همدان-ايرنا- سه روستاي گشاني شهرستان تويسركان، وركانه شهرستان همدان و قلعه جوق شهرستان فامنين از ميان 20 روستاي هدف گردشگري استان همدان در طرح ملي ضربتي توليد و اشتغال انتخاب شدند تا با اجراي اين طرح گام هاي موثري در راستاي توانمندسازي و اشتغال زايي اين روستاها برداشته شود.

به گزارش ايرنا روستاهاي گشاني ، اشتران، شهرستانه و سنجوران شهرستان تويسركان، روستاهاي عليصدر و اكنلو شهرستان كبودرآهنگ، روستاهاي سيمين ابرو ، وركانه ، خاكو و وفرجين شهرستان همدان، روستاهاي مانيزان و پري پيروز و جوراب شهرستان ملاير،روستاهاي ملحمدره ، حبشي و محمدآباد شهرستان اسدآباد، روستاهاي ازناو و قلعه جوق شهرستان فامنين، روستاي رسول آباد سفلي شهرستان بهار و روستاي كاج در شهرستان رزن از ميان يك هزارو 40روستاي داراي سكنه استان همدان به عنوان روستاهاي هدف گردشگري استان انتخاب شده اند.
بافت ويژه و معماري خاص خانه‎ها، مغازه‎ها و مراكز محلات اين روستاها، زيبايي هاي طبيعي و طبيعت بكر و دست نخورده، آثار تاريخي با قدمت چندهزار ساله، وجود قنات هاي قديمي و رودهاي جاري و توليد محصولات مرغوب كشاورزي، اين روستاها را به روستاهاي شاخص با ارزش‎ گردشگري قابل توجه تبديل كرده است.
معرفي و شناسايي اين روستاها در راستاي جذب گردشگران به بهبود وضعيت اشتغال روستاييان، جلوگيري از مهاجرت آنان به شهرها و حفظ بافت تاريخي روستاهاي هدف گردشگري كمك مي كند.
در اين راستا در آغازين ماه سال 96 ، طرح ملي ضربتي توليد و اشتغال در 73 روستاي هدف گردشگري در سطح كشور به همت سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري با هدف تحرك بخشي اقتصادي به روستاها و در راستاي تحقق شعار سال كليد خورده است كه سه روستاي هدف گردشگري وركانه، گشاني و قلعه جوق استان همدان را نيز شامل مي شود.
محور اين طرح از هر سه حوزه ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري است و كارشناسان اعزامي همزمان با ديگر روستاهاي كشور با حضور در روستاهاي وركانه، گشاني و قلعه جوق استان همدان، از نزديك به بررسي ظرفيت ها و پايش اين روستاها در حوزه اشتغال و زير ساخت هاي مرتبط با حوزه ماموريت هاي خود براي استفاده بهينه از توان روستاييان پرداخته اند.
در قالب اين طرح برنامه هايي همچون راهنمايي و ارائه مشاوره هاي لازم در موضوع هاي مختلف از جمله نحوه همكاري و تعامل با تورهاي طبيعت گردي، راه اندازي اقامتگاه هاي بوم‌ گردي، احياي صنايع دستي، جاذبه هاي ميراثي و نحوه اخذ مجوزهاي لازم صورت خواهد گرفت .
معاون گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان همدان در اين باره در جمع خبرنگاران گفت: براساس طرح ملي ضربتي توليد و اشتغال، با استفاده از ظرفيت‌هاي محلي هر روستا رونق اقتصادي و اشتغال در روستاها فراهم مي‌شود و روستاييان مي‌توانند به عرضه توليدات خود روي آوردند.
علي خاكسار هدف از اجراي اين طرح را شناسايي و معرفي قابليت هاي روستاهاي هدف گردشگري كشور و افزايش انگيزه ساكنين اين روستاها براي جذب گردشگر و توسعه توليد در روستاها عنوان كرد و افزود: در اين طرح مي توان با صرف هزينه كم براي روستاييان اشتغال ايجاد كرد و با حمايت از توليدات روستايي در راستاي تحقق شعار سال گام هاي مهمي برداشت.
وي با بيان اينكه طرح ملي ضربتي توليد و اشتغال در سه روستاي وركانه، گشاني و قلعه جوق استان همدان اجرا مي شود گفت:مرمت آثار تاريخي اين سه روستا، توسعه اقامتگاه هاي بوم گردي و آموزش صنايع دستي در قالب اين طرح در اين سه روستا انجام مي شود و تلاش مي شود اهالي اين روستاها با آگاهي از داشته هاي بومي خود و حمايت سازمان ميراث فرهنگي به ايجاد اقامتگاه هاي بوم گردي و آموزش صنايع دستي بومي بپردازند.
معاون گردشگري استان همدان درباره ضرورت توسعه اقامتگاه هاي بوم گردي در توسعه گردشگري گفت:گردشگران با اقامت در خانه هاي بوم گردي، زندگي در بافت طبيعي و روستايي را تجربه مي كنند .
خاكسار اظهار كرد: اولين اقامتگاه بوم گردي استان همدان در روستاي وركانه ايجاد شد و با توجه به علاقمندي اهالي اين روستا و وجود عناصر تاريخي همچون اصطبل مهري خانم و قلعه اربابي، مي توان تعداد خانه هاي بوم گردي اين روستا را افزايش داد.
معاون عمراني فرمانداري همدان نيز در اين باره گفت: بايد به سمت ايجاد بازارچه هاي محلي در روستاهاي گردشگري حركت كرد و روستاييان و افراد بومي را در اولويت واگذاري اين غرفه ها قرار داد.
رضا زماني افزود: در سال هاي قبل، همدان مقصد گردشگري مسافران نبود و اغلب مسافران اين استان گذري بودند اما در 2 سال گذشته در راستاي رونق گردشگري در استان همدان اقدامات مهمي انجام شده تا بتوان همدان را به عنوان پايلوت و مقصد گردشگري معرفي كرد.
وي استفاده از گردشگري مجازي را از عوامل پيشرفت و توسعه حوزه گردشگري برشمرد و گفت: پذيرش مسافر و امور اطلاع رساني و تبليغاتي به صورت مجازي كمك شاياني به رونق حوزه گردشگري مي كند.
مسئول روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنيگ، صنايع دستي و گردشگري استان همدان نيز بر ضرورت مشاركت بخش خصوصي تاكيد كرد و گفت: انتخاب روستاي وركانه به عنوان محل ضبط سريال طنز 'علي البدل' در ايام نوروز و اختصاص برنامه خندوانه در روز همدان ، در شناساندن قابليت ها و جاذبه هاي همدان به گردشگران تاثير گذار بود و استقبال گردشگران نوروزي را در بر داشت.
بهجت عباسي افزود: در سال 95 ثبت جهاني لالجين در توسعه اقتصادي شهر لالجين تاثير بسياري داشت و ميزباني كنوانسيون تورگردانان خارجي با حضور 140 تورگردان از كشورهاي مهم دنيا به شناساندن قابليت همدان كمك كرد.
وي به وجود بيش از 23 كانون صنايع دستي روستايي در استان همدان اشاره كرد و گفت: با وجود اين كانون هاي صنايع دستي در زمينه هاي مختلفي همچون سفال، تراش سنگ هاي قيمتي و چرم ، استان همدان به لحاظ روستاهاي صنايع دستي جايگاه بالايي نسبت به ديگر استان ها دارد.
نماينده معاونت ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در اجراي طرح ضربتي توليد و اشتغال در سه روستاي هدف گردشگري استان همدان نيز در جمع خبرنگاران گفت: سازمان ميراث فرهنگي در دولت يازدهم نقش نظارتي دارد و تلاش مي كند زمينه هاي مشاركت بخش خصوصي را ايجاد و از اقدامات اين بخش حمايت كند.
احمد نصرالهي بر ضرورت اشتغالزايي روستايي در راستاي رونق توليد تاكيد كرد و گفت: اين طرح با تلاش براي توسعه زيرساخت هاي روستاهاي هدف گردشگري، به درآمدزايي روستاييان كمك مي كند و با حمايت از طرح هاي اشتغالزا موجب مي شود روستاييان در زمينه توليد روي پاي خود بايستند.
نماينده كانون انجمن هاي صنفي راهنمايان گردشگري سراسر كشور نيز گفت: بايد تعدادي از بوميان اين روستاها ، دوره هاي بلد محلي را براي كسب آموزش هاي لازم براي راهنمايي گردشگران در منطقه بگذرانند.
رامين حميديان افزود: با ارائه آموزش هاي لازم با كمك انجمن صنفي راهنمايان به برخي از ساكنان روستا كه بلد محلي هستند و مسيرهاي طبيعي و تاريخچه روستا را مي دانند مي توان افرادي را به عنوان بلد محلي آموزش داد تا زماني كه يك گردشگر به آن روستا سفر مي كند بتواند به صورت قانوني گردشگران را هدايت كند.
نماينده معاونت صنايع دستي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در اجراي طرح ضربتي توليد و اشتغال در سه روستاي هدف گردشگري استان همدان نيز گفت:روستاهاي هدف گردشگري چندسالي است كه مورد توجه ويژه قرار گرفته اند و بايد اين روستاها روستاي هدف صنايع دستي نيز باشند.
روح الله رحماني افزود:بايد بتوان در روستاهاي هدف گردشگري ، صنايع دستي و دست ساخته هاي روستاييان را به گردشگران معرفي كرد تا گامي موثر در راستاي رونق صنايع دستي استان ها برداشته شود.
1181/6993
گزارشگر: الهام تدين**انتشار دهنده:اكبر بهاروند