سنندج- ایرنا- معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی گفت: میزان تولید محصولات كشاورزی از سال 92 تا 95 حدود 20 میلیون تن افزایش داشته كه این گام مثبتی در تامین امنیت غذایی كشور است.

به گزارش ایرنا، اسكندر زند روز چهارشنبه در نشست شورای تحقیقات و آموزش كشاورزی كردستان در مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی استان افزود: هم اكنون میزان تولید محصولات كشاورزی در سال زراعی گذشته به مرز 117 میلیون تن رسیده است كه این مقدار در سال 92 حدود 97 میلیون تن بود.
به گفته وی، این افزایش در تامین امنیت غذایی به عنوان مهمترین هدف جهادكشاورزی گامی مثبت بوده و همچنین سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی هر ساله برای افزایش كمی و كیفی محصولات كشاورزی هر سال اجرای بیش از 6 هزار طرح تحقیقاتی را در دستور كار خود قرار داده است.
وی افزود: با توجه به اهداف توسعه پایدار 10 هدف از جمله كاهش فقر و افزایش درآمد كشاورزان، افزایش كمیت و كیفیت تولید، پایداری تولید با توجه به شرایط اقلیمی و كیفیت محصول در بخش های مختلف (كود، سم و آلودگی هوا) معطوف به حوزه كشاورزی است.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی با اشاره به اینكه توجه به كیفیت محصول (تولید ارگانیك) و پایداری تولید در این بین جدیدترین وظیفه تعریف شده در حوزه كشاورزی است كه تمامی تلاش دست اندركاران این حوزه است گفت: رسیدن به 10 وظیفه جهاد كشاورزی نیازمند مساعد بودن هشت عامل طبیعی و انسانی است.
زند آب، خاك، هوا و منابع طبیعی را عامل های طبیعی مورد نیاز كشاورزی و نیروی انسانی، بازار، سرمایه و تكنولوژی نیز از عوامل انسانی كشاورزی عنوان كرد و افزود: با توجه به اقلیم عوامل طبیعی هم اكنون در تحت فشار تغییرات آب و هوایی قرار دارند كه برای جبران آن باید عوامل انسانی را تقویت كرد و در خدمت این حوزه قرار داد.
به گفته وی، هم اكنون چهار میلیون بهره بردار كشاورزی در سطح كشور فعالیت می كنند كه 25 درصد از این تعداد از دانش مربوطه بهره مند هستند و لازم است تمامی نهادهای مرتبط به كشاورزی از دانشگاه تا سازمان های مختلف خدمات خود را به سمت آموزش بهره برداران معطوف كنند.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج كشاورزی ادامه داد: وزارت جهاد كشاورزی هم اكنون برای تامین این نیاز جامعه به سمت هوشمند سازی و انتقال یافته های تحقیقاتی به مزارع و بهره برداران حركت می كند تا بتواند عوامل انسانی را تقویت كند.
زند انجام 6 هزار طرح تحقیقاتی در حوزه جهاد كشاورزی را خدمات این وزارتخانه برای تقویت نرم افزاری و نیروی انسانی بنده كشاورزی عنوان كرد و افزود: سازمان تحقیات، آموزش و ترویج جهاد كشاورزی نیز هم اكنون برای تقویت كمی و كیفی تولید كه اهداف هوشمندسازی و آموزش نیروی انسانی است با مشاركت سازمان بین المللی ایكاردا طرح توسعه تولید در دیم زارهای كشور با عنوان افزایش بهره وری نظام های تولیدی غلات محور و افزایش بهره وری گندم و نظام های زراعی گندم بنیان در ایران در سال زراعی 1396 - 1395 شروع كرده است.
سازمان ایكاردا مجموعه ای از بانك ارقام دیم جهان به شمار می رود كه دارای متخصصان جهانی در بخش های مختلف بوده و در چند دهه گذشته در طرح های تحقیقاتی تولیدات دیم با ایران همكاری داشته است.
زند با بیان اینكه این طرح با افقی پنج ساله تا پایان سال زراعی 1400 شمسی اجرا می شود افزود: انتقال یافته های علمی كشت گندم به داخل مزارع كشور از مهمترین اهداف آن برای افزایش راندمان تولید است افزود: تمامی اعتبار این طرح از محل اعتبارات ملی و به میزان 6 میلیون دلار پیش بینی شده است.
به گفته وی، دولت در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی به دنبال افزایش 25 درصدی محصول گندم بوده و در این طرح 905 هزار هكتار از 2میلیون هكتار اراضی دیم استان های كردستان، كرمانشاه، لرستان و آذربایجان شرقی زیر مزارع ترویجی می رود.
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد كشاورزی در افق پنج ساله پوشش 905 هزار هكتار از اراضی چهار استان هدف گذاری كرده و در سال اول این طرح در پنج هزار هكتار از اراضی به عنوان آشنایی با طرح و رفع مشكلات آن زیر پوشش رفته است.
تامین بذر مناسب، سیستم های زراعتی، تطبیق ژن پلاسماها، بهبود بهره وری با آبیاری تكمیلی با تمركز بر منابع آب موجود، تجزیه و تجیل داده های آماری و ایجاد سیستم های حفاظتی با شرایط اقلیمی ایران از محورهای فعالیت این طرح است.
كردستان با داشتن رتبه چهارم تولید گندم كشور از مهمترین بخش های این طرح است و یك میلیون هكتار (50 درصد) از میلیون هكتار چهار استان مورد هدف اراضی دیم را در خود جای داده است.
در سال زراعی گذشته ( 1396 - 1395)در مجموع بیش از 980 هزار تن گندم از مزارع استان برداشت شد و از این مقدار 850 هزار تن از كشاورزان خردیداری شده است.
كشت گندم در استان كردستان هر سال در اواخر شهریور و اوایل مهر شروع می شود و برداشت آن در اواخر خرداد و اوایل تیر سال بعد به 2 صورت مكانیزه و سنتی انجام می شود.
استان كردستان به دلیل داشتن بیش از یك میلیون و 110 هزار هكتار زمین قابل كشت مرغوب و مستعد یكی از قطب های تولید محصولات كشاورزی به ویژه گندم در غرب كشور به شمار می رود و جایگاه سوم كشوری در تولید این محصول را به خود اختصاص داده است.
3034/ 3020
** خبرنگار: حسن حسین زاده/**انتشاردهنده: عبدالله رحمانی