باقی مانده و ظرفیتی است كه باید از آن برای رونق حوزه گردشگری بهره موثر برد.
دهیار روستای ده علیمراد در گفت و گو با ایرنا عنوان كرد: این روستا قدمتی حدود 600 سال دارد و در حال حاضر جمعیت آن 120 نفر است كه در قالب 35 خانوار در این روستا ساكن هستند و اغلب آنان نیز در بافت تاریخی زندگی می گذارند.
محمد مردی افزود: روستا تا سال های اخیر بافتی كاملا قدیمی و تاریخی داشت اما به دلیل فرسودگی بخشی از آن ها در معرض تخریب است و اهالی به اجبار باید اصلاحات لازم و بازسازی انجام دهند.
وی توضیح داد: 40 درصد از بافت این روستا جلوه های خاص معماری دارد و حفظ و احیای آن به عنوان سرمایه ای در حوزه گردشگری استان مركزی ضروریست.
وی اظهار كرد: تخریب بافت تاریخی روستا دور از ذهن نیست و به تازگی حمام قدیمی این روستا كه به صورت خزینه ای و با بیش ازیك قرن قدمت بود در معرض تخریب است و می طلبد برای حفظ آن و سایر بناهای ارزشمند مسكونی و با كاربردی های دیگر حمایت قاطع صورت بگیرد.
مردی گفت: پدیده مهاجرت جوانان در روستای ده علیمرادمانند سایر مناطق روستایی وجود دارد و این مسئولان هستند كه با ایجاد فرصت های شغلی و درآمد زایی می توانند آنان را پابند زادگاهشان كنند و حتی در صورت رونق روستا گردی طیفی از مردم را برای اقامت در این روستا ترغیب كنند.
وی یادآور شد: یكی از جاذبه های خاص این روستا سنگ قبر های قدیمی با نشان ها و تصاویر خاص است كه در كمتر منطقه ای با این كیفیت حفظ شده و برای محققان و مردم شناسان و دوستدران مسائل فرهنگی از اهمیت خاص برخوردار است.
وی بیان كرد: به دلیل وضعیت جغرافیایی و آب و هوایی، روستا شاهد افزایش جمعیت خود نسبت به سرشماری سال 90 است با وجود مهاجرت جوانان برای دستیابی به شغل، پدیده مهاجرت معكوس در این روستا رخ داده و این نشان می دهد كه باروری ظرفیت ها می تواند روستا گردی و اقامت گردشگران برای گذران فراغت نیز در پی داشته باشد.
دهیار روستای ده علیمراد گفت: روستا دارای باغات سرسبزی است و رودخانه ای از وسط روستا عبور می كند كه این امر چشم انداز زیبایی را ایجاد كرده است.
وی توضیح داد: چشمه های دیدنی كه از شمال روستا نشات می گیرد و وجود زیارتگاه قنبر بن علی از دیگر جلوه هایی است كه گردشگران می توانند از وجود آن ها لذت ببرند.
وی گفت: شغل اصلی مردم روستا كشاورزی تولید جو، گندم، لوبیا، گردو، بادام و انگور است و اهالی نیز به دامپروری اشتغال دارند و وجود منابع آبی فراوان همچون چشمه ها و رودخانه ها تابستان مناسبی را برای كشاورزی ایجاد می كند.
مردی تاكید كرد: با وجود آنكه كشاورزی روستا رونق دارد اما، لازم است به منظور جلوگیری از مهاجرت جوانان و بازگشت مهاجران اشتغال روستا در بخش های دیگر را توسعه داد.
وی عنوان كرد: روستا ظرفیت مناسبی در قالیبافی و خیاطی دارد و در سال های اخیر نیز حتی كارگاه هایی مختص این مشاغل در روستا فعال بود و حمایت هایی از جانب دولت نیز در این راستا به روستائیان صورت گرفت اما، به دلیل دور بودن از بازار فروش و نبود بازاریابی موثر در فروش محصولات، تعطیلی این فرصت های تولید را در پی داشته كه می طلبد با حمایت و راهبری اصولی این ظرفیت دوباره احیا شود.
دهیار ده علیمراد اضافه كرد: علاوه بر اهمیت حمایت جدی مشاغل خرد و خانگی كشاورزی، روستا در زمینه توسعه امكانات زیرساختی و لایروبی قنوات، جدول كشی جوی ها و لوله گذاری كشاورزی منطقه نیز نیازمند همراهی اصولی و برنامه محور مسئولان است.
اقدامات دولت تدبیر و امید در سال های اخیر نقش كلیدی در توسعه مناطق روستایی و مهاجرت معكوس از شهرها به روستاها داشته است و در این راستا به منظور توسعه اشتغال اعتبارات موثری اختصاص داده است كه می توان مصداق بسیاری را در این راستا مثال زد.
به طور قطع رونق مناطق روستایی تاثیر مثبتی در حفظ بافت روستاها و تاریخ این سرزمین دارد و می توان با حمایت بیشتر و توسعه كشاورزی مدرن، گردشگری و صنایع دستی علاوه بر اشتغالزایی توسعه روستاها را رقم زد.
استان مركزی یك هزار و 210 روستای دارای سكنه دارد كه از این تعداد 752 روستا دارای دهیاری هستند.
/6992/6013/خبرنگار: آذر اسفندیاری***انتشاردهنده:مژگان حیدری