تاریخ انتشار: ۲۶ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۴:۱۶

تهران - ایرنا - محققان مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران موفق به شناسایی و نامگذاری یك گونه قارچ بومی جدید به نام باستانی مازندران (طبرستان) شدند كه از مزارع برنج جداسازی شده است.

استان مازندران، زیستگاه بسیاری از گونه های جانوری و گیاهی است كه هر كدام اهمیت اقتصادی، كشاورزی و زیست محیطی خود را دارند. محصولات كشاورزی این استان پهناور مانند برنج، چای و غیره از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است.
به گزارش روز شنبه ایرنا از مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران، دكتر سید ابوالحسن شاهزاده فاضلی در خصوص این گونه جدید قارچ گفت: یكی از محصولات كشاورزی استراتژیك استان مازندران برنج می باشد. نظر به ارتباط بسیار نزدیك فیزیولوژی گیاهی با ارتباطات میكربی می توان از میكروارگانیسم ها برای افزایش كیفیت و كمیت تولید محصولات كشاورزی، از جمله برنج، استفاده كرد.
مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران، افزود: در این راستا محققان مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران و دانشگاه الزهراء از میان قارچ هایی كه از خاك مزارع برنج جداسازی شده بود توانستند یك گونه جدید قارچ coelomycete (سلومایست) را شناسایی نمایند.
وی اظهار كرد: این قارچ به جنس Pyrenochaetopsis تعلق داشته و بر اساس مطالعات فیلوژنی مولكولی انجام شده توسط محققین مركز این گروه از قارچ ها ارتباط انتخابی با گیاهان خانواده گرامینه (گندمیان) دارند. این گونه به نام باستانی استان مازندران یعنی طبرستان نام گذاری شده و نام علمی آن Pyrenochaetopsis tabarestanensis است.
فاضلی افزود: كوشش محققان این مركز برای معرفی و حفظ ذخایر ژنتیكی و زیستی كشور است. در این میان ذخایر زیستی بومی از اهمیت بسیار بسزایی برخوردارند چرا كه این موجودات، واجد توانمندی های بالقوه ای از نظر علمی و كاربردی می باشند كه می بایست مورد مطالعه گسترده قرار گیرند.
وی ادامه داد: در مورد این گونه جدید شاید ارتباطی مشخص بین گیاه برنج و قارچ وجود داشته باشد كه خود می تواند فیزیولوژی گیاه را تحت تاثیر قرار دهد. نظر به این واقعیت كه این گروه از قارچ ها در كشور بسیار كم مورد مطالعه قرار گرفته اند، لذا می توانند موضوع بسیار جالب توجهی برای انجام مطالعات گسترده اكولوژی مولكولی، برهم كنش های گیاه-قارچ، و فیزیولوژی مولكولی باشند.
فاضلی افزود: با توجه به ارتباط نزدیك حیات و فعالیت اكوسیستم ها و محصولات كشاورزی با حیات و فعالیت جامعه میكربی، جوامع پیشرفته با انجام تحقیقات گسترده در این زمینه دائماً در پی افزایش كارآیی محصولات كشاورزی و پایداری اكوسیستم های طبیعی خود هستند، اما این امر در كشور بسیار كم مورد توجه قرار گرفته است. از جذاب¬ترین نقش¬های میكروارگانیسم ها در این زمینه می توان به نقش آنها در تنظیم رشد، تولید بذر، گل دهی، و در كل فیزیولوژی گیاه و محصولات كشاورزی اشاره نمود.
لازم به ذكر است نمونه های این گونه قارچ بومی در بانك میكروارگانیسمها، یكی از كلكسیونهای زیستی چهارگانه مركز با شماره های دسترسی 30051 IBRC-M و IBRC-M 30047 نگهداری می شوند و قابل ارائه به كلیه محققان و دانشمندان می باشند.
علمی (1) ** 1201 **1440
دریافت كننده: عبدالكریم جبارپور** انتشار: گلشن