' رابرت مك فارلین ' مشاور امنیت ملی در دولت ' رونالد ریگان ' بین سالهای 85-1983 و معمار اصلی 'ابتكار عمل استراتژیك دفاعی ' برای دفاع از آمریكا در برابر حملات موشكی و بنیانگذار مشترك 'شورای امنیت انرژی آمریكا ' در این مطلب مطرح می كند :
كشور زییای تركیه همواره یكی از متحدان غرب بوده اما ائتلاف میان این دو اكنون به مشكل برخورده است. اینطور كه احساس می شود جانب شرقی پیمان آتلانتیك شمالی ' ناتو' در معرض خطر قرار گرفته باشد.
تركیه در دوران جنگ سرد لنگرگاه شرقی ناتو بود علتش هم این است كه این كشور پل میان آسیا و اروپا و خاورمیانه به آسیای میانه است.
اروپا و تركیه به هم احتیاج دارند . بیشتر از 6 میلیون ترك جزئی از اقتصادهای اروپا را تشكیل می دهند.
و اما اهمیت تركیه از منظری دیگر هم هست و آن تهدیدی است كه دیرزمانی است علیه تمدن ظهور پیدا كرده است و آن 'تروریسم' است.
تركیه در جنگ با این پدیده، یك متحد قابل اتكا نیست . مواضع كاملا اشكار رادیكال ' رجب طیب اردوغان' رئیس جمهور تركیه گرایشش به سمت افراط گرایی و اسلام گرایی سیاسی است.
اتفاقاتی كه چند سالی است در تركیه رخ می دهد، همگی یك زنگ خطر است.
تمام رسانه های مستقل این كشور بسته شده اند؛ همه مسئولین طرفدار غرب بركنار و یا حتی بازداشت شده اند و با سازمانهای جهادی مدارا می شود.
با این مشكلاتی كه در خصوص تركیه برشمرده شد؛ آیا تركیه هنوز هم منطبق با اصول و معیارهای ' ناتو' در خصوص ' رعایت و حراست از دمكراسی و آزادی های فردی و حاكمیت قانون ' كار می كند یا نه .
طبق نظر محققان قابل اعتماد؛ اردوغان عمیقا فاسد است و امیال و جاه طلبی هایش را مقدم بر حفاظت از ملت و ناتو می شناسد.
او از یك بازرگان تركیه ای - ایرانی برای انجام معاملات پولی میان ایران و تركیه استفاده كرده و تحریم های ایران را دور زده است و از سازمانهای تروریستی در سوریه حمایت می كند و تمام اسناد آن هم موجود است.
به دنبال قیام و كودتای شكست خورده تركیه در سال گذشته ؛سیاست سركوب اردوغان؛ مردم را زجر می دهد.
اردوغان از این كودتای نافرجام به عنوان حربه ای برای بسط دادن قدرت سیاسی خود بهره برداری می كند . بعد از فروریختن كودتا دولت دست به دستیگری و بازداشت گسترده مردمانی زده است كه هیچ ارتباطی با كودتا نداشته اند اعم از خبرنگاران ؛ نظامیان و پلیس و آموزگاران. تا به حال بیشتر از 150 هزار نفر بازداشت شده اند و بسیاری هم شكنجه شده اند . پست و مناصب همه مقامات و مسئولین بركنار شده را یاران و رفقای اردغان و فرصت طلبان سیاسی و اسلامگراهای رادیكال و سیاسی احراز كرده اند.
كشور تركیه امروز / یكشنبه/ شاهد برگزاری یك رفراندوم است كه در آن از مردم سوال می شود آیا راضی هستند قدرت از دست پارلمان گرفته شود و به رئیس جمهور واگذار شود یا نه . این یعنی سپردن قدرت بی انتها به مقام حاكم بر كشور.
اما آیا این قدرت بی انتهای رئیس جمهور باعث خواهد شد تا تركیه از این پس كار بیشتری در ارتباط با جنگ با تروریسم انجام دهد یا خیر؟
مطلقا نه.
تركیه سالهاست كه میزبان تروریستهاست و مسئولان كشور هم از این موضوع باخبرند و این فاجعه است.
تركیه در طول سال 2015 حتی یك عملیات هم علیه ' داعش' در داخل خاكش انجام نداده است. مسئولان امنیتی كشور همین چندی پیش 100 خانه امن داعش را در استانبول شناسایی كرد. داعش در تركیه نفوذ بسیار گسترده ای دارد. حتی از آن بدتر؛ انتظار می رود امسال هزاران تن از جنگجویان ترك و خارجی داعش در سوریه و عراق به خاك تركیه بازگردند.
اردوغان با اتحادیه اروپا در زمینه كاستن از سیل روند ورود پناهجویان از تركیه به اروپا همكاری كرده است . هم اكنون دست كم 5 میلیون پناهجو در تركیه پناه گرفته اند. اردوغان همچنان تهدید می كند كه امكان دارد میلیونها تن این پناهجویان را به سمت مرزهای اروپایی بفرستد.
اما تهدیدهای بی ثباتی تركیه برای اروپا به همین جا ختم نمی شود.
جنگ داخلی تركیه علیه كردها با كارهایی كه اردوغان در حال انجام آن است، می تواند، وارد مراحل خطرناكتری شود.
هم 'حزب كارگران كرد كردستان' موسوم به ' پ ك ك' و هم 'داعش 'هردو دشمنان حكومت تركیه به حساب می آیند. اگر جنگ داخلی تركیه بالا بگیرد در آن شرایط راه انتقال انرژی به اروپا مسدود خواهد شد چراكه تمام خطوط انتقال نفت و گاز مسدود خواهد شد .
اگر جنگ داخلی تركیه بالا بگیرد؛ زرادخانه سلاح هسته ا ی در پایگاه ناتو در 'اینجرلیك' هم در معرض این خطر قرار میگیرد كه به تصرف درآید. گفته می شود كه بیشتر از 50 سلاح اتمی در این مكان نگهداری می شود.
با این حساب؛ وظیفه آمریكا و ناتو برای مراقبت از كشورهای غربی در مقابل یك تركیه بی ثبات چیست؟
استراتژی های موفق 'ریگان' می تواند كلید حل معما باشد.
ریگان مقابل توسعه طلبی های شوروی قرص و محكم ایستاد و همزمان با دسترسی رویكرد 'پرده آهنین' با مردم تحت ستم صحبت كرد.
حالا ناتو هم می تواند با تبعیت از این الگو با مردم تركیه وارد تعامل شود و سه كار اساسی را انجام دهد:
1 . نخست آنكه اردوغان را بابت كمك به تروریستها به اتهام ارتكاب جنایات جنگی به دادگاه كیفری لاهه معرفی كند .
2 . غرب باید نیروهایش در تركیه را كاهش بدهد و سلاحهای حساس را به كشورهایی دیگر منتقل كند.
3 . در تعامل با دولت مقتدر تركیه رویكرد 'مبتنی بر سخت گیری با هدف كمك بلند مدت ' به تركیه در پیش بگیرد.
تحریم های تجاری هم می تواند جزئی از برنامه باشد. واشنگتن بهتر است با همه قومیتهای مختلف مردم تركیه اعم از كردها؛ مسلمانان و غیر مسلمانان كه خواهان ثبات كشور هستند و این امر جز با حاكمیت قانون محرز نمی شود دسترسی پیدا كند. واشنگتن باید مشوق ازادی مطبوعات در تركیه باشد و كمكهای بشردوستانه به این كشور ارسال نماید.
این آرزوی آمریكاست كه تركیه شریكی باشد از حیث اقتصادی قوی ودر صلح و آرامش هم در داخل و هم با همسایگانش. تركها همواره متحدان فوق العاده ای برای مردم آمریكا بوده اند.
مردم تركیه انعطاف پذیرند و دمكراسی این كشور می تواند دوباره شكوفا شود. آمریكا نباید انرژی دهنده به یك دیكتاتوری باشد بله باید فرصتی فراهم نماید تا مردم تركیه خودشان آزادی , ایمان و خوشبختی را انتخاب كنند.
اگر در تركیه دولتی بر مبنای قانون اساسی شكل بگیرد و این دولت با عقلانیت خود از دمكراسی حفظ و حراست كند و شركایی با حسن نیت هم در ناتو داشته باشد , می توان انتظار داشت كه روزهای خوبی در انتظار تركیه خواهد بود.
اروپام**1591**1908
ناشر : افشار دارابی
تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۳
تهران - ایرنا- 'رابرت مك فارلین' دیپلمات كهنه كار آمریكایی در یادداشتی در واشنگتن تایمز نوشت: تركیه همچنان یك خطر امنیتی برای غرب است؛ آمریكا و 'ناتو' باید سیاستهایشان را در قبال تركیه تغییر دهند.