به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، این نشریه آمریكایی می نویسد: « پیروزی زشت ' رجب طیب اردوغان' رئیس جمهوری تركیه در همه پرسی اصلاح قانون اساسی كه ره آورد آن یك قانون اساسی جدید و در عین حال ظالمانه و مستبدانه است، مشكلاتی بزرگ هم برای نیروهای دمكراتیك تركیه، هم برای متحدان تركیه در غرب و هم برای خود اردوغان به بار خواهد آورد.
این پیروزی برخلاف نظر خود اردوغان، مطلقا قانع كننده نیست. این پیروزی ضعیف و پرجدل آلوده به شائبه تقلب و تخلف قانونی است. حتی ناظران اروپایی انتخابات هم بر آن صحه گذارده اند و می گویند كه روند تبلیغات انتخاباتی نه آزاد بوده است، نه سالم.
سه شهر بزرگ تركیه به این مرد قدر قدرت تكیه زده بر مسند قدرت رای ' نه' داده اند. قاطبه كشور پشت سر اردوغان متحد نیست. جامعه تركیه دو قطبی شده است.
همه اینها واقعیاتی سیاسی است كه حاكم كشور كه صاحب اختیاراتی تام خواهد شد، از خطرات آن غافل است.
این روحیه مبارزه طلبانه ای كه اردوغان به دنبال پیروزی ضعیفش در همه پرسی به خود گرفته است و تمام منتقدان غربی اش را متهم می كند كه ' همان سربازان جنگ های صلیبی اند' ومی گوید دوباره مجازات اعدام را جاری می سازد، همگی به ضرر او تمام خواهد شد و روابط تركیه را با سران اتحادیه اروپا قطع خواهد كرد.
از لحظه وقوع كودتای نافرجام تركیه در تابستان گذشته تا به حال به دستور اردوغان، 130 هزار نفر از كار بركنار شده و بیشتر از 45 هزار نفر هم زندانی شده اند. قانون اساسی جدید كه از سال 2019 به دنبال انتخابات ریاست جمهوری اجرایی خواهد شد، این قدرت را به رئیس جمهوری تفویض می كند كه حداقل تا سال 2029 بر سر قدرت باقی بماند در حالیكه پارلمان كنترل خیلی بی مایه ای بر روی رئیس جمهور خواهد داشت و تشكیلات قضایی هم نهادی خواهد بود كه اردوغان آن را به میل و اراده خود شكل خواهد داد.
در دوران تبلیغات همه پرسی حتی شهرهای كردنشین هم به بهانه مبارزه با تروریستها مورد تاخت وتاز ارتش قرار گرفت و بدیهی است كه تمامی این شهرها به رفراندوم اردوغان رای منفی دادند. همینطور شهرهای بزرگی همچون استانبول، آنكارا و ازمیر.
طبق نتایج اولیه این همه پرسی؛ 48.7 درصد مردم به اصلاح قانون اساسی رای 'نه ' دادند و این به رغم آن بود كه اردوغان تبلیغات وسیعی در سرتاسر كشور انجام داده بود در حالی كه صدای مخالفت ها بشدت سركوب شده بود.
تصمیم جنجالی مسئولان انتخابات برای قبول آرائی كه فاقد مهر رسمی بوده اند، به نجات جان اردوغان آمد و او را از شكست نجات داد. اما به هر حال این شگرد هم نمی تواند مشروعیت از دست رفته اردوغان را اعاده كند.
البته بد نیست این نكته را هم یادآور شویم كه با همه این اوصاف؛ هنوز هم هرگز نمی توان تركیه را با كشورهایی مانند مصر و روسیه مقایسه كرد. مصر و روسیه جزء كشورهایی هستند كه انتخابات آنها بشدت با تقلب همراه است و اكثر احزاب اپوزیسیون هم بشدت سركوب می شوند.
اینك؛ كار عقلایی این است كه اردوغان به توصیه غرب عمل كند و برای تامین خواست پاره ای از معترضان؛ با بعضی از مخالفان ارتباط برقرار كند. اردوغان تا سال 2015 به دنبال صلح با 'حزب كارگران كرد كردستان ' موسوم به ' پ ك ك ' بود و امكان دارد به این رویكرد بازگردد.
اما تجربه 14 سال ریاست جمهوری اردوغان ثابت می كند كه این فرد؛ یك تشنه قدرت است و به هیچ وجه تاب تحمل شنیدن صدای انتقاد و مخالفین را ندارد.
اگر این روند همینطور ادامه پیدا كند، تركیه بی برو برگرد با یك نزاع بی امان داخلی روبرو خواهد بود و همه اینها آثار و پیامدهای ناگوار داخلی همه پرسی تركیه است.
در بعد خارجی؛ آمریكا و 'ناتو' كه بدجوری برایشان اهمیت دارد تركیه لنگرگاه ائتلاف در مرزهای خاورمیانه باشد؛ هرگز نمی توانند این واقعیت را هضم كنند كه تركیه دارد به سمت دیكتاتوری پیش می رود.
پیام تبریك 'ترامپ' به اردوغان و گفت و گوی این دو در مورد سوریه هم به سهم خود حركت زشتی بود كه نشان از همین تنش دارد.
وزارت خارجه دولت ترامپ هم با احتیاط فراوان از وجود داشتن تخلفات قانونی در جریان رای گیری صحبت كرد و از دولت تركیه خواست 'به حقوق حقه و آزادی های بنیادین شهروندان تركیه احترام بگذارد'.
در مجموع و در كوتاه مدت؛ سران كشورهای غربی نمی توانند رابطه شان را با اردوغان قطع كنند بلكه باید نهایت سعیشان را بعمل آورند و او را مجاب سازند كه دست از سیاست سركوب در داخل بردارد.
میلیونها ترك كه كماكان خواهان دمكراسی و آزادی های مدنی در كشور هستند؛ آنها هم نیاز به یارانی دارند.»
اروپام**1591**
مترجم: اقدس السادات حسینی**ناشر: مدنی
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۳
تهران- ایرنا- واشنگتن پست در مقاله ای نوشت: اگر به دنبال پیروزی همه پرسی، روند سركوب و یك جانبه گرایی در تركیه ادامه پیدا كند؛ این كشور قطعا در آینده گرفتار یك نزاع بی امان داخلی خواهد بود.